«Η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει μερίδιο από τα 34 δισ. ευρώ στην Έρευνα»

Η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ύπαρξη ενός σημαντικού αριθμού καταξιωμένων επιστημόνων και οργανισμών στον τομέα της υγείας, και να διεκδικήσει με αξιώσεις, μεγαλύτερο μερίδιο από τα συνολικά 34 δισ. ευρώ που επενδύονται για Έρευνα & Ανάπτυξη κάθε χρόνο στη Ευρώπη, όπως υπογραμμίζει ο νέος Έλληνας CEO της Pfizer, Dr. Albert Bourla, σε συνέντευξη του στο περιοδικό “The Doctor”, με αφορμή τη βράβευσή του ως “Διαπρεπής Έλληνας Ηγέτης” της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο του θεσμού των Prix Galien Greece.

 • Συνέντευξη στην Τζένη Περγιαλιώτου
 • Είστε ένας από τους λίγους Έλληνες παγκοσμίως που ηγούνται μιας τεράστιας εταιρείας της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας. Από αυτή τη θέση σας δίνεται η δυνατότητα να διαμορφώνετε το μέλλον της παγκόσμιας υγείας. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας;

Είμαι ενθουσιασμένος που ηγούμαι της Pfizer σε μια τόσο ζωτικής σημασίας στιγμή για την ιστορία της εταιρείας μας. Προτεραιότητα μου αποτελεί η εστίαση στο όραμά μας. Η Pfizer είχε ανέκαθεν μια αποστολή, βασισμένη στη δέσμευσή μας προς τους ασθενείς.

Έτσι καθώς οδηγούμε την εταιρεία προς μια νέα εποχή σταθερής ανάπτυξης, είναι κρίσιμο όλοι οι συνάδελφοι να κατανοούν, να συμμερίζονται και να υπηρετούν κάθε μέρα τον σκοπό μας: πρωτοποριακές θεραπείες που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών.

Αυτές οι λέξεις θα αποτελούν οδηγό για κάθε επιχειρηματική απόφαση που θα λαμβάνεται από τον οργανισμό. Όπως και από κάθε μέλος της οικογένειας της Pfizer.

Το να υπάρχει ένα ξεκάθαρος εμπνευσμένος σκοπός είναι καθοριστικό. Αλλά εξίσου σημαντικό είναι να υπάρχει μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική που θα μας οδηγήσει στην εκπλήρωση του. Αυτή ήταν η δεύτερη προτεραιότητά μου.

Έτσι, έχω μοιραστεί με τους συναδέλφους μου στην Pfizer το νέο μας πλάνο ανάπτυξης με γνώμονα το σκοπό μας. Σηματοδοτεί τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να παράγουμε σημαντική αξία για τους ασθενείς τα επόμενα χρόνια. Το πλάνο ανάπτυξης βασισμένο στο σκοπό μας, θα διαδοθεί ευρέως κάνοντας δύο πράγματα.

Πρώτον πρέπει να επικεντρωθούμε σε επιστημονικές καινοτομίες, που θα βελτιώνουν σημαντικά τα υφιστάμενα πρότυπα θεραπείας των ασθενών. Δεύτερον θα πρέπει να συνδυάσουμε τις επιστημονικές καινοτομίες με τολμηρές εμπορικές πρωτοβουλίες. Έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται ζητήματα πρόσβασης και οικονομικής προσιτότητας για τους ασθενείς.

 • Παρακολουθώντας κανείς την πορεία σας στην Pfizer εκπλήσσεται από τα αποτελέσματα σε διάφορα πεδία ευθύνης. Υπάρχει κάποιο μυστικό; Ποια είναι η προσωπική σας συνταγή επιτυχίας;

Πιστεύω ότι η επιτυχία είναι κάτι που πρέπει να μοιράζεται και δεν σας κρύβω ότι βαθιά πεποίθησή μου είναι πως η προσωπική δέσμευση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την επιτυχία. Είμαι πολύ τυχερός να δουλεύω για έναν οργανισμό του οποίου τα φάρμακα και τα εμβόλια έχουν τη δυνατότητα να αλλάζουν προς το καλύτερο τις ζωές των ανθρώπων.

