Η Α’ Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Α’ Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η ίδρυση Πανεπιστημίου θεσμοθετείται με το Βασιλικό Διάταγμα: «Περί Προσωρινού του εν Αθήναις συσταθησομένου Πανεπιστημίου» της 14ης Απριλίου 1837, μόλις πέντε χρόνια μετά τη Συνθήκη του Λονδίνου της 7ης Μαΐου 1832 που το ελεύθερο πλέον Ελληνικό Κράτος απέκτησε οριστικά νομική υπόσταση.

Τα εγκαίνια του Πανεπιστημίου έγιναν στις 3 Μαΐου 1837 και πρώτος Πρύτανης ήταν ο Καθηγητής της Ιστορίας Κωνσταντίνος Δ. Σχινάς. Το Ίδρυμα απεκλήθη: «Οθώνειο Πανεπιστήμιο» και το συγκροτούσαν τέσσερις (4) Σχολές: η Θεολογική, η Νομική, η Ιατρική και η Φιλοσοφική (Σχολή Φιλοσοφίας και της άλλης εγκυκλίου Παιδείας).

Πρώτοι «Σημάντορες», δηλαδή Κοσμήτορες, ορίσθηκαν οι : Μιχαήλ Αποστολίδης της Θεολογικής,Αναστάσιος Λευκίας της Ιατρικής, Γεώργιος Ράλλης της Νομικής και Νεόφυτος Βάμβας της Φιλοσοφικής Σχολής.

Αργότερα, το 1862, το ίδρυμα μετονομάσθηκε σε «Εθνικόν Πανεπιστήμιον». Το 1911, για να εκπληρωθεί όρος της διαθήκης του μεγάλου ευεργέτη του Πανεπιστημίου Ιωάννου Δόμπολη, ιδρύθηκε το «Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον», στο οποίο υπήχθησαν οι Σχολές Θεολογική, Νομική και Φιλοσοφική. Οι υπόλοιπες Σχολές, δηλαδή η Ιατρική και η Φυσικομαθηματική αποτελούσαν το «Εθνικόν Πανεπιστήμιον». Τα δύο αυτά Ιδρύματα με ξεχωριστή το καθένα νομική προσωπικότητα, περιουσία, σφραγίδα και σημαία, είχαν κοινή διοίκηση.

Με τον Οργανισμό του 1932 (Νόμος 5343) ορίσθηκε ότι, τα δύο Ιδρύματα συναποτελούν το «Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών» (Ε.Κ.Π.Α.).

Το «Λαϊκόν» Νοσοκομείο Αθηνών

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής σε συμφωνία με την Σύγκλητο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) αποφάσισαν το Πανεπιστημιακό Περίπτερο στις εγκαταστάσεις της Σχολής στου Γουδή, που προορίζετο για τα Εργαστήρια της Μικροβιολογίας και της Υγιεινής, να μετατραπεί σε Νοσοκομείο και  να στεγαστούν σε αυτό η Α΄ Παθολογική και η Α΄ Χειρουργική Κλινική.

Το 1933 ο τότε Πρωθυπουργός (και Αρχηγός του «Λαϊκού» κόμματος) Παναγής Τσαλδάρηςσυναίνεσε στην πρόταση των Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής και του Πανεπιστημίου Αθηνών (Πρύτανης ο Καθηγητής της Ιατρικής Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος) να ιδρυθεί ένα Νοσοκομείο για άπορους πολίτες.

Στις 2 Σεπτεμβρίου 1933, επί Πρόεδρου της Δημοκρατίας Αλέξανδρου Ζαΐμη, ψηφίστηκε από τη Βουλή και τη Γερουσία ο Νόμος 5746, για την ίδρυση και οργάνωση Νοσοκομείου με την επωνυμία «Λαϊκόν Νοσοκομείον Αθηνών». Ο πρωταρχικός σκοπός της ιδρύσεως του Νοσοκομείου ήταν η νοσηλεία των πασχόντων απόρων από κοινά νοσήματα, και συγχρόνως η εκπαίδευση των Φοιτητών της Ιατρικής Σχολής και των Ιατρών.

Η λειτουργία της Α΄ Χειρουργικής Κλινικής στο Λαϊκό Νοσοκομείο, άρχισε τον Ιούνιο του 1934 με Διευθυντή τον Καθηγητή Μαρίνο Γερουλάνο.

Η Α’ Χειρουργική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Α’ Χειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι μία από τις πλέον ιστορικές Χειρουργικές Κλινικές της Χώρας μας και μία από τις δέκα παλαιότερες Χειρουργικές Κλινικές των Βαλκανίων. Κατά τη διαδρομή της στο χρόνο, έχει τιμηθεί από κορυφαίες προσωπικότητες της Ιατρικής Επιστήμης και έχει συνδεθεί με την εφαρμογή πρωτοποριακών τεχνικών στη Γενική, στην Αγγειακή και στη Χειρουργική Θώρακος.

