Ημέρες Υγείας 2018: Το ραντεβού σας με τους ειδικούς της υγείας!

Ένα νέο συνέδριο – πολυθεματική εκδήλωση στον χώρο της υγείας, το οποίο στοχεύει στη σωστή και άμεση ενημέρωση του κοινού από τους ειδικούς της υγείας, διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με τη συμμετοχή, την επιστημονική αρτιότητα και εγκυρότητα περισσοτέρων από 40 ειδικών επιστημονικών ιατρικών εταιρειών πολλών ειδικοτήτων και φορέων του χώρου της υγείας και με τη συμμετοχή πολλών Συλλόγων Ασθενών.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα των Δήμου ΑθηναίωνΠανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Ιατρικού Συλλόγου ΑθηνώνΚεντρικής Ένωσης Δήμων ΕλλάδαςΕλληνικού Ερυθρού ΣταυρούΙατρικής Εταιρείας Αθηνών, περισσοτέρων από 40 Επιστημονικών και Ιατρικών Εταιρειών και με τη συμμετοχή πολλών έγκριτων Συλλόγων Ασθενών.

Οι «Ημέρες Υγείας 2018» θα πραγματοποιηθούν στον επιβλητικό και ιστορικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, από τις 11 έως τις 13 Μαΐου 2018 και κάνουν πράξη την ιδέα της δημιουργίας μιας εκδήλωσης η οποία θα είναι αφιερωμένη στην υγεία στο σύνολο τηςκαι ανοικτή για το ευρύ κοινό για να του δώσει την ευκαιρία να επικοινωνήσει ανοιχτά με τους ιατρούς και ειδικούς επαγγελματίες υγείας, να θέσει ερωτήσεις σε θέματα υγείας που τον απασχολούν και να λάβει απαντήσεις με τρόπο κατανοητό και τεκμηριωμένο επιστημονικά, αλλά και με γνώμονα την ανάγκη των επαγγελματιών της υγείας να ενημερωθούν από το ίδιο το κοινό για τα θέματα υγείας που κυρίως το απασχολούν, ώστε να βελτιώσουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους και οι εμπορικές εταιρείες τα προϊόντα τους.

Το τριήμερο συνέδριο – πολυθεματική εκδήλωση, που φιλοδοξεί να επαναλαμβάνεται κάθε έτος, έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την ανάγκη του να ενημερωθεί για όλα τα θέματα υγείας που απασχολούν τον καθένα από εμάς, στο πλαίσιο μιας ολιστικής και «ενιαίας υγείας».

Καταξιωμένοι επιστήμονες θα προσφέρουν συμβουλές πολύ υψηλού επιπέδου στους συμμετέχοντες με απολύτως κατανοητό τρόπο και θα ενημερώνουν για τις δυνατότητες και τα δεδομένα της υγείας σήμερα, έτσι που οι συμμετέχοντες θα λαμβάνουν αξιόπιστες γνώσεις και δεξιότητες για τη διαφύλαξη τόσο της δικής τους υγείας όσο και της οικογένειάς τους για όλα τα επίκαιρα θέματα της ιατρικής και της υγείας, της τεχνολογίας και του εθελοντισμού, αλλά και να ρωτήσουν τους ειδικούς για όλα τα προβλήματα υγείας που τους απασχολούν.

Τρόπος διεξαγωγής του συνεδρίου – πολυθεματικής εκδήλωσης

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του Ζαππείου Μεγάρου σε παράλληλες δράσειςομιλίεςστρογγυλές τράπεζες αλλά και διαφωτιστικά workshops (πρακτικές ασκήσεις), με τη συμμετοχή γιατρών και κοινού.

Εσείς ρωτάτε, οι ειδικοί απαντούν!

Σε κάθε προγραμματισμένη ομιλία, ο γιατρός ή η ομάδα γιατρών και επιστημόνων υγείας, μετά την αρχική παρουσίαση του θέματος προς συζήτηση, θα δίνει/-ουν τον λόγο στο κοινό, το οποίο με τη σειρά του θα θέτει ερωτήσεις, οι οποίες θα απαντώνται από τον αρμόδιο γιατρό. Το κοινό θα έχει στη διάθεσή του όλο τον απαραίτητο χρόνο για να λάβει τις σχετικές απαντήσεις.

Στο πλαίσιο της κοινωνικής συνεισφοράς του συνεδρίου θα διενεργηθεί και εθελοντική αιμοδοσίατο Σάββατο 12 Μαΐου 2018, στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου, από κινητή μονάδα της αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα δοθεί επίσης η δυνατότητα στους επισκέπτες να επωφεληθούν από τις προσφορές με δωρεάν κουπόνια για πακέτα εξετάσεων, μαστογραφία, ΠΑΠ τεστ, αιματολογικές και μικροβιολογικές εξετάσεις κ.τ.λ., προσφορά από εργαστήρια μη κερδοσκοπικών φορέων και από διαγνωστικά κέντρα και σε χρόνο που θα επιλέξουν οι επισκέπτες.

Παράλληλα, θα γίνουν βιβλιοπαρουσιάσεις και βραβεύσεις των αξιόλογων κοινωνικών παρεμβάσεων Εταιρειών και Συλλόγων, αλλά και των καινοτόμων Ερευνητικών Μελετών και προϊόντων τεχνολογίας.

Η είσοδος και η παρακολούθηση της εκδήλωσης, είναι ελεύθερη και θα χορηγείται πιστοποιητικό παρακολούθησης στις ειδικές εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, αλλά και σε όσους το ζητήσουν.