Αυτό, όμως, επιφέρει και τη μεγάλη ευθύνη να δουλεύω σκληρά κάθε μέρα και να κάνω τις απαραίτητες κινήσεις για να διασφαλίζω ότι στον κάθε ασθενή φθάνει το σωστό φάρμακο τη σωστή στιγμή.

Κάθε ημέρα είμαι υπόλογος, όπως και όλοι οι συνάδελφοί μου, στους ασθενείς που χρειάζονται τα φάρμακα και τα εμβόλιά μας. Δεσμευόμαστε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν με ακεραιότητα ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα.

Έχουμε τη δύναμη να παραμένουμε σταθεροί στην πορεία μας ακόμη και όταν αντιμετωπίζουμε εμπόδια, να αναλαμβάνουμε την ευθύνη του αποτελέσματος και να θέλουμε διαρκώς να μαθαίνουμε. Αναζητούμε τρόπους να απλοποιούμε, να επιταχύνουμε και να αναπτύσσουμε καλύτερες ιδέες για την επίλυση δύσκολων ζητημάτων.

Πάντα έδινα σημασία στις βαθύτερες ανάγκες των άλλων, είτε πρόκειται για συναδέλφους από τη Pfizer είτε για τους άλλους στρατηγικούς μας εταίρους. Συζητώντας και ακούγοντας τις ιδέες των συναδέλφων μου παίρνω ενέργεια. Ενώ η επαφή και η επικοινωνία με ασθενείς, μαθαίνοντας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αλλά και τα επιτεύγματα τους, μου δίνει έμπνευση και με κρατά προσηλωμένο στο σκοπό μας.

Με βλέμμα προς το μέλλον, αποτελεί πρόκληση για εμένα και για τους συναδέλφους μου στη Pfizer να σκεφτούμε νέους τρόπους ενίσχυσης της ασθενοκεντρικής νοοτροπίας μας.

Αυτό είναι καθοριστικό για την επιτυχία μας και για την ικανότητά μας να παρέχουμε πρωτοποριακές θεραπείες που αλλάζουν τις ζωές των ασθενών. Το να κάνουμε αυτή την νοοτροπία, πράξη, θα συνεχίσει να κάνει την κάθε ημέρα μου τόσο συναρπαστική όσο είναι από το ξεκίνημα της θητείας μου ως CEO.

 • Είστε μέλος του Healthcare Leadership Council Forum που αναπτύσσει ιδέες και προγράμματα που κάνουν την υγεία προσιτή σε όλους τους πολίτες. Πιστεύετε ότι τα υγειονομικά συστήματα μπορούν να υποστηρίξουν οικονομικά καινοτόμες θεραπείες;

Δε λείπουν οι προκλήσεις από τη δουλειά μας. Από τη μία πλευρά, η προοπτική της ιατρικής καινοτομίας και της ανακάλυψης πρωτοποριακών θεραπειών είναι καλύτερη από ποτέ. Σηματοδοτώντας μια νέα συναρπαστική εποχή για την υγεία των ασθενών, αναμένεται να εκπληρωθούν πολλές ανικανοποίητες ανάγκες.

Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζουμε ότι η δυνατότητα των Συστημάτων Υγείας να τις καλύψουν οικονομικά αποτελεί ένα ζήτημα για όλες τις χώρες παγκοσμίως. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι καινοτομίες και τα ρίσκα μας ανταμείβονται αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε προσιτή πρόσβαση για όλους τους ασθενείς.

Για το σκοπό αυτό, δουλεύουμε με τις κυβερνήσεις, τους policy makers, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και άλλους εταίρους στο οικοσύστημα της Φροντίδας Υγείας προκειμένου να υποστηρίξουμε την καινοτομία και πολιτικές πρόσβασης που θα μας επιτρέψουν να φέρουμε αυτές τις ξεχωριστές, υψηλής αξίας θεραπείες και εμβόλια, ταχύτερα στους ασθενείς.

