Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία για την Ημέρα Κατά του Καπνίσματος

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) πρωτοπόρος στον αντικαπνιστικό αγώνα στη χώρα μας, συνεχίζει τις προσπάθειες της προσφέροντας νέες δυνατότητες στο κοινό.

  1. Μία πλήρη ιστοσελίδα για τη διακοπή καπνίσματος με διεύθυνση www.stopkapnisma.gr. Στην ιστοσελίδα οι καπνιστές θα βρουν διαθέσιμες χρήσιμες πληροφορίες και υλικό για το κάπνισμα και τις βλάβες που προκαλεί, καθώς και μία σειρά από δοκιμασμένες συμβουλές και πρακτικές για τη διακοπή του καπνίσματος. Επίσης έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν μέσω chat με εξειδικευμένο σύμβουλό για προσωπική συμβουλευτική, αν αυτό το κρίνουν αναγκαίο.
  2. Καθώς απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων ( >70%) είναι να εφαρμοστεί η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους, η ΕΑΕ εγκαινιάζει μέσω της ιστοσελίδας της www.stopkapnisma.gr μία ειδική φόρμα επικοινωνίας, όπου μπορεί ο κάθε πολίτης να απευθυνθεί και να αναφέρει πού και πότε διαπίστωσε παραβάσεις του νόμου.Χωρίς να επιβάλλουμε τιμωρίες, έχουμε τη δυνατότητα να πείσουμε τους παραβάτες να προσεγγίσουν με λογική και συναίσθημα το πρόβλημα και να φανούν συνεπείς στην εφαρμογή του νόμου. Καλούμε όλους τους πολίτες να μη διστάζουν να μας κοινοποιούν τις παραβάσεις, δηλ. να πάρουν στα χέρια τους το δικαίωμα να εργάζονται, να διασκεδάζουν και να συναναστρέφονται άλλους ανθρώπους, σε περιβάλλον ελεύθερο καπνού. Όπως σε τελική ανάλυση η προστασία του Συντάγματος αφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, έτσι και η προστασία της υγείας μας και εκείνης των παιδιών μας είναι δική μας υπόθεση.
  3. Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί τους Έλληνες να μην καπνίζουν σε παιδικές χαρές, σε παραλίες και σε χώρους που αθλούνται νέοι και ξεκουράζονται ηλικιωμένοι. Ζητάμε από το κράτος να θεσμοθετήσει την απαγόρευση καπνίσματος σ’ αυτούς τους χώρους και να θεωρήσει τα αποτσίγαρα ως τοξικά απόβλητα, φροντίζοντας παράλληλα να μειωθεί η ρύπανση απ’ αυτά με κάθε πρόσφορο μέσο.
  4. Καλούμε την Πολιτεία να συνεχίσει την αυστηρή πολιτική στο θέμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου και να είναι έτοιμη για τη νέα εκδοχή του (JULL), που επειδή έχει μορφή παρόμοια με στικάκι USB, αποτελεί πρόκληση για τους νέους να γλιστρήσουν στην εξάρτηση από τη νικοτίνη, κάτι που υποθηκεύει την υγεία τους στο μέλλον.
  5. Επίσης καλούμε την Πολιτεία να προσέξει το θέμα της άμεσης ή έμμεσης διαφήμισης δήθεν «αβλαβών προϊόντων» καπνού, ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο, που στοχεύει κατά κύριο λόγο στη νεολαία.

“Να αποδεχτούμε όλοι τον στόχο οι καθημερινοί καπνιστές στη χώρα μας το 2025 να είναι σε ποσοστό του πληθυσμού λιγότεροι από το 20%. Δεν είναι δύσκολο. Άλλοι λαοί τα κατάφεραν, εμείς γιατί όχι; Θέλει, βέβαια, συνεχή προσπάθεια και έξυπνες τακτικές πειθούς. Εμείς, ως Αντικαρκινική, θα είμαστε παρόντες με όλες μας τις δυνάμεις σ΄ αυτή την καλή προσπάθεια”, επεσήμανε ο πρόεδρος της ΕΑΕ Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Πηγη:http://healthmag.gr