Ηλικιωμένες γυναίκες και διατροφικές διαταραχές: ένα αυξανόμενο πρόβλημα

Αν και σπάνια συζητούνται διατροφικές διαταραχές όπως η υπερφαγία , η νευρική ανορεξία και η βουλιμία σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, αποτελούν ένα διαδεδομένο και αυξανόμενο πρόβλημα. Μια νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Yale αναφέρει ότι σχεδόν το 3% των γυναικών στις ΗΠΑ ηλικίας 50 έως 64 ετών και σχεδόν το 2% των γυναικών 65 ετών και άνω έχουν διατροφική διαταραχή.  

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 21% των ηλικιωμένων με διατροφική διαταραχή πεθαίνουν από την πάθηση. Το πρώτο ζωτικό βήμα που πρέπει να κάνετε: Αναγνωρίστε ότι τα συναισθήματα βρίσκονται τις περισσότερες φορές στη ρίζα του προβλήματος. 

Συναισθηματικά αίτια των διατροφικών διαταραχών σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας; Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο για τη Γήρανση, ορισμένοι άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για διατροφικές διαταραχές. Υπάρχουν επίσης τρία βασικά πρότυπα για τις διατροφικές διαταραχές σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Μερικές γυναίκες θα έχουν δυσκολευτεί όταν ήταν νεότερες, θα αναρρώσουν από τη διαταραχή τους και μετά θα υποτροπιάσουν. Μερικές γυναίκες δεν αναρρώνουν ποτέ και υποφέρουν σε κάποιο βαθμό για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους. Άλλες γυναίκες,  αναπτύσσουν για πρώτη φορά μια διατροφική διαταραχή ως απάντηση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. 

Το άγχος και το στρες μπορεί να εμφανιστεί σε μεγαλύτερες γυναίκες λόγω αλλαγών στη ζωή – μια γυναικεία κρίση μέσης ηλικίας.  Ορισμένες γυναίκες χρησιμοποιούν την πρόσληψη τροφής και την άσκηση για να αντεπεξέλθουν – αρχικά εστιάζουν στην αυτοβελτίωση. Στη συνέχεια, όμως, η εστίασή τους στο φαγητό μπορεί να γίνει ολόπλευρη – περιορίζει την εστίασή τους. Προκλήσεις όπως το διαζύγιο ή η χηρεία, η άδεια φωλιά, τα οικονομικά προβλήματα ή η προσαρμογή στη συνταξιοδότηση μπορούν να επηρεάσουν αυτή τη συμπεριφορά.  

Η ψυχολογική νοοτροπία μιας γυναίκας στο σύνολό της μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο. 

Συμπτώματα μιας διατροφικής διαταραχής σε μια ηλικιωμένη γυναίκα; 

Εάν ένας φίλος ή αγαπημένος εμφανίζει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, μπορεί να χρειαστεί βοήθεια:

  •  Φαίνεται να νιώθει ενοχές για το φαγητό ή το φαγητό
  •  Απώλεια βάρους
  •  Τρώει μόνη της
  •  Ενεργεί με μυστικοπάθεια 
  •  Εκφράζει συναισθηματική αναστάτωση
  •  Προβλήματα στοματικής υγείας όπως πόνος στη γνάθο ή οδοντικά προβλήματα 
Πώς να αντιμετωπίσετε τις διατροφικές διαταραχές σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας;  

Το πρώτο βήμα είναι η συμπονετική προσέγγιση. Αν υποψιάζεστε ότι κάποιος κοντινός σας άνθρωπος αντιμετωπίζει μια διατροφική διαταραχή, σίγουρα θέλετε να προσφέρετε βοήθεια. Να είστε ευγενικοί και με σεβασμό. 

Οι ηλικιωμένες γυναίκες με διατροφικές διαταραχές συχνά ντρέπονται, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο για την οικογένεια και τους φίλους να αναφέρουν το θέμα.

Η αλήθεια για τις διατροφικές διαταραχές

Η πλήρης ιατρική αξιολόγηση είναι εξαιρετικά σημαντική.  Οι διατροφικές διαταραχές στους ηλικιωμένους μπορεί να μην είναι η πρώτη διάγνωση λόγω άλλων προβλημάτων υγείας που έχουν. Η διάγνωση οποιασδήποτε υποκείμενης ιατρικής πάθησης που συνυπάρχει με μια διατροφική διαταραχή είναι ζωτικής σημασίας.Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης μιας γυναίκας, η ενδονοσοκομειακή θεραπεία μπορεί να είναι η σωστή λύση. Αυστραλοί ερευνητές ανέφεραν ότι για τους ενήλικες άνω των 66 ετών, ένας συνδυασμός νοσηλείας, φαρμακευτικής θεραπείας και ψυχοθεραπείας οδήγησε σε βελτίωση σχεδόν στο 80% των ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία , η οικογενειακή θεραπεία και η διατροφική συμβουλευτική είναι όλες χρήσιμες επιλογές.   

Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρέπει να προσπαθείτε να χειρίζεστε τα πράγματα μόνοι σας: «Χρειάζεστε υποστήριξη για να ξεπεράσετε μια διατροφική διαταραχή».

πΗΓΗ: https://healthmag.gr/