Αναγνωρίζουμε την ευθύνη να είμαστε μέρος της λύσης και στόχος μας είναι η ηγετική θέση στον κλάδο. Όλα τα βήματα που κάνουμε είναι σχεδιασμένα ώστε να μας επιτρέψουν να πετύχουμε το σκοπό μας που δεν είναι άλλος από το να καινοτομούμε και να αλλάζουμε τις ζωές των ασθενών.

 • Πώς μπορούν οι εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία να βοηθήσουν το σύστημα υγείας και τους ασθενείς;

Οι ψηφιακές τεχνολογίες αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνολογία βελτιώνει και απλουστεύει την ανάπτυξη προϊόντων, τις διαδικασίες παραγωγής και την εμπειρία του πελάτη.

Όσον αφορά την υγειονομική περίθαλψη, η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει σημαντικά την υγεία και την ευημερία των ασθενών σε όλο τον κόσμο. Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στην κοινή μας πορεία προς την υλοποίηση αυτής της ευκαιρίας.

Ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους επιταχύνεται ο ρυθμός των καινοτομιών στον τομέα της υγείας είναι ότι η πρόοδος που σημειώνεται στους τομείς των βιοεπιστημών και της ψηφιακής τεχνολογίας. Οι δυνατότητες είναι τεράστιες και δεν είμαι βέβαιος ότι σήμερα τις αντιλαμβανόμαστε πλήρως.

Σήμερα, οι φαρμακευτικές εταιρείες εξετάζουν τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει να γίνει πιο γρήγορο και έξυπνο το έργο της κλινικής ανάπτυξης. Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει τις φαρμακευτικές εταιρείες. Να κυκλοφορούν τα φάρμακα στην αγορά ταχύτερα καθώς προγραμματίζεται να προβλέπει την αποτελεσματικότητα και τις παρενέργειές των φαρμάκων. Να διαχειρίζεται τον τεράστιο αριθμό δεδομένων που υποστηρίζουν κάθε φαρμακευτικό προϊόν.

Μεταξύ των πλέον έξυπνων αποφάσεων που μπορεί να πάρει μια φαρμακευτική εταιρεία είναι η επιλογή των φαρμάκων στα οποία δεν πρέπει να δαπανήσει χρόνο. Ένα φάρμακο που δεν θα είναι αρκετά αποτελεσματικό ή θα έχει προβληματικές παρενέργειες, στερεί πόρους από την ανάπτυξη φαρμάκων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η χρήση της τεχνολογίας για την ανάγνωση δεδομένων που βοηθούν στην ταχύτερη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις δυνατότητες ενός φαρμάκου θα μας δώσει τη δυνατότητα να ανακατανείμουμε τους πόρους. Να επικεντρωθούμε στο επόμενο ελπιδοφόρο μόριο πιο γρήγορα.

Είναι ακόμα νωρίς για την τεχνητή νοημοσύνη, ωστόσο οι συγκεκριμένες αυτές βελτιώσεις υπόσχονται πιο αποτελεσματικά φάρμακα και πιο γρήγορα στους ασθενείς που τα χρειάζονται.

 • Εφαρμόσατε μια στρατηγική προσανατολισμένη στους ασθενείς. Πώς λειτουργεί η στρατηγική αυτή και ποια είναι τα οφέλη για τον ασθενή;

Το να θέτεις τους ασθενείς πάνω από όλα είναι η προσέγγιση και η φιλοσοφία μας. Εγώ, όπως και όλοι οι συνάδελφοί μου, δεν είμαστε απλά «εργαζόμενοι». Πολλοί από εμάς είμαστε οι ίδιοι ασθενείς, ή φροντίζουμε μέλη της οικογένειάς μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Επομένως η προτεραιότητα που πρέπει να έχουν οι ασθενείς είναι κάτι με το οποίο όλοι μπορούμε να ταυτιστούμε σε προσωπικό επίπεδο.

