Η διατήρηση μιας υγιούς όρασης συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου

Αμερικανοί επιστήμονες δημοσίευσαν μελέτη στο περιοδικό JAMA Ophthalmology, σύμφωνα με την οποία η εξασθένιση της όρασης μπορεί να επιταχύνει τον ρυθμό εκφύλισης του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους.

Η επικεφαλής συγγραφέας D. Diane Zheng του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι Miller School of Medicine, δήλωσε ότι κάποιες διορθωτικές κινήσεις, όπως μια νέα συνταγή για γυαλιά ή μια χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση του καταρράκτη, μπορούν να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να παραμείνουν διανοητικά “ζωηροί”.

Η κακή όραση και η αποδυνάμωση της εγκεφαλικής λειτουργίας είναι συνηθισμένα στους ηλικιωμένους και σχετίζονται μεταξύ τους, αλλά το ζήτημα του κατά πόσο η όραση επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία ή το αντίστροφο δεν είναι σαφές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 2.520 ενήλικες για διάστημα οκτώ χρόνων και κάθε χρόνο εξέταζαν την όρασή τους και την εγκεφαλική λειτουργία τους.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης η μέση μείωση της όρασης ήταν περίπου ισοδύναμη με την απώλεια της ικανότητας ανάγνωσης μιας γραμμής. Οι άνθρωποι, που είχαν χειρότερη όραση στην αρχή της μελέτης, είχαν και χειρότερα αποτελέσματα στις γνωστικές εξετάσεις. Η όραση ενός ατόμου κατά τον προηγούμενο έλεγχο σχετιζόταν με τη διανοητική λειτουργία του κατά τον επόμενο έλεγχο.

Ενώ η λειτουργία του εγκεφάλου σε έναν έλεγχο σχετιζόταν με την όραση στην επόμενη εξέταση, η επίδραση της όρασης στην επακόλουθη εγκεφαλική λειτουργία ήταν σημαντικά ισχυρότερη.

Ενώ ο μηχανισμός πίσω από τη σχέση όρασης και γνωστικής λειτουργίας δεν είναι καλά κατανοητός, η Dr Zheng είπε ότι η επιδείνωση της όρασης μπορεί να αποθαρρύνει τους ηλικιωμένους να ασχοληθούν με δραστηριότητες που διεγείρουν τον εγκέφαλο, όπως να λύνουν σταυρόλεξα, να διαβάζουν και να αλληλεπιδρούν με άλλους ανθρώπους.

Γιαυτό πρότεινε οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας να κάνουν τακτικά οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Πηγη:http://healthmag.gr