Η απάντηση Πλεύρη στον ΣΥΡΙΖΑ για το «μόνιμο προσωπικό» στο ΕΣΥ

«Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα παραμείνει σε αυτές τις θέσεις» δήλωσε ο Υπουργός Υγείας αναφερομένος στο επικουρικό προσωπικό του ΕΣΥ απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση σχετικά με το «μόνιμο προσωπικό».

Οι αριθμοί είναι συγκεκριμένοι. Αυτή τη στιγμή έχουμε 12.000 επικουρικό προσωπικό. Βλέπετε ότι η Αντιπολίτευση συχνά αναφέρεται στη λέξη «μόνιμο» προσωπικό. Το μόνιμο ή επικουρικό έχει μία σημασία, για το πόσοι τελικά θα μείνουν μετά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σε μόνιμες θέσεις. Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι η μεγάλη πλειοψηφία θα παραμείνει σε αυτές τις θέσεις, αλλά και ως επικουρικοί βρίσκονται και προσφέρουν» είπε μιλώντας στον real fm ο Υπουργός Υγείας.

«Έχουμε 12.000 παραπάνω σε νοσηλευτικό ιατρικό προσωπικό, 2.500 μόνιμους γιατρούς που μπήκανε στο Σύστημα,  2.000 επιπλέον επικουρικούς» είπε. 

Έχουμε διπλασιάσει τις κλίνες

Ειπλέον αναφορικά με τις κλίνες ΜΕΘ ο Πλεύρης εξήγησε ότι αυτές έχουν υπερδιπλασιαστεί παραδεχόμενος ωστόσο ότι το ΕΣΥ πιέζεται. «Έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ, από τις 550 που ήταν, είναι στις 1.300 και δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι έχουμε προσθέσει και από ιδιωτικές Κλινικές με έναν ήπιο τρόπο, με συμφωνίες.

Δηλαδή όταν στη Λάρισα υπάρχουν ακόμα 350 κλίνες ιδιωτικού τομέα, είναι σαν να έχει προστεθεί 1,5 νοσοκομείο από το ιδιωτικό τομέα, μαζί με όλο του το προσωπικό, γατί το προσωπικό εκεί είναι ιδιώτες.

Επομένως, οι ενέργειες έχουν γίνει. Η πραγματικότητα είναι ότι όταν υπάρχει μια δυναμική της πανδημίας και αντίστοιχα υπάρχει και μία κανονική κοινωνική και οικονομική ζωή. Βλέπετε και διαβάζετε τώρα ότι στη Γερμανία των 30.000 και 40.000 κλινών ΜΕΘ, πάλι υπάρχει πρόβλημα.

Είναι λογικό. Εγώ θέλω να μιλάω με απόλυτη ειλικρίνεια.  Προφανώς πιέζεται το σύστημα» δήλωσε.

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί διασφαλίσουν την αντοχή του ΕΣΥ

Τέλος ερωτηθείς γιατί δεν είμαστε σε καθεστώς οριζόντιου lockdown, ο ίδιος τόνισε ότι τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαμοργή είναι τέτοια που μπορούν να διασφαλίζουν την αντοχή του ΕΣΥ.

Όπως είπε ο ίδιος «Γιατί δεν είμαστε σε lockdown, γιατί έχουμε κανονικότητα, έχουμε κοινωνική και οικονομική ζωή. Από εκεί και πέρα έχουμε πάρει όλα τα μέτρα και μπορούμε με ασφάλεια να πούμε στους συμπολίτες μας ότι το Σύστημα αντέχει και αντίστοιχα ότι το Σύστημα θα ενισχύεται συνεχώς με τις δράσεις που σας προανέφερα.  Και οι επιτάξεις υπηρεσιών είναι σε αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή να έχεις ακόμα περισσότερους γιατρούς.

Θα ανοίγονται συνεχώς κλίνες με την ασφάλεια που θα πρέπει να λειτουργούν αυτές οι κλίνες.  Αλλά από εκεί και πέρα, οπωσδήποτε το εμβόλιο είναι αυτό που θα προστατεύσει τον συμπολίτη μας να μην βρεθεί στο νοσοκομείο»

Ο Υπουργός Υγείας επανέλαβε την αξία του εμβολιασμού τονίζοντας ότι θα παρθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την διασφάλιση της υγείας όλων των πολιτών.

 

 

 

Πηγή: https://www.news4health.gr/