Ιδρύθηκε το 1838 με πρώτους Διευθυντές τους Καθηγητές Ιωάννη Ολύμπιο και Ερρίκο Τράϊμπερ, ο οποίος εισήγαγε στην Ελλάδα την αναισθησία με αιθέρα. Εν συνεχεία ακολούθησε πλειάδα Καθηγητών-Διευθυντών της μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα, ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα, Διευθυντής ήταν ο Καθηγητής Θεόδωρος Ζαΐμης, ο οποίος χρημάτισε Υπουργός Παιδείας και αργότερα, για σύντομο διάστημα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ακολούθως, το 1921 ανέλαβε τη διεύθυνσή της ο Καθηγητής Μαρίνος Γερουλάνος, που είχε γίνει Καθηγητής της Χειρουργικής Παθολογίας το 1910. Η Κλινική στεγαζόταν τότε στο Πολιτικό Νοσοκομείο, στο κτήριο που σήμερα στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

Το 1934 το νεότευκτο, διώροφο τότε, «Λαϊκό» Νοσοκομείο υποδέχθηκε την Α’ Χειρουργική Κλινική με Διευθυντή τον Καθηγητή Μαρίνο Γερουλάνο και Πανεπιστημιακούς Επιμελητές τους Πέτρο Κόκκαλη (πρώτες θωρακοχειρουργικές επεμβάσεις, μετέπειτα Καθηγητή – Διευθυντή της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο), Χάρη Τούλ (μετέπειτα Καθηγητή – Διευθυντή της Β΄ Χειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο) και Ζαννή Καΐρη, (θεμελιωτή της ελληνικής Ουρολογίας).

Από το 1940 μέχρι το 1955 τη διεύθυνση της Κλινικής ανέλαβε ο Γεώργιος Καραγιαννόπουλος(με μεγάλη εμπειρία στη  θωρακοχειρουργική), που είχε συνεργάτη τον μετέπειτα Καθηγητή και Διευθυντή της Β΄ Χειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και ΑκαδημαϊκόΚωνσταντίνο Τούντα.

Από το 1956 την διεύθυνση ανέλαβε ο Καθηγητής Νικόλαος Χρηστέας, ο οποίος είχε μαθητεύσει στη φημισμένη σχολή του διάσημου Καθηγητή Rene Leriche στο Στρασβούργο. Την εποχή εκείνη συνεργάτες του ήσαν οι μετέπειτα Καθηγητές Παναγιώτης Μπάλας, ο Καθηγητής – Ακαδημαϊκός Γρηγόριος Σκαλκέας, ο Καθηγητής Μιχαήλ Σέχας και ο Σταύρος Πλέσσας, οι οποίοι έδωσαν ιδιαίτερη ώθηση στην Αγγειακή Χειρουργική.

Τον Νικόλαο Χρηστέα διαδέχθηκε το 1971 ο Καθηγητής Παναγιώτης Χρυσοσπάθης, ο οποίος πραγματοποίησε πρωτοποριακές για την εποχή του εγχειρήσεις στο γαστρεντερικό σύστημα, με εξαιρετικούς συνεργάτες, μεταξύ των οποίων τους μετέπειτα Καθηγητές και Διευθυντές της Α΄ Προπαιδευτικής Χειρουργικής Κλινικής στο Ιπποκράτειο Κ.Κ. Βασίλειο Γολεμάτη και Ιωάννη Μπράμη και τους αργότερα καταλαβόντες Καθηγητικές Έδρες : Κωνσταντίνο Μανωλά στο Πανεπιστήμιο Αλεξανδρούπολης,  Κο. Ιωάννη Μελισσά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Κο.Κωνσταντίνο Χατζηθεοφίλου στο Πανεπιστήμιο Λάρισας.

Το 1982 ανέλαβε Διευθυντής της Κλινικής ο Καθηγητής Παναγιώτης Μπάλας ο οποίος θεωρείται εκ των θεμελιωτών της σύγχρονης Ελληνικής Αγγειακής Χειρουργικής.

Μετά την αφυπηρέτηση του Παναγιώτη Μπάλα το 1994, Διευθυντής της Κλινικής ανέλαβε ο Κος Hλίας Α. Μπαστούνης, Καθηγητής από το 1997. Ο Καθηγητής Κος Hλίας Μπαστούνης αφυπηρέτησε το 2008.

Το χρονικό διάστημα 2008 – 2011 την Διεύθυνση της Κλινικής ήσκησε ο Καθηγητής Κος Ευστάθιος Λ. Παπαλάμπρος, από το 2011 έως το 2014 την Κλινική διεύθυνε ο Καθηγητής Κος Χρήστος Π. Τσιγκρής, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2014 την Κλινική διευθύνει ο Κος Θ.Δ. Λιακάκος.

 

πηγη: www.docmed.gr