Οι ασθενείς −οι προκλήσεις, το θάρρος και η αφοσίωσή τους στη διατήρηση ή την ανάκτηση της υγείας τους− αποτελούν έμπνευση για εμάς και το έργο μας. Πράγματι, η προτεραιότητα των ασθενών αποτελεί γνώμονα για κάθε ενέργειά μας. Βάση των στρατηγικών μας αποφάσεων, εκφράζει όλους τους συναδέλφους σε κάθε τμήμα της εταιρείας.

Αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να διευρύνουμε τον τρόπο με τον οποίο ορίζουμε την επιτυχία. Καθώς αυτή δεν εξαρτάται απλώς από την αποτελεσματική θεραπεία ή/και την πρόληψη ασθενειών. Αλλά από την ενημέρωση και την εκπαίδευση των ασθενών, ώστε να μπορούν να έχουν καλύτερη επικοινωνία με τους παρόχους φροντίδας υγείας.

Αυτή είναι η ουσία της ασθενοκεντρικής μας φιλοσοφίας. Μιας φιλοσοφίας που εξετάζει συνολικά την εμπειρία των ασθενών. Αναζητώντας συνεχώς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να προσθέσουμε αξία με την καινοτομία. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ξεφύγουμε από το παραδοσιακό μοντέλο.

Όραμά μας είναι να ενσωματώσουμε τις εμπειρίες των ασθενών σε όλα τα στοιχεία της έρευνας και του σχεδιασμού. Από τις πρώτες μελέτες στο εργαστήριο. Μέχρι αυτές που πραγματοποιούνται μετά την κυκλοφορία μιας νέας θεραπείας.

Ακούγοντας ενεργά τη φωνή των ασθενών και θέτοντας τα οφέλη και τις ανάγκες αυτών στο κέντρο του μοντέλου με τον οποίο ανακαλύπτουμε, αναπτύσσουμε και διαθέτουμε νέα φάρμακα και εμβόλια. Πιστεύουμε πραγματικά ότι έχουμε τη δύναμη να αναμορφώσουμε την παγκόσμια υγεία. Εστιάζοντας στον κάθε ασθενή χωριστά.

 • Η Ελλάδα υστερεί στην προσέλκυση κλινικών μελετών. Τι θα πρέπει να αλλάξει προκειμένου να κάνουμε τη χώρα μας σημείο αναφοράς στον τομέα αυτό;

Είναι κατανοητό ότι οι κλινικές μελέτες αποτελούν ένα ουσιαστικό κομμάτι της διαδικασίας ανάπτυξης ενός φαρμάκου. Ωστόσο είναι και το πιο χρονοβόρο και το πιο δαπανηρό.
Ο τρόπος διεξαγωγής των κλινικών ερευνών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Γεγονός που ισχύει και σχεδόν σε όλους τους άλλους τομείς της δουλειάς μας.

Διαπιστώνουμε μια δυναμική για στενή συνεργασία της φαρμακευτικής βιομηχανίας με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους Παρόχους Υγειονομικής Περίθαλψης και τις Κυβερνήσεις. Για την ανακάλυψη και ανάπτυξη νέων φαρμάκων και εμβολίων που θα έχουν θετική επίδραση στις ζωές των ασθενών.

Για κάθε χώρα που προσδοκά να μεγαλώσει το «αποτύπωμά» της στον τομέα των κλινικών μελετών, το κλειδί της επιτυχίας πιστεύω ότι βρίσκεται στο να μπορεί να συμβαδίζει με την αλλαγή.

