Ηλίας Μόσιαλος: Στις αρχές του 2021 το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει 300 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες επαρκούν για 150 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το αργότερο αρχές 2021 θα έχουμε το εμβόλιο στην Ελλάδα ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην τηλεόραση του Σκάι ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο London School of Economics (LSE).

Όπως είπε – με βάση τα όσα ανακοίνωσε η Pfizer – έχουμε μια σημαντική ανακάλυψη. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στον 2020 ή αρχές του 2021 το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα, ενώ σημείωσε πως με το εμβόλιο υπάρχει φως στο τούνελ.

Ο κ. Μόσιαλος πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξασφαλίσει 300 εκατομμύρια δόσεις, οι οποίες επαρκούν για 150 εκατομμύρια ανθρώπους, διότι χρειάζονται 2 δόσεις για τον καθένα.

Προτεραιότητα όπως είπε θα είναι οι ευπαθείς ομάδες, το υγειονομικό προσωπικά και σύμφωνα με τον ίδιο θα πρέπει να είναι και οι καθηγητές-δάσκαλοι.

Μεταξύ άλλων είπε πως δεν έχει ξεφύγει στην Ελλάδα ο ιός αλλά σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και ο κύριος λόγος είναι ο τρόπος που μεταδίδεται και ειδικότερα μέσω ασυμπτωματικών  ασθενών. Γι αυτό όπως εξήγησε πρέπει να εφαρμόζονται ευλαβικά τα μέτρα.

Παράλληλα, ο καθηγητής επεσήμανε πως θα μπορούσαμε να ξέρουμε την εξέλιξη της πανδημίας με τυχαίες δειγματοληψίες στον πληθυσμό και πως δεν υπήρχε η κατάλληλη πληροφόρηση για να πάρουμε μέτρα νωρίτερα.

Σχετικά με το lockdown υπογράμμισε πως η παράταση του θα εξαρτηθεί από την πίεση των νοσοκομείων.

 

Πηγή: https://www.iatronet.gr/