Η ΕΕ επιβραβεύει ΜΚΟ που εργάζονται για να κρατήσουν τους νέους μακριά από το κάπνισμα

Σε πρωτοβουλίες μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ) που συνέβαλαν ή συμβάλλουν στην πρόληψη του καπνίσματος, και ιδίως στις πρωτοβουλίες εκείνες που έχουν ως στόχο να αποτρέψουν τους νέους από το να αρχίσουν το κάπνισμα, αφιερώνει φέτος η Κομισιόν το Ευρωπαϊκό Βραβείο Υγείας.

Όπως και τα προηγούμενα Βραβεία Υγείας της ΕΕ, το βραβείο αυτό συνδέεται με την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναπτύξει μια βάση δεδομένων ορθών πρακτικών τις οποίες εφαρμόζουν οι ΜΚΟ σε διάφορους υγειονομικούς τομείς, και οι οποίες μπορούν να χρησιμεύσουν ως πρότυπα για το μέλλον.

Σύμφωνα με τον John-F. Ryan, επικεφαλής της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της γενικής δ/νσης Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόσβαση σε αυτή τη βάση δεδομένων αναμένεται να εμπνεύσει κι άλλες ΜΚΟ και δημόσιες αρχές στα κράτη-μέλη της ΕΕ καθώς και διεθνείς οργανισμούς, να μιμηθούν αυτές τις ορθές πρακτικές για την προστασία της ανθρώπινης υγείας και τη βελτίωση ποιότητας ζωής των πολιτών της ΕΕ.

«Οι πρωτοβουλίες θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να περιλαμβάνουν εκστρατείες αρνητικής διαφήμισης, δράσεις που προσπαθούν να καταστήσουν τα προϊόντα καπνού λιγότερο προσβάσιμα, που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση σε επίπεδο κοινότητας και σχολείου και που προωθούν αντικαπνιστικούς κανόνες» αναφέρει σχετικά.

Στο πλαίσιο αυτό, διεθνείς, ευρωπαϊκές, εθνικές και περιφερειακές ΜΚΟ καλούνται να υποβάλουν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις πρωτοβουλίες τους έως τις 15 Ιουνίου 2018. Η υποβολή μπορεί να γίνει μέσω του ιστότοπου του Ευρωπαϊκού Βραβείου Υγείας. Τον προσεχή Σεπτέμβριο, μια επιτροπή θα επιλέξει τις 10 επικρατέστερες πρωτοβουλίες και θα αναδείξει 3 νικητές, οι οποίοι θα ανακοινωθούν κατά την επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας της πλατφόρμας για την πολιτική υγείας (Νοέμβριος 2018,Βρυξέλλες). Οι επικρατέστερες ΜΚΟ θα προσκληθούν να συμμετάσχουν την τελετή απονομής.

Τα έπαθλα

Οι τρεις πρώτοι νικητές λαμβάνουν χρηματικό έπαθλο ύψους 20.000, 15.000 και 10.000 ευρώ αντίστοιχα. Στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Βραβείου Υγείας θα δημοσιευτούν περιλήψεις των πρωτοβουλιών των 10 επικρατέστερων υποψηφίων, οι οποίοι έτσι θα κερδίσουν προβολή και στήριξη.

«Αν και το βραβείο προσφέρει ελκυστικά έπαθλα και ευκαιρίες προβολής, ελπίζω ότι οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό θα συναισθανθούν ότι η μεγαλύτερη επιβράβευση είναι η βοήθεια που προσφέρουν στους νέους για να αποφύγουν μια συνήθεια που τους στερεί την υγεία αλλά και χρόνια από τη ζωή τους, καθώς και σε ανθρώπους όλων των ηλικιών για να ζήσουν περισσότερο και με καλύτερη υγεία» σχολιάζει ο κύριος Ryan. «Κατά τη γνώμη μου όλες αυτές οι ΜΚΟ είναι νικητές, και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ήθελα να τους ενθαρρύνω να διαγωνιστούν για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Υγείας, αλλά κυρίως να συνεχίσουν το ζωτικής σημασίας έργο τους προς όφελος των πολιτών της ΕΕ» προσθέτει.

Κάπνισμα και νέοι Ευρωπαίοι

Η κατανάλωση καπνού σήμερα αποτελεί την κύρια αιτία αποτρέψιμων θανάτων.

Παρ’ όλα αυτά, το 26% των Ευρωπαίων εξακολουθούν να καπνίζουν. Μάλιστα, οι μισοί από αυτούς θα πεθάνουν πρόωρα και πιο συγκεκριμένα 14 έτη νωρίτερα, κατά μέσο όρο, εξαιτίας του εθισμού τους.

Επισημαίνεται πως εάν κάποιος ξεκινήσει το κάπνισμα στην εφηβική ή νεαρή ηλικία, είναι πιθανότερο να το συνεχίσει στην ενήλικη ζωή του, προκαλώντας μακροπρόθεσμα βλάβη στην υγεία του.

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν, ειδικότερα, ότι τα άτομα που ξεκινούν νωρίς το κάπνισμα δυσκολεύονται ακόμη περισσότερο να σταματήσουν μια συνήθεια, η οποία από μόνη της δεν κόβεται εύκολα. Αντίστροφα, υπάρχουν ενδείξεις ότι εάν καθυστερήσουμε την ηλικία στην οποία οι άνθρωποι ξεκινούν το κάπνισμα, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο να γίνουν τακτικοί καπνιστές και να αυξήσουμε τις πιθανότητες να απεξαρτηθούν επιτυχώς.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/