Η διασφάλιση της απρόσκοπτης ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών στη διαδικασία της κλινικής μελέτης, η κατάλληλη κατανομή των δεδομένων και οι ισχυρές συνεργασίες θα δώσουν τη δυνατότητα στη συγκεκριμένη αγορά να καθιερωθεί ως ένας αξιόπιστος εταίρος για την παράδοση δεδομένων κλινικών μελετών.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την ύπαρξη ενός σημαντικού αριθμού καταξιωμένων επιστημόνων και οργανισμών στον τομέα της υγείας. Να διεκδικήσει με αξιώσεις, μεγαλύτερο μερίδιο από τα συνολικά 34 δισ. ευρώ που επενδύονται για Έρευνα & Ανάπτυξη κάθε χρόνο στη Ευρώπη.

Για να το πετύχει αυτό, απαιτείται βελτίωση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου. Όπως και κατάλληλα κίνητρα για να δημιουργήσει ένα πιο ελκυστικό περιβάλλον για επενδύσεις στον τομέα αυτό.

 • Brain Drain: Δυστυχώς, πρόκειται για μια δυσάρεστη πραγματικότητα για τη χώρα μας. Υπάρχει πιστεύετε κάποιος τρόπος να αλλάξει αυτό το σκηνικό; Τι μήνυμα θα στέλνατε στους νέους επιστήμονες στην Ελλάδα και ποια κίνητρα θα τους έπειθαν να παραμείνουν στη χώρα;

Οι νέοι άνθρωποι πρέπει πάντα να παίρνουν τις αποφάσεις σχετικά με το μέλλον τους, με κριτήριο την ανάπτυξη των δυνατοτήτων τους και τη βελτίωση της ζωής τους. Το μήνυμα που εγώ θέλω να τους απευθύνω, είναι να μην φοβούνται να κυνηγήσουν τα όνειρα τους.

Στην Ελλάδα όμως τα τελευταία χρόνια είδαμε πολλούς νέους ταλαντούχους επιστήμονες, να μεταναστεύουν στο εξωτερικό. Κυρίως λόγω των εξαιρετικά μειωμένων επαγγελματικών προοπτικών, στην παρούσα συγκυρία. Το γεγονός αυτό αποτελεί, μεγάλη απώλεια για μια χώρα, που προσπαθεί να επαναφέρει την οικονομία της σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Δικιά μας φιλοδοξία είναι να συμβάλουμε ως εταιρεία και γενικότερα ως κλάδος στην αναστροφή αυτού του φαινομένου.

Η Pfizer με την πολύχρονη παρουσία της, στην Ελλάδα, συνεχίζει να προσφέρει σε νέους ανθρώπους, υψηλής επιστημονικής κατάρτισης, θέσεις εργασίας, με σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης και εξέλιξης σε ένα διεθνές επαγγελματικό περιβάλλον.

Παράλληλα πρόσφατα υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. H συνεργασία αφορά την προώθηση της επιστημονικής έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτό η Pfizer Hellas, προτίθεται να παρέχει οικονομική στήριξη. Υπό τη μορφή ετήσιας επιχορήγησης για την έρευνα και την εκπαίδευση. Στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα σε νέους επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα και να ολοκληρώσουν τα σχέδιά τους.

Επίσης, όπως προανέφερα, ένας τομέας στον οποίο υπάρχουν περιθώρια για μεγαλύτερες επενδύσεις και ταυτόχρονα για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας για τους Έλληνες επιστήμονες, είναι και αυτός των κλινικών μελετών.

 • Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι λόγω της ανάπτυξης της έρευνας, της τεχνολογίας και των νέων θεραπειών σύντομα θα εμφανιστεί η 4η Ηλικία. Εσείς, πως οραματίζεστε το μέλλον της ανθρωπότητας;

Οραματίζομαι ένα μέλλον στο οποίο η τεχνολογική πρόοδος θα συνεχίσει να έχει σημαντική επίδραση στη Φροντίδα Υγείας –από τα διαγνωστικά ως την παροχή υπηρεσιών Υγείας. Από την έρευνα και την ανακάλυψη ως την αξιολόγηση δεδομένων και τη δημιουργία γνώσης. Η εξέλιξη αυτή θα βοηθήσει τις εταιρείες που αναπτύσσουν φάρμακα –και τους ασθενείς– να λαμβάνουν καλύτερα τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Όσον αφορά μια εταιρεία, όπως η Pfizer, ελπίδα μας είναι ότι θα δούμε την τεχνολογία να αξιοποιείται σε κάθε στάδιο του ταξιδιού του ασθενούς, πάντα με ένα στόχο: την επιτάχυνση της διαδικασίας έρευνας και τη διάθεση φαρμάκων που μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη ζωή των ασθενών.

