Η Βιοτεχνολογία προάγει την ευζωία – Στην Ελλάδα υπερσύγχρονη μονάδα μονοκλωνικών αντισωμάτων

Η DEMO ABEE κατασκευάζει υπερσύγχρονο εργαστήριο Βιοτεχνολογίας καθώς και πρότυπη μονάδα παραγωγής μονοκλωνικών αντισωμάτων και ιδρύει Ακαδημία Βιοτεχνολογίας, βάζοντας την Ελλάδα στην ελίτ των χωρών με βιοτεχνολογικές παραγωγικές ικανότητες

Αιώνας της βιοτεχνολογίας έχει χαρακτηριστεί ο 21ος αιώνας καθώς ο σύνθετος αυτός επιστημονικός κλάδος άπτεται μεταξύ άλλων της Ιατρικής, της Φαρμακευτικής, της Ενέργειας, της Βιομηχανίας (τροφίμων, πρώτων υλών κ.α.), της Γεωπονίας και του Περιβάλλοντος και σήμερα πλέον συμβάλλει καταλυτικά στην ανάπτυξη προϊόντων ή διαδικασιών που προάγουν στην ευζωία και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης του σύγχρονου ανθρώπου.

Η Βιοτεχνολογία προάγει την ανθρώπινη υγεία

Η βιοτεχνολογία χρησιμοποιώντας και χειραγωγώντας σκοπίμως βιολογικά συστήματα, μόρια ή ολόκληρους ζώντες μικροοργανισμούς, έχει επιφέρει καταλυτικές αλλαγές στην υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων.

Καινοτόμα βιοτεχνολογικά προϊόντα, όπως τα εμβόλια mRNA, οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα για τη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι αυτοάνοσες, οι λοιμώδεις, οι κληρονομικές και σπάνιες παθήσεις. Εν ολίγοις η βιοτεχνολογία επιτρέπει στην Ιατρική και Φαρμακευτική επιστήμη να προσεγγίζουν κάθε ασθενή ξεχωριστά και να του παρέχουν στοχευμένες και σε κατά περίπτωση εξατομικευμένες θεραπείες, ακόμα και για παθήσεις που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζονταν ανίατες.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα, μια από τις πιο γνωστές κατηγορίες βιολογικών φαρμάκων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας την περίοδο της πανδημίας ως καινοτόμος θεραπεία. Όμως, δεν είναι κάτι καινούριο για την επιστημονική κοινότητα, καθώς σήμερα υπάρχουν ήδη πάνω από 100 διαφορετικές θεραπείες που απαρτίζονται από μονοκλωνικά αντισώματα και στοχεύουν στην αντιμετώπιση σοβαρών οξέων και χρόνιων παθήσεων, και πολλά περισσότερα είναι σε φάση ανάπτυξης.

Η Βιοτεχνολογία «μοχλός» ανάπτυξης της Οικονομία

Πέρα από τις άμεσα ορατές θετικές συνέπειες της βιοτεχνολογίας στη ζωή των ανθρώπων, έχει και ευρύτερα θετικό αντίκτυπο στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως. Η αξία της παγκόσμιας αγοράς της βιοτεχνολογίας εκτιμήθηκε το 2019 περίπου στα 380 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2020 σε περισσότερα από 600 δισ. ευρώ. Το πιο εντυπωσιακό είναι η εκτίμηση ότι η αξία της αγοράς αυτής θα ξεπεράσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας τα 2,2 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Στην Ευρώπη, οι εταιρείες βιοτεχνολογίας, οι οποίες αναπτύσσουν ή παράγουν βιοτεχνολογικά θεραπευτικά προϊόντα έχουν βρει πρόσφορο έδαφος ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ελβετία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ισπανία και την Ιταλία, τις σκανδιναβικές χώρες, ενώ σταδιακά φαίνεται να αναπτύσσεται και στην ανατολική Ευρώπη, όπως στην Πολωνία. Στις χώρες αυτές ένας συνδυασμός κυβερνητικών, ιδιωτικών, και ακαδημαϊκών φορέων, αλλά και μεγάλων τοπικών και πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών, στηρίζει ενεργά και προωθεί την ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας, μέσα από τη δημιουργία οικοσυστημάτων βιοτεχνολογικής καινοτομίας τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο.

Η μεγάλη πρόκληση όμως για τη φαρμακευτική Βιοτεχνολογία βρίσκεται στο υψηλό κόστος των τελικών βιολογικών φαρμάκων που δημιουργεί πιέσεις και στα εθνικά συστήματα υγείας. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των βιοομοειδών. Τα βιοομοειδή είναι βιοτεχνολογικά φάρμακα ισοδύναμης δραστικότητας και λειτουργίας με τα πρωτότυπα φάρμακα των οποίων έχει λήξει η πατέντα και υπάρχει η δυνατότητα παραγωγής τους από περισσότερες εταιρείες.

Η DEMO επενδύει στη Βιοτεχνολογία

Στην Ελλάδα η βιοτεχνολογία τα τελευταία 20 χρόνια σημείωσε κάποια άνθηση κυρίως σε ακαδημαϊκό επίπεδο, με την ίδρυση πανεπιστημιακών σχολών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Ωστόσο είναι σχεδόν μηδαμινή η όποια δραστηριότητα αφορά στη βιομηχανική ανάπτυξη και παραγωγή βιολογικών ή βιοομοειδών φαρμακευτικών προϊόντων. Ως εκ τούτου, η χώρα μας στερείται τα πολλαπλά οφέλη που θα μπορούσε να συνεισφέρει ο τομέας της βιοτεχνολογίας στην ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι τα βιολογικά φάρμακα έχουν ενταχθεί στη λίστα των βασικών φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η ελληνική εταιρεία DEMO ABEE, με ιστορία 57 ετών στην ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα και επενδύει σε μια πρότυπη μονάδα ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων με πρώτο στόχο την παραγωγή πιλοτικών παρτίδων για κλινικές μελέτες, βάζοντας την Ελλάδα στην ελίτ των χωρών με βιοτεχνολογικές παραγωγικές ικανότητες.

Παράλληλα, δημιουργεί ένα υπερσύγχρονο εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοτεχνολογίας, για την ανάπτυξη τριών τελικών φαρμάκων με μονοκλωνικά αντισώματα και ιδρύει την Ακαδημία Βιοτεχνολογίας με στόχο τη θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση νέων επιστημόνων από ελληνικά Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Με αυτόν τον τρόπο η DEMO, δημιουργεί την επόμενη γενιά των Ελλήνων επιστημόνων που θα αναπτύξουν περαιτέρω τον κλάδο της Βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα.

Όπως εξηγεί ο Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοτεχνολογίας της DEMO ABEE, Piotr Zien, «επενδύοντας στον τομέα της βιοτεχνολογίας και αναπτύσσοντας βιοομοειδή φάρμακα, η φαρμακοβιομηχανία θα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να κάνει τις σύγχρονες θεραπείες πιο προσιτές για τον μέσο Έλληνα ασθενή. Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό ερέθισμα για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ ακαδημαϊκής κοινότητας και βιομηχανίας». 

 

 

Πηγη: https://www.ygeiamou.gr/