Η ΑΔΕΔΥ Κεφαλονιάς-Ιθάκης για ασφαλισμένους ΕΟΠΥΥ

9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018
ert.gr
Ανακοίνωση Νομαρχιακού Τμήματος (ΝΤ) Κεφαλονιάς Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ με τίτλο: «Στον αέρα» οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ!
«Το ΝΤ Κεφαλονιάς – Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει το νέο χτύπημα, σε συνέχεια των αντιλαϊκών αλλαγών που ήδη προωθούνται στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Προσθέτοντας επιπλέον «κόφτες» και υποβαθμίζοντας παραπέρα τις παρεχόμενες υπηρεσίες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας τις πολιτικές των προκατόχων της, έκλεισε μια κατάπτυστη συμφωνία με όσους από τους ιδιώτες γιατρούς υπέγραψαν νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ μέχρι τις 30 Ιούλη, ενώ στο Νομό μας κανείς ιδιώτης γιατρός δεν έχει υπογράψει. Ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ μένουν ουσιαστικά ακάλυπτοι.
Οι νέες ρυθμίσεις για τους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ αποτελούν μνημείο αναλγησίας και νέων επιβαρύνσεων των ασθενών, ακόμα και για τις υποτυπώδεις ιατρικές εξετάσεις στο πλαίσιο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Με τις ρυθμίσεις που καθόρισε το Υπουργείο Υγείας:
 Όλοι οι ασθενείς που θα καλούν τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς (Γενικοί Γιατροί, Παθολόγοι, Παιδίατροι) σε κατ’ οίκον επίσκεψη θα πληρώνουν οι ίδιοι εξ ολοκλήρου τη δαπάνη της επίσκεψης.
 Όλοι οι ασφαλισμένοι που θα επισκέπτονται το ιατρείο εκτός του προβλεπόμενου 4ώρου ημερησίως, επίσης θα πληρώνουν οι ίδιοι τη δαπάνη. Επαναλαμβάνεται δηλαδή με άλλο – συριζαίικο – τρόπο η προηγούμενη ρύθμιση της ΝΔ με το πλαφόν των 200 επισκέψεων που εξαντλούνταν τις πρώτες 5-10 μέρες και οι ασθενείς εξαναγκάζονταν να πληρώνουν.
 Οι επισκέψεις στο πλαίσιο της 4ωρης απασχόλησης των γιατρών δεν θα υπερβαίνουν τις 16 ημερησίως, δηλαδή βαφτίζουν «εξέταση» το χρόνο για τη συνταγογράφηση που και αυτή έχει καθιερωθεί να είναι επί πληρωμή. Ρύθμιση που περισσότερο μοιάζει με χρονοχρέωση σε δημοτικό πάρκινγκ παρά για υπηρεσία Υγείας.
Ειδικότερα για το Νομό μας η κατάσταση διαγράφεται ως εξής. Μετά το 1ο μνημόνιο, όταν τέθηκε στους γιατρούς θέμα επιλογής μεταξύ ΙΚΑ ή ιδιωτικού τομέα, υπήρξε μαζική αποχώρηση συμβεβλημένων γιατρών. Από 14 γιατρούς, διαφόρων ειδικοτήτων, που στελέχωναν τα ιατρεία του ΙΚΑ τοπικά, έμειναν μόνο 5. Εξ αυτών μόνο μία γιατρός είναι παθολόγος, η οποία και υποχρεώνεται να καλύπτει με εφημερίες το Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς στο Αργοστόλι.
Στον ΕΟΠΥΥ, στην πρωτεύουσα του Νομού, μέχρι τώρα, 4 ιδιώτες γιατροί ήταν συμβεβλημένοι και κάλυπταν τις 200 επισκέψεις το μήνα ο καθένας. Δηλαδή, συνολικά καλύπτονταν 800 ασθενείς. Στο πλαίσιο του πολυδιαφημισμένου από την κυβέρνηση «οικογενειακού γιατρού», που θα ρυθμίζει την πρόσβαση ή μη στα δημόσια Νοσοκομεία (αλλά και στους συμβεβλημένους γιατρούς) και χωρίς να λειτουργεί καμία από τις επίσης πολυδιαφημισμένες ΤΟΜΥ, 2 γενικοί γιατροί (που υπηρετούν ως αγροτικοί στις Κεραμειές και στα Βλαχάτα 21ας) ορίστηκαν ως οικογενειακοί. Κι αυτό όταν τους έχουν ελαστικοποιήσει σε βαθμό που η ανεύρεσή τους να μετατρέπεται, με ευθύνη κυβέρνησης και 6ης ΥΠΕ, σε «σαφάρι».
Οι όροι και οι αμοιβές που προβλέπονται από τη νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ οδήγησαν κανείς από τους ήδη συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς (ή άλλος νέος) να μην την υπογράψει τοπικά. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την κατάσταση που επικρατεί στα Νοσοκομεία, στα ΚΥ και στα αγροτικά ιατρεία αφήνει εγκληματικά έκθετους τους ασφαλισμένους, τους στρέφει να πληρώνουν τα πάντα από την τσέπη τους στους ιδιώτες γιατρούς, ενώ έχει ξεκινήσει και στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση.
«Πριν αλέκτορα φωνήσαι» περί τέλους των μνημονίων, περί «αλλαγής κλίματος υπέρ του δημοσίου» και της «μεγάλης τομής στην ΠΦΥ», η κυβέρνηση αποκαλύπτει ότι η αντιλαϊκή της πολιτική δεν έχει πάτο. Αποτελεί βελτιωμένο αντίγραφο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που είναι οι πρώτοι διδάξαντες. Η αποκάλυψη εγγράφων της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία ό,τι σχετίζεται με τη ζωή του ανθρώπου (νοσοκομεία, πυροπροστασία κλπ.) μπαίνει στη λογική κόστους – οφέλους ισχύει απόλυτα και για την πρωτοβάθμια υγεία.
Το λόγο έχει το οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα, οι ασθενείς, οι λαϊκές οικογένειες, να πετάξουν στα σκουπίδια αυτήν την πολιτική της κυβέρνησης και όλων όσων την υποστηρίζουν. Να επιβάλουν με τον αγώνα τους αυτό που δικαιούνται και έχουν ανάγκη. Ένα αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Υγείας, σύγχρονο, πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο, απολύτως δωρεάν, χωρίς πλαφόν και περικοπές. Να καταργηθεί κάθε είδους επιχειρηματική δράση στην Υγεία.
                                    Αργοστόλι
                                      8/8/2018
Ο Πρόεδρος                                         Η Γραμματέας
Διονύσης Γεωργόπουλος                 Σοφία Μισαηλίδου»