Η ενηλικίωση αρχίζει στα… 30 μας χρόνια!

Στα 18 μας ο εγκέφαλος βρίσκεται ακόμα σε στάδιο καταιγιστικών αλλαγών, λένε βρετανοί επιστήμονες.

Η ενηλικίωση του ανθρώπου δεν συμβαίνει στα 18 χρόνια, όπως είναι το νόμιμο όριο. Η επικρατέστερη ηλικία είναι τα… 30 μας χρόνια, αφού έως τότε υφίσταται ο εγκέφαλος αλλαγές που επηρεάζουν τη συμπεριφορά.

Αυτά υποστηρίζει ένας διακεκριμένος καθηγητής του Πανεπιστημίου Καίημπριτζ, ο οποίος ασχολείται με τη μελέτη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

«Οι έρευνές μας υποδηλώνουν πως είναι παράλογο να υπάρχει τόσο αυστηρό όριο της μετάβασης από την παιδική/εφηβική ηλικία στην ενηλικίωση», λέει ο Dr. Peter Jones,  καθηγητής Νευροεπιστήμης & Ψυχιατρικής στο Καίημπριτζ. «Διαπιστώνουμε πως η μετάβαση αυτή είναι σταδιακή και συμβαίνει σε διάστημα δύο δεκαετιών».

Όταν φθάσει κάποιος στα 18 του χρόνια (ή στα 17 του, αναλόγως με τη χώρα) μπορεί να ψηφίζει, να βγάλει δίπλωμα οδήγησης και να αγοράζει αλκοόλ. Μπορεί επίσης να βάλει υποθήκη, ενώ αν αντιμετωπίσει προβλήματα με το νόμο θα τύχει της αντιμετώπισης των ενηλίκων.

«Για το εκπαιδευτικό σύστημα, το σύστημα υγείας και το ποινικό σύστημα προφανώς είναι βολικό να υπάρχουν αυστηρά ηλικιακά όρια για την ενηλικίωση», τονίζει ο Dr. Jones. «Για την Ιατρική, όμως, όχι. Η επιστήμη του εγκεφάλου είναι εξελισσόμενη και όσα περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο βλέπουμε ότι πολλές αντιλήψεις μας είναι λάθος».

Προβλήματα ψυχικής υγείας

Κλασικό παράδειγμα εσφαλμένης αντίληψης είναι η εφηβεία. Παρότι νομικά τελειώνει στα 18, εγκεφαλικά συνεχίζεται για πολλά ακόμα χρόνια. Και αυτό, διότι  διάφορα σημαντικά κέντρα στον εγκέφαλο (π.χ. αυτό της συμπόνοιας) δεν ωριμάζουν πριν από τα 25 μας χρόνια.

Στην πραγματικότητα, στις ηλικίες από 20 έως 30 ετών συμβαίνουν τόσες αλλαγές στη συνδεσιμότητα και στην διαμόρφωση του εγκεφάλου, ώστε οι νέοι είναι επιρρεπείς στην εκδήλωση προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Οι ειδικοί λένε ότι η ηλικία που στ’ αλήθεια ενηλικιωνόμαστε είναι διαφορετική για τον καθένα μας. Ο εγκέφαλος των κοριτσιών, όμως, συνήθως ενηλικιώνεται νωρίτερα από τα αγόρια.

Τα δεδομένα αυτά συζητούν οι επιστήμονες σε συνέδριο Νευροεπιστήμης που πραγματοποιείται από την βρετανική Ακαδημία Ιατρικών Επιστημών (AMS) στην Οξφόρδη.

 

Πηγη:https://www.iatropedia.gr/