Ηπατίτιδα: Η πανδημία θέτει σε κίνδυνο 5 εκατομμύρια ζωές

 (28/7) είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ηπατίτιδας, μίας ασθένειας που μπορεί να προληφθεί αν υπάξει έγκαιρος εμβολιασμός. Η πανδημία θέτει σε κίνδυνο αυτή τη διαδικασία.

Το ποσοστό των παιδιών κάτω των πέντε ετών που έχουν μολυνθεί χρόνια με ηπατίτιδα Β (HBV) μειώθηκε σε λιγότερο από 1% το 2019, από περίπου 5% στην εποχή πριν από το εμβόλιο (η περίοδος μεταξύ της δεκαετίας του 1980 και των αρχών της δεκαετίας του 2000), σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Αυτό σηματοδοτεί την επίτευξη ενός από τους στόχους ορόσημο για την εξάλειψη της ιογενούς ηπατίτιδας στους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης ─ για την επίτευξη επιπολασμού κάτω από 1% των λοιμώξεων από HBV σε παιδιά κάτω των πέντε ετών έως το 2020.

«Κανένα βρέφος δεν πρέπει να μεγαλώσει μόνο για να πεθάνει από ηπατίτιδα Β, επειδή δεν εμβολιάστηκε ─ το σημερινό ορόσημο σημαίνει ότι έχουμε μειώσει δραματικά τον αριθμό των περιπτώσεων ηπατικής βλάβης και καρκίνου του ήπατος στις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus. Η μετάδοση ηπατίτιδας Β σε παιδιά είναι η πιο σημαντική στρατηγική για τον έλεγχο της νόσου και τη διάσωση ζωών. Ακόμη και εν μέσω της πανδημίας COVID-19, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι μητέρες και τα νεογέννητα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες διάσωσης, συμπεριλαμβανομένων εμβολιασμών για την ηπατίτιδα Β. ”

Την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας 2020, ο ΠΟΥ ζητά ενωμένη και εντατική δράση για να αξιοποιήσει αυτό το επίτευγμα μέσω εντατικών προσπαθειών για την αποτροπή της μετάδοσης του HBV από μητέρα σε παιδί μέσω της δοκιμής εγκύων γυναικών και της παροχής αντιικής προφύλαξης σε όσους τη χρειάζονται και τη διατήρηση και επέκταση της πρόσβασης σε εμβολιασμό ηπατίτιδας Β και εμβόλιο δόσης γέννησης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περισσότερα από 250 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με χρόνια λοίμωξη από HBV. Τα βρέφη είναι ιδιαίτερα ευάλωτα: περίπου το 90% των παιδιών που έχουν μολυνθεί με HBV κατά το πρώτο έτος της ζωής τους γίνονται χρόνιοι φορείς του HBV. Ο HBV επιτίθεται στο συκώτι και στερεί τή σχεδόν 900.000 ανθρώπων κάθε χρόνο.

Πρόληψη της ηπατίτιδας Β

Τα βρέφη μπορούν να προστατευτούν από τον HBV μέσω ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου που παρέχει πάνω από 95% προστασία έναντι των λοιμώξεων. Ο ΠΟΥ συνιστά σε όλα τα βρέφη να λάβουν μια πρώτη δόση του εμβολίου για την ηπατίτιδα Β το συντομότερο δυνατό μετά τη γέννηση – κατά προτίμηση εντός 24 ωρών – ακολουθούμενη από τουλάχιστον 2 επιπλέον δόσεις.

Η αύξηση του εμβολίου για την ηπατίτιδα Β παγκοσμίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη του Gavi, του Vaccine Alliance, υπήρξε μια μεγάλη ιστορία επιτυχίας στη δημόσια υγεία και συνέβαλε στη μείωση των λοιμώξεων από HBV μεταξύ παιδιά. Το 2019, η κάλυψη 3 δόσεων του εμβολίου για την ηπατίτιδα Β κατά την παιδική ηλικία έφτασε το 85% παγκοσμίως, από περίπου 30% το 2000. Ωστόσο, η πρόσβαση στην πρώτη κρίσιμη δόση εντός 24 ωρών από τη γέννηση παραμένει άνιση. Η παγκόσμια κάλυψη αυτής της δόσης γέννησης είναι 43%, αλλά μειώνεται στο 34% στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου του ΠΟΥ και μόνο στο 6% στην αφρικανική περιοχή του ΠΟΥ.

Η πανδημία COVID-19 θέτει σε κίνδυνο εκατομμύρια ζωές

Η COVID-19 απειλεί να παρεμποδίσει την πρόοδο στην εξάλειψη του HBV. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που διεξήχθη από το Imperial College London σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, οι διακοπές στο πρόγραμμα εμβολιασμού για την ηπατίτιδα Β λόγω της πανδημίας θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις προσπάθειες επίτευξης των στόχων της παγκόσμιας στρατηγικής.

Στο χειρότερο σενάριο, με υψηλά επίπεδα διαταραχών τόσο της δόσης γέννησης όσο και της παιδικής ανοσοποίησης HBV (κατά 60% και 20% για ένα έτος αντίστοιχα), καθώς και καθυστέρηση και αργή ανάκαμψη στην επέκταση του προγράμματος εμβολιασμού προς στους προγραμματισμένους στόχους του 2030 του ΠΟΥ κατά την περίοδο μετά το COVID-19, προβλέπονται 5,3 εκατομμύρια επιπλέον χρόνιες λοιμώξεις από HBV μεταξύ των παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ 2020 και 2030 και 1 εκατομμύριο επιπλέον θανάτους που σχετίζονται με τον HBV μεταξύ αυτών των παιδιών αργότερα. Έτσι, οι χαμένες ευκαιρίες τώρα για την πρόληψη νέων λοιμώξεων από HBV θα έχουν μακροχρόνια επίδραση.

 

 

Πηγή: https://www.news4health.gr/