ΗΠΑ Υγεία: Κλινική δοκιμή για την καλύτερη κατανόηση των αλλεργικών αντιδράσεων από τα εμβόλια

Οι ερευνητές θα αναλύσουν το ποσοστό των συμμετεχόντων της μελέτης σε κάθε ομάδα που παρουσίασε συστηματική αλλεργική αντίδραση εντός 90 λεπτών από οποιαδήποτε δόση. “Εάν εμφανιστεί σημαντικός αριθμός συστημικών αλλεργικών αντιδράσεων σε ένα ή και στα δύο εμβόλια κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι ερευνητές θα αναλύσουν αυτά τα βιολογικά δείγματα για να εξετάσουν πιθανούς μηχανισμούς για τις αντιδράσεις και εάν ορισμένα γενετικά πρότυπα σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο”

ΗΠΑ Υγεία: Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας ξεκίνησε μια κλινική δοκιμή για την καλύτερη κατανόηση των αλλεργικών αντιδράσεων που σχετίζονται με τα εμβόλια Moderna και Pfizer- BioNTech COVID-19. Η δοκιμή, στην οποία θα συμμετάσχουν 3.400 ενήλικες, 60% των οποίων έχουν ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων ή διάγνωση διαταραχής μαστοκυττάρων, θα εξετάσει επίσης τον βιολογικό μηχανισμό πίσω από τις αντιδράσεις για να δει εάν ένα γενετικό πρότυπο ή άλλοι παράγοντες μπορούν να προβλέψουν καλύτερα ποιος διατρέχει κίνδυνο αντίδρασης.

Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε δύο ομάδες και θα αγνοούν εάν λαμβάνουν εμβόλιο ή εικονικό φάρμακο έως ότου μετά τη δεύτερη δόση ολοκληρωθεί η περίοδος παρατήρησης.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανέφεραν για πρώτη φορά τις περιπτώσεις αναφυλαξίας εβδομάδες μετά την αρχική διάθεση των εμβολίων COVID-19.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ορισμένοι παραλήπτες παρουσίασαν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μέσα σε λίγα λεπτά από τη χορήγηση του εμβολίου. Ως εκ τούτου, το πρακτορείο εξέδωσε οδηγίες που συστήνουν σε όσους εμφάνισαν αναφυλαξία μετά την πρώτη δόση να μην πάρουν τη δεύτερη και ότι οι πάροχοι εμβολίων πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με επινεφρίνη, αντιισταμινικά, όργανα παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης και συσκευές χρονισμού για να ελέγχουν τον σφυγμό ενός ασθενούς.

“Το κοινό κατανοητά ανησυχούσε για αναφορές σπάνιων σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων στα εμβόλια Moderna και Pfizer-BioNTech COVID-19”, δήλωσε ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID).

“Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της δοκιμής θα βοηθήσουν τους γιατρούς να συμβουλέψουν άτομα που είναι εξαιρετικά αλλεργικά ή έχουν διαταραχή μαστοκυττάρων σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη από τη λήψη αυτών των δύο εμβολίων. Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους, τα οφέλη του εμβολιασμού COVID-19 υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων”.

Στη δοκιμή, οι ερευνητές θα συλλέξουν αίμα, ούρα και ρινικά επιχρίσματα από τους συμμετέχοντες πριν από τον εμβολιασμό και αίμα και ούρα μετά. Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούνται επίσης για τουλάχιστον 90 λεπτά μετά από κάθε ένεση.

Οι ερευνητές θα αναλύσουν το ποσοστό των συμμετεχόντων της μελέτης σε κάθε ομάδα που παρουσίασε συστηματική αλλεργική αντίδραση εντός 90 λεπτών από οποιαδήποτε δόση. “Εάν εμφανιστεί σημαντικός αριθμός συστηματικών αλλεργικών αντιδράσεων σε ένα ή και στα δύο εμβόλια κατά τη διάρκεια της δοκιμής, οι ερευνητές θα αναλύσουν αυτά τα βιολογικά δείγματα για να εξετάσουν πιθανούς μηχανισμούς για τις αντιδράσεις και εάν ορισμένα γενετικά πρότυπα σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο”, ανέφερε το δελτίο τύπου. Οι ερευνητές αναμένουν να έχουν αποτελέσματα μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.

 

 

Πηγη: https://www.healthweb.gr/