Θεματικές ενότητες

Οι ενότητες που θα απασχολήσουν το πρόγραμμα του 3ήμερου Συνεδρίου αφορούν τον άνδρα, τη γυναίκα, την τρίτη ηλικία και τα παιδιά, σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων αναφορικά με την υγεία. Εκτός των δεκάδων ειδικών και γενικών καθημερινών θεμάτων υγείας που θα αναπτυχθούν, ενδεικτικά αναφέρονται και τα εξής:

 • Εργαστηριακός Αυτοέλεγχος στο σπίτι,
 • μαστογραφία – οι μύθοι και η πραγματικότητα,
 • τεστ ΠΑΠ και η σημασία του στην πρόληψη,
 • άγχος και η σχέση του με την κατάθλιψη και τα καρδιολογικά νοσήματα,
 • καινοτόμες θεραπείες στον καρκίνο,
 • νευρολογικά και ρευματικά νοσήματα (ανοσοθεραπεία, εμβόλια),
 • εμβόλια – ποια πρέπει να κάνει ο καθένας μας και πότε, ανάλογα με την ηλικία του,
 • πότε απαιτείται προληπτικός κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος,
 • ποιες εξετάσεις ανάλογα με την ηλικία και το φύλο θα πρέπει να περιλαμβάνει το τσεκάπ,
 • τι είναι η άπνοια ύπνου,
 • ποια είναι η θεραπεία του χρόνιου επίμονου πόνου,
 • τι είναι η παρηγορική φροντίδα και πού προσφέρεται,
 • ποια πρέπει να είναι η φροντίδα μας και ποια τα προληπτικά μέτρα πριν από τα εξωτικά –και όχι μόνο– ταξίδια.

Επίσης, θα αναπτυχθούν και ειδικά θέματα της επικαιρότητας –για τα οποία θα απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις– με ξεκάθαρη, εκλαϊκευμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη άποψη από τους πλέον ειδικούς όπως: Για τα λιπίδια και τη χοληστερόλη, την αθηροσκλήρωση και την αγγειακή νόσο, την καρδιά και τη γυναίκα, την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και της γρίπης (πάντα χωρίς αντιβιοτικά), την πλαστική επανορθωτική και αισθητική χειρουργική, την ιατρική της παχυσαρκίας και της αντιγήρανσης, την αποκωδικοποίηση της απώλειας του βάρους, το fractional laser και τις μεθόδους για καθολική ανάπλαση του δέρματος, το λεμφοίδημα, τις δερματολογικές νόσους με αισθητικά προβλήματα και την προσβολή και άλλων οργάνων, την ψωρίαση, τα κατοικίδια στη ζωή μας, τη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας και της δωρεάς οργάνων και μυελού κ.ά.

Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα πατήστε εδώ

Επειδή η γνώση σώζει ζωές και η ατομική φροντίδα από εμάς είναι σημαντική, θα γίνουν στοχευμένες και πρακτικές εκδηλώσεις για την ενημέρωσή μας για την πρόληψη των νόσων, από ειδικούς ιατρούς και επιστήμονες, για όλες τις ηλικίες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τον σακχαρώδη διαβήτη, τα εγκεφαλικά επεισόδια, την άνοια, τα ρευματικά νοσήματα, τις καρδιολογικές παθήσεις και τα διάφορα νεοπλάσματα, αναδεικνύοντας αφενός τη σημασία υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής και αφετέρου τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν»

Ειδική μέριμνα θα δοθεί για τα παιδιά με στοχευμένες εκδηλώσεις αγωγής υγείας από ειδικούς ιατρούς, για τη στοματική υγιεινή και τη σωστή διατροφή.

Θα πραγματοποιηθεί επίσης ένα πολύ σημαντικό θεωρητικό και πρακτικό σεμινάριο από την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, με την τεράστια κοινωνική συμβολή, επιστημονική γνώση και εμπειρία της για την καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ), που αποτελεί την αναγκαία γνώση και δεξιότητα για τον καθέναν μας για τη «βασική υποστήριξη της ζωής» στην έκτακτη ανάγκη για τον συνάνθρωπό μας.

Βεβαίως, τα θέματα αγωγής υγείας και πρόληψης για τους ενήλικες και για τα δυο φύλα θα περιλαμβάνουν έγκυρη, εκλαϊκευμένη ενημέρωση και συμπόσια από ειδικά κέντρα, κλινικές και εργαστήρια, με τη συμμετοχή εξειδικευμένων ιατρών και ειδικών του χώρου της υγείας.

Ενδεικτικά, μέσα από τον μεγάλο κατάλογο των θεμάτων του συνεδρίου θα αναπτυχθούν στοχευμένα και εκλαϊκευμένα θέματά όπως για τα αντιβιοτικά και την ωφέλεια για τον ασθενή, αλλά και τους κινδύνους που έχουν για τον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον, τη σημασία του εμβολιασμών και το αντιεμβολιαστικό κίνημα, την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, το συμβατικό και ηλεκτρονικό τσιγάρο και τους μύθους και τις τεκμηριωμένες αλήθειες γύρω από αυτό.

Μια πρoσφορά του συνεδρίου προς τη σπουδάζουσα νεολαία θα είναι οι δωρεάν εκπαιδευτικές εκδηλώσεις των «Ημερών Υγείας» για σπουδαστές του χώρου της υγείας και του χώρου των επαγγελμάτων με υγειονομικό ενδιαφέρον, με την πιστοποίηση των ειδικών επιστημονικών εταιρειών και από ειδικούς ιατρούς και επιστήμονες σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, διαχείρισης αποβλήτων, βιοασφάλειας, νέας καινοτόμου φαρμακευτικής τεχνολογίας και νανοτεχνολογίας, εφαρμογής υγειονομικού κανονισμού για χώρους παροχής υπηρεσιών στο κοινό (εστίαση, αισθητική κ.τ.λ.).

Πηγη:https://www.onmed.gr