Ηπατική Ανεπάρκεια: Κλινική δοκιμή διαπιστώνει ότι συσκευή ηπατικής κάθαρσης είναι ασφαλής και αποτελεσματική

Η αταλάντευτη εστίασή μας παραμένει στο να θέτουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, εργαζόμενοι ακούραστα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους όσοι επηρεάζονται από τη χρόνια ηπατική νόσο”. Η δοκιμή είναι το τελευταίο βήμα σε ένα μακρύ ταξίδι για τους ερευνητές του UCL και του Royal Free Hospital, το οποίο ξεκίνησε με τον προσδιορισμό της οξείας-χρόνιας ηπατικής ανεπάρκειας ως ξεχωριστής κλινικής οντότητας το 2001.

Ηπατική Ανεπάρκεια: Ολοκληρώθηκε η πρώτη επιτυχημένη δοκιμή σε ασθενείς με συσκευή ηπατικής κάθαρσης από ερευνητές του Πανεπιστημίου UCL, του Βασιλικού Νοσοκομείου Royal Free Hospital, του UCL spin-out Yaqrit και των συνεργατών τους. Η συσκευή DIALIVE, που επινοήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου για το Ήπαρ και την Υγεία του Πεπτικού του UCL, αποδείχθηκε ασφαλής και συσχετίστηκε με σημαντική βελτίωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων και της λειτουργίας των οργάνων σε μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών με οξεία-χρόνια ηπατική ανεπάρκεια (ACLF), σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν τη συνήθη φροντίδα.

Το επόμενο βήμα θα είναι μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή, η οποία, εάν είναι επιτυχής, θα μπορούσε να οδηγήσει στην έγκριση του DIALIVE για κλινική χρήση εντός των επόμενων τριών ετών. Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με κίρρωση του ήπατος και 10 εκατομμύρια που έχουν κίρρωση συν μια πρόσθετη επιπλοκή. Περίπου τρία εκατομμύρια από αυτά τα άτομα έχουν οξεία-χρόνια ηπατική ανεπάρκεια ACLF, μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ξαφνική μείωση της ηπατικής λειτουργίας, θέτοντας τα άτομα σε υψηλό κίνδυνο βραχυπρόθεσμου θανάτου. Στο Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζονται κάθε χρόνο περίπου 15.000 ασθενείς με οξεία-χρόνια ηπατική ανεπάρκεια ACLF, η θεραπεία των οποίων κοστίζει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS περίπου 100.000 λίρες ανά ασθενή, χωρίς να βελτιώνεται ο κίνδυνος θνησιμότητάς τους. Το ήπαρ είναι ένα πολύπλοκο όργανο που εκτελεί πάνω από 500 λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης των επιβλαβών ουσιών από το αίμα και της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Ένας από τους ρόλους του είναι η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται αλβουμίνη, η οποία ταξιδεύει σε όλο το σώμα λειτουργώντας ως ένα είδος “κινητού ήπατος” που απορροφά ανεπιθύμητες ουσίες. Όταν, όμως, η ηπατική λειτουργία μειώνεται σοβαρά, όπως λόγω κατάχρησης αλκοόλ, παχυσαρκίας ή ιογενούς λοίμωξης, παράγεται λιγότερη λευκωματίνη. Στην οξεία-χρόνια ηπατική ανεπάρκεια ACLF, η λειτουργία της είναι, επίσης, σοβαρά μειωμένη- τα ηπατικά κύτταρα πεθαίνουν και το έντερο αρχίζει να διαρρέει βακτήρια στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ακατάλληλη ανοσολογική απόκριση και πολυοργανική ανεπάρκεια. Το DIALIVE σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει αυτούς τους μηχανισμούς που οδηγούν στη θνησιμότητα των ασθενών με οξεία-χρόνια ηπατική ανεπάρκεια ACLF.

Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη σε άνθρωπο τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη κλινική δοκιμή μιας συσκευής ηπατικής κάθαρσης. Πραγματοποιήθηκε με σκοπό την αξιολόγηση της ασφάλειας του DIALIVE για τη θεραπεία ασθενών με οξεία-χρόνια ηπατική ανεπάρκεια ACLF και την παρατήρηση των κλινικών αποτελεσμάτων του. Συνολικά, 32 ασθενείς έλαβαν θεραπεία με το DIALIVE ή την καθιερωμένη θεραπεία για έως και πέντε ημέρες και τα αποτελέσματα καταγράφηκαν τις ημέρες 10 και 28. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η θεραπεία με DIALIVE σχετιζόταν με σημαντικά ταχύτερη αναστροφή της ACLF σε σύγκριση με την τυπική φροντίδα, με την ACLF να υποχωρεί σε περίπου διπλάσιο αριθμό ασθενών. Αυτή η κλινική βελτίωση συνδέθηκε με σημαντικό αντίκτυπο στους μηχανισμούς που διέπουν την ανάπτυξη της οξείας-χρόνιας ηπατικής ανεπάρκειας ACLF. Η θεραπεία με DIALIVE οδήγησε σε σημαντική μείωση των ενδοτοξινών, οι οποίες απελευθερώνονται όταν τα βακτήρια πεθαίνουν, και βελτίωσε τη λειτουργία της λευκωματίνης. Οι βιοδείκτες της συστηματικής φλεγμονής, όπως οι κυτταροκίνες, η ενδοθηλιακή λειτουργία και οι δείκτες κυτταρικού θανάτου, βελτιώθηκαν. Παρά το γεγονός ότι έλαβαν μόλις τριήμερη θεραπεία, οι ασθενείς των οποίων η οξεία-χρόνια ηπατική ανεπάρκεια ACLF υποχώρησε παρέμειναν σε ύφεση για 28 ημέρες μετά. Ο Dr. Banwari Agarwal, επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής DIALIVE από το Royal Free Hospital και επίτιμος αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του UCL, δήλωσε: “Με χαροποιεί ιδιαίτερα η υπόσχεση αυτής της νέας συσκευής ηπατικής κάθαρσης για τη θεραπεία της οξείας-σε-χρόνια ηπατική ανεπάρκεια”. “Η παρέμβαση έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τη φροντίδα που παρέχεται στον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ασθενών και των οικογενειών τους που υποφέρουν από τις συνέπειες της ζωής με μια ασθένεια που για πολλούς είναι ουσιαστικά ανίατη. Έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει τις θεραπευτικές επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι κλινικοί γιατροί σε όλο τον κόσμο για τους ασθενείς με οξεία-χρόνια ηπατική ανεπάρκεια ACLF”.