 • Στις 11 Απριλίου, η Ελλάδα θα σας τιμήσει με το βραβείο “Preeminent Greek Leader” στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά. Ποια είναι τα συναισθήματά σας για αυτό;

Το βραβείο αυτό είναι, φυσικά, μια εξαιρετική τιμή για εμένα. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για την Ελληνική μου κληρονομιά και παράλληλα αισθάνομαι ταπεινότητα μπροστά σε μια τέτοια αναγνώριση. Θα παραλάβω αυτό το βραβείο, όχι μόνο για τον εαυτό μου και την οικογένειά μου, αλλά και για όλους όσους εργάζομαι μαζί.

Το μοιράζομαι με όλους τους συναδέλφους μου στη Pfizer, που εργάζονται αδιάκοπα να κάνουν πραγματικότητα το όραμά μας. Να καινοτομούμε και να αλλάζουμε τις ζωές των ασθενών.

 • WHO IS WHO

O Albert Bourla έχει διανύσει μια πολύ ενδιαφέρουσα επαγγελματική πορεία, που τη χαρακτηρίζει η εμπειρία 26 ετών στη Pfizer.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ξεκίνησε της σπουδές του στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αφού ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Βιοτεχνολογία της Αναπαραγωγής και εργάστηκε ως ασκούμενος κτηνίατρος. Προσλήφθηκε το 1993 στο τμήμα Animal Health της Pfizer στην Ελλάδα, ως Τεχνικός Διευθυντής.

Αργότερα, μετέβη στον τομέα των Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης της Pfizer, ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Μονάδας Καθιερωμένων Φαρμάκων. Από αυτή τη θέση, o Albert Bourla ηγήθηκε της ανάπτυξης και εφαρμογής στρατηγικών και τακτικών που συνδέονται με το χαρτοφυλάκιο των εκτός πατέντας φαρμάκων της Pfizer. Συμπεριλαμβανομένων των καθιερωμένων προϊόντων και των γενοσήμων.

Πρόσβαση ασθενών

Λίγα χρόνια μετά, ανέλαβε τη θέση του Group President της επιχειρησιακής μονάδας Innovative Health της Pfizer, όντας υπεύθυνος για τα τμήματα Consumer Healthcare, Inflammation & Immunology, Internal Medicine, Oncology, Rare Diseases and Vaccines. Στο πλαίσιο αυτής της μονάδας, δημιούργησε μια ομάδα με τίτλο «Patient and Health Impact», με αποκλειστικό στόχο να αναπτύσσει λύσεις για την ενίσχυση της πρόσβασης των ασθενών. Να αναδεικνύει την αξία των καινοτομιών της εταιρείας και να ενισχύει την καινοτομία στο επιχειρηματικό της μοντέλο.

Η προηγούμενη θέση του o Albert Bourla ήταν αυτή του Chief Operating Officer (COO) της Pfizer, με αρμοδιότητα τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας σε παγκόσμιο επίπεδο, σε θέματα εμπορικής στρατηγικής, παραγωγής και ανάπτυξης προϊόντων.

Παράλληλα με τις αρμοδιότητές του ως CEO, o Albert Bourla είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Pfizer, του Pfizer Foundation που προωθεί την πρόσβαση σε ποιοτική Φροντίδα Υγείας, του Συνδέσμου PhRMA και της οργάνωσης “Partnership of New York City”.

 

 

Πηγη:https://www.healthpharma.gr