Στην αναβάθμιση των ικανοτήτων σχεδιασμού του Ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της Υγείας των ευρωπαϊκών χωρών αποσκοπεί η ευρωπαϊκή κοινή δράση HEROES (EU Joint Action 10 – Health Workforce to meet Health challenges).
Με αφορμή την τεράστια προσφορά των επαγγελματιών της Υγειάς κατά τη πανδημία σε όλα τα επίπεδα φροντίδας που κατέδειξε ότι είναι ΗΡΩΕΣ το πρόγραμμα αποσκοπεί να βελτιωθούν οι δυνατότητες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το τρίπτυχο προσβασιμότητα – βιωσιμότητα – ανθεκτικότητα των υπηρεσιών και των συστημάτων υγείας. Οι συμμετέχουσες χώρες θα ομαδοποιηθούν σε τρείς κατηγορίες με παρόμοια χαρακτηριστικά στα συστήματα Υγείας τους. Μετά από αξιολόγηση και ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, θα ορίσουν ένα επιθυμητό στόχο (“to be”) σε επίπεδο κράτους-μέλους, ενώ θα σχεδιάσουν έναν οδικό χάρτη και θα υλοποιήσουν μια στρατηγική για την κάλυψη των όποιων κενών εντοπιστούν.
Συγκεκριμένα οι άξονες της κοινής δράσης είναι:
1) η βελτίωση των βάσεων δεδομένων που χρησιμοποιούνται στον προγραμματισμό του Ανθρώπινου Δυναμικού στον τομέα της Υγείας,
2) η ανάπτυξη αποτελεσματικών εργαλείων και μεθόδων για την υλοποίηση του σχεδιασμού του Ανθρώπινου Δυναμικού στον τομέα της Υγείας και
3) ο προσδιορισμός του βέλτιστου μίγματος δεξιοτήτων που χρειάζονται οι επαγγελματίες για να πραγματοποιήσουν τον προγραμματισμό του Ανθρώπινου Δυναμικού στον τομέα της Υγείας.
Στην Ελλάδα το εν λόγω πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον Οργανισμό για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), με συνεργαζόμενο φορέα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το έργο εκτιμάται ότι θα έχει διάρκεια 36 μήνες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η εναρκτήρια συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 15-16 Φεβρουαρίου στη Ρώμη . Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει η Πρόεδρος του ΟΔΙΠΥ, Δάφνη Καϊτελίδου και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΔΙΠΥ, Βασίλης Μπαλάνης.
Πηγη: https://virus.com.gr/