Η Ελλάδα χώρα άχρηστων Μητρώων

Ο χρόνος για να ολοκληρωθεί η φάση καταχώρισης είναι ένα έτος, ενώ το κόστος θα ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά εταιρεία.

Ένα ακόμη μητρώο ξεκινά να καταρτίζεται για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα στην Ελλάδα. Πόσα ακόμη χρειάζεται η χώρα μας για να διασφαλίζει την απόλυτη ασυδοσία στις αχαλίνωτες εισαγωγές και την ελεύθερη διακίνηση ανεξέλεγκτων προϊόντων, χωρίς να μπορεί κανείς αρμόδιος να ελέγξει την προέλευση, την ποιότητα και την εγκυρότητα των πιστοποιητικών που συνοδεύουν υλικά που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση;

Τα ιατροτεχνολογικά υλικά που μπορεί να είναι και εμφυτεύσιμα υλικά, απαιτούν ισχυρή εποπτεία όλης της αγοράς, ιδιαίτερα επειδή ο τελικός αποδέκτης δεν είναι άλλος από τον δύστυχο ασθενή συνάνθρωπό μας.

Προ ετών, με την εκπόνηση μελέτης εκσυγχρονισμού των συστημάτων προμηθειών στα νοσοκομεία, το Υπουργείο Υγεία, στα πλαίσια του προγράμματος Health in Action, συνεργάστηκε με την Γερμανική εταιρεία GIZ με τίμημα του όλου προγράμματος να ανέρχεται στα 15 εκατομμύρια ευρώΠιλοτικά χρησιμοποιήθηκε το νοσοκομείο Αγία Όλγα όπου θα δημιουργείτο Μητρώο προϊόντων με ενιαία κωδικοποίηση που εν συνεχεία θα εφαρμοζόταν από όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Το αποτέλεσμα ήταν να μην εφαρμοστεί τίποτε απολύτως.

Παράλληλα, το ΕΚΑΠΤΥ, μετά από σχετικό νομοθέτημα, είχε ξεκινήσει δικό του μητρώο ιατροτεχνολογικών προϊόντωνμε σκοπό να καταχωρηθούν όλα τα προϊόντα που διατίθενται στην Ελληνική αγορά. Οι εταιρείες του χώρου συμμορφώθηκαν, παρά το τεράστιο όγκο πληροφοριών που έπρεπε να αναρτήσουν για κάθε ξεχωριστό προϊόν.

Το μητρώο αυτό, κατά την γνώμη του ΕΟΦ, που σημειωτέον είναι και ο μοναδικός μέτοχος του ΕΚΑΠΤΥ, είναι άχρηστο, δεν καλύπτει τις ανάγκες του ΕΟΦ, δεν παρέχει τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας που απαιτούνται για την ασφαλή διακίνηση των προϊόντων, και επιπλέον δεν είναι λειτουργικό.

Αντ’ αυτού, ο ΕΟΦ, παρήγγειλε, σε ιδιωτική εταιρεία, νέα πλατφόρμα για δικό του Μητρώοκαι ζητά από όλους τους διανομείς στην Ελλάδα να καταχωρίσουν από την αρχή όλες τις πληροφορίες που προ ετών είχαν αναρτήσει στο μητρώο του ΕΚΑΠΤΥ, ενώ διατείνεται ότι δεν μπορεί να μεταφέρει τις πληροφορίες από την βάση δεδομένων του ΕΚΑΠΤΥ στην νέα.

Ανάστατες οι εταιρείες του χώρου, υπολογίζουν ότι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί η φάση καταχώρισης θα είναι ένα έτος, ενώ το κόστος θα ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ ανά εταιρεία. Η εύλογη επομένως απορία όλων είναι γιατί να δημιουργηθεί ένα ακόμη Μητρώο, όταν από το 2009 έχει ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δημιουργία επίσημου και έγκυρου Ενιαίου Ευρωπαϊκού Μητρώου Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (EUDAMED); 

Το χρονοδιάγραμμα για το Μητρώο αυτό προβλέπει να αντικαταστήσει όλα τα εθνικά μητρώα των χωρών της Ευρώπης, και να είναι προσβάσιμο από όλους τους ενδιαφερομένους από τον Μάρτιο του 2020. Δηλαδή, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν με το Μητρώο του ΕΟΦ, πάνω που θα είναι έτοιμο, θα αντικατασταθεί.

Μήπως λοιπόν υπάρχουν κρυφές σκοπιμότητες πίσω από αυτήν την απόφαση του ΕΟΦ; Γιατί θυμήθηκε ο ΕΟΦ φέτος την από το 1983 ιδρυτική του πράξη και την επικαλείται 35 χρόνια αργότερα για την δημιουργία του Μητρώου αυτού; Μήπως αποτελεί εγωϊστική εμμονή της διοίκησης, ώστε να αφήσει έργο φεύγοντας από την θέση αυτή με τις επόμενες εκλογές; Γνωρίζει κανείς στο Υπουργείο Υγείας τις λεπτομέρειες αυτές;

Ο κ. Γεράσιμος Λειβαδάς είναι πρόεδρος του ΣυνδέσμουΕπιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ)

Πηγη:http://healthmag.gr