Το επόμενο βήμα θα είναι η διεξαγωγή μεγαλύτερης δοκιμής με περισσότερους ασθενείς για να επιβεβαιωθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του DIALIVE. Μία από τις πρόσθετες μετρήσεις που θα αξιολογηθούν θα είναι ο αντίκτυπος στη θνησιμότητα των ασθενών του DIALIVE σε σχέση με άλλες διαθέσιμες φροντίδες. Ο καθηγητής Rajiv Jalan  ‘Ινστιτούτο UCL για το ήπαρ και την υγεία του πεπτικού συστήματος’ Τμήμα Ιατρικής του UCL’  (UCL Institute for Liver and Digestive Health, τμήμα του UCL Division of Medicine), εφευρέτης του DIALIVE και συνιδρυτής της Yaqrit, δήλωσε: “Ως ακαδημαϊκοί μπορεί να είναι δύσκολο να ορίσουμε μια ασθένεια και στη συνέχεια να μεταφράσουμε αυτή τη γνώση σε μια κλινική λύση που κάνει πραγματική διαφορά στη ζωή των ανθρώπων. Έτσι, τα αποτελέσματα της δοκιμής DIALIVE αποτελούν μια συγκινητική στιγμή, η οποία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την επιστημονική συνεργασία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, των Ευρωπαίων συναδέλφων και τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ελπίδα μου είναι ότι μέσα σε λίγα χρόνια θα αρχίσουμε να καλύπτουμε την επείγουσα ανεκπλήρωτη ανάγκη για τη θεραπεία της οξείας-σε-χρόνια ηπατική ανεπάρκεια και να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα για τους ασθενείς”. Η Carrie Morgan, Ανώτερη αντιπρόεδρος κλινικών λειτουργιών της Yaqrit (Senior Vice President of Clinical Operations της Yaqrit), δήλωσε: “Βρισκόμαστε σε ένα συναρπαστικό στάδιο της ανάπτυξης του DIALIVE και τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Η αταλάντευτη εστίασή μας παραμένει στο να θέτουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, εργαζόμενοι ακούραστα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους όσοι επηρεάζονται από τη χρόνια ηπατική νόσο”. Η δοκιμή είναι το τελευταίο βήμα σε ένα μακρύ ταξίδι για τους ερευνητές του UCL και του Royal Free Hospital, το οποίο ξεκίνησε με τον προσδιορισμό της οξείας-χρόνιας ηπατικής ανεπάρκειας ως ξεχωριστής κλινικής οντότητας το 2001. Το έργο αυτό οδήγησε στο DIALIVE, το οποίο επινοήθηκε από τους καθηγητές Rajiv Jalan και Nathan Davies, που εδρεύουν στην ομάδα ηπατικής ανεπάρκειας στο Ινστιτούτο για το ήπαρ και την υγεία του πεπτικού συστήματος του UCL, το οποίο ανήκει στο τμήμα Ιατρικής του UCL. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Journal of Hepatology, και η πνευματική ιδιοκτησία πίσω από την τεχνολογία κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από το UCL το 2009 και παραχωρήθηκε σε μια εταιρεία spin-out, την Yaqrit.

Η αιμοκάθαρση είναι μια τεχνική για τον καθαρισμό του αίματος από επιβλαβείς ουσίες, πιο γνωστή στη θεραπεία ατόμων με μειωμένη ή καθόλου νεφρική λειτουργία. Οι ασθενείς με αιμοκάθαρση νεφρού πρέπει να υποβάλλονται σε θεραπεία για αρκετές ώρες κάθε μέρα προκειμένου να ζήσουν. Ωστόσο, λόγω των αναγεννητικών ιδιοτήτων του ήπατος, αναμένεται ότι η αιμοκάθαρση του ήπατος θα είναι σε θέση να προσφέρει μακροπρόθεσμα οφέλη μετά από ένα σύντομο διάστημα θεραπείας διάρκειας αρκετών ημερών.

 

 

Πηγη: https://www.healthweb.gr/