η αποκλιμάκωση και τα εμβόλια το φθινόπωρο

Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οδικός χάρτης της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, όπως ανέφερε ο ίδιος. Η “ουρά” της πανδημίας, όμως, στην οποία μόλις μπήκαμε, μπορεί να διαρκέσει ακόμη και τρία, ή και τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη. Τα παραπάνω αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Ανακοινώσεις για την αποκλιμάκωση των μέτρων αναμένεται να κάνει τις επόμενες μέρες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όπως σας είχε ενημερώσει τις προηγούμενες ημέρες το iatropedia.gr.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, ωστόσο, θα αφορούν από τον Μάιο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, όπως ανέφερε ο ίδιος. Όμως, δεν θα πρέπει να δοθεί λάθος μήνυμα, πως δηλαδή, η όποια αποκλιμάκωση δεν γίνεται για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, είπε ο υπουργός Υγείας.

«Δεν αγνοούμε την πανδημία, αλλά μπαίνουμε σε μια νέα κανονικότητα με άρση των περιορισμών, ωστόσο θα είμαστε προετοιμασμένοι για το φθινόπωρο, για εμβολιασμό και για ενίσχυση του ΕΣΥ», σημείωσε υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι αυτοσκοπός οι δείκτες, αλλά η προστασία του πολίτη ώστε να μπει σε μια κανονικότητα.

Ζαούτης: “Η … ουρά της πανδημίας κρατάει τρία ή και τέσσερα χρόνια”

Αναφερόμενος στην πιθανή χρονική διάρκεια του τελευταίου σταδίου της πανδημίας -που όπως όλα δείχνουν ήδη βρισκόμαστε- ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Θεοκλής Ζαούτης εξήγησε πως διαχρονικά η αποκλιμάκωση μιας πανδημίας διαρκεί πολλά χρόνια και πιθανόν το ίδιο να συμβεί και τώρα.

«Στις περισσότερες πανδημίες είδαμε το τέλος να ξεκινάει στα δύο χρόνια, ωστόσο η «ουρά» της πανδημίας μπορεί να διαρκέσει τρία και τέσσερα χρόνια, Είναι αναμενόμενο ότι και αυτή η πανδημία θα ακολουθήσει τον ίδιο ρυθμό», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα κρούσματα δεν είναι πλέον ενδεικτικός δείκτης για την κάμψη της πανδημίας. Οι δείκτες που προτείνονται παγκοσμίως για την παρακολούθηση της εξέλιξης είναι, τα περιστατικά με σοβαρή νόσο, οι νοσηλείες και οι θάνατοι.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο φαινόμενο των επαναλοιμώξεων σημειώνοντας πως από τα τέλη Δεκεμβρίου έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός τους.

“Οι επαναλοιμώξεις αποτελούν το 3% όλων των λοιμώξεων και επειδή όποιος νοσεί έχει ήδη έναν βαθμό ανοσίας, τα περιστατικά είναι λιγότερο σοβαρά και παρουσιάζουν μειωμένη θνητότητα”, εξήγησε ο ίδιος.

«Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μετά το καλοκαίρι»

Επιφυλακτικός ως προς την εξέλιξη της πανδημίας εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στον τομέα της Υγείας, Pierre Delsaux.

«Φοβάμαι ότι δεν έχουμε εξέλθει της κρίσης. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μετά το καλοκαίρι», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αρχής Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης στον τομέα της Υγείας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο μίας νέας μετάλλαξης λόγω του ανεμβολίαστου πληθυσμού.

Επίσης, επεσήμανε την ανάγκη για καλύτερη πρόληψη και οργάνωση και τάχθηκε υπέρ της κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος, σημειώνοντας ότι όποιος προσπάθησε μόνος δεν τα κατάφερε.

Χρειαζόμαστε καλύτερα εμβόλια

Στην ομιλία του ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε πως οι επιστήμονες, σε συνεργασία με το ECDC και την Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης HERA, εξετάζουν 4-5 διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας.

«Ευελπιστούμε για το καλύτερο αλλά προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο. Θα πρέπει η Ευρώπη να αντιδρά άμεσα και συντονισμένα», σημείωσε.

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι χρειαζόμαστε καλύτερα εμβόλια, καθώς χάνουμε σταδιακά την προστασία από τη λοίμωξη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι διατηρείται η προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο.

Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρέπει να ανασχεδιαστούν οι δοσολογίες των εμβολίων, έτσι ώστε να μην μας καλύπτουν μόνο για 3-4 μήνες.

«Χρειαζόμαστε πιο ευρεία εμβόλια, που θα προκαλούν ισχυρότερη μνήμη στο ανοσοποιητικό και που θα τα κάνουμε μια φορά το χρόνο ή ανά διετία», κατέληξε.

 

Πηγή: https://www.iatropedia.gr/