Η Επιτροπή HTA είναι γεγονός!

Μετά από μήνες αναμονής, φημολογία και πολλές συζητήσεις, αναρτήθηκε πριν από λίγο το ΦΕΚ της Υπουργικής Απόφασης που ορίζει τα πρόσωπα που απαρτίζουν την Επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμάκων!

Η επιλογή για τον πρόεδρο της Επιτροπής HTA δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη, αφού «το τιμόνι» της αξιολόγησης των φαρμάκων στη χώρα μας θα αναλάβει ο απερχόμενος επικεφαλής της καταργηθείσας, πλέον και επισήμως, Επιτροπής Σύνταξης της Θετικής Λίστας, Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ των μελών της επιτροπής ξεχωρίζουν μια μαθήτρια του κ. Κούβελα, η Ειρήνη Αποστολίδου, επιστημονική συνεργάτης στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, αλλά και η Αικατερίνη Καστανιώτη, πρώην πρόεδρος της ΕΠΥ, την περίοδο 2009-2012.

Ισχυρή είναι, δε, η παρουσία των γυναικών στην Επιτροπή, με 7 μέλη. Η θητεία όλων των μελών είναι 3ετής.

Την 11άδα της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης αποτελούν οι:

  1. Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  2. Τεκτονίδου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια που υπηρετεί στην Α΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) – Γ.Ν.Α « ΛΑΪΚΟ», που αναλαμβάνει και Αντιπρόεδρος.
  3. Αλεξίου-Χατζάκη Αικατερίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
  4. Αποστολίδου Ειρήνη, Ιατρός, Άμισθη Επιστημονική Συνεργάτης στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
  5. Καραγιαννη Θωμά, Ιδιώτης Ιατρός ειδικότητας Παθολογίας.
  6. Καστανιώτη Αικατερίνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου.
  7. Πάνα Ζωή-Δωροθέα, Ιατρός ειδικότητας Παιδιατρικής, Κλινικός Αξιολογητής στο Εθνικό Κέντρο Αξιολόγησης της Ποιότητας και Τεχνολογίας (ΕΚΑΠΤΥ).
  8. Παπαζήσης Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής Φαρμακολογίας και Κλινικής Φαρμακολογίας στο Εργαστήριο Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Ψυχίατρος.
  9. Σούλης Γεώργιος, Ιδιώτης – Ιατρός ειδικότητας Γενικής Ιατρικής.
  10. Φλωρδέλλης Χριστόδουλος, Ομότιμος Καθηγητής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών.
  11. Χάιδιτς Άννα-Μπεττίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια Υγιεινής-Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως τονίζεται, στις συνεδριάσεις της Επιτροπής μπορεί να συμμετέχει το εκάστοτε τακτικό μέλος της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση που έχει διορίσει η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, καθώς και ένας εκπρόσωπος από ΗΔΙΚΑ. Οι παραπάνω δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά θα λειτουργούν συμβουλευτικά επί ζητημάτων τεχνικής υποστήριξης.

Εξίσου σημαντικά τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν για τη γραμματειακή υποστήριξη. Πρόκειται για τις:

  • Βασιλική-Κωνσταντίνα Γκογκοζώτου, του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, μόνιμη υπάλληλος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.),
  • Σπυριδούλα Χαλικιοπούλου, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού- Οικονομικού, υπάλληλος του ΚΥ Ιθάκης
  • Ελένη Νικολοπούλου, του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, μόνιμη υπάλληλος του Γενικού Αντικαρκινικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»
  • Αθανασία Γεροστάθου, του κλάδου ΠΕ Διοικητικού, μόνιμη υπάλληλος του Υπουργείου Υγείας, που υπηρετεί σε θέση Προϊσταμένης του Τμήματος Εφαρμογής και Συντονισμού της Διεύθυνσης Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Εξωτερικοί αξιολογητές & Κανονισμός λειτουργίας

Στην Υπουργική Απόφαση γίνεται αναφορά και στη συνδρομή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων – αξιολογητών στο έργο της Επιτροπής, οι οποίοι και θα επιλέγονται μεταξύ των καταχωρημένων σε ειδικό κατάλογο που τηρείται στον Ε.Ο.Φ., ως πιστοποιημένοι σε σχέση με την επιστημονική εξειδίκευσή τους.

Η συνδρομή εξωτερικών συνεργατών φαίνεται πως είχε συζητηθεί εξαρχής, τόσο για το Φορέα που θα ακολουθήσει όσο και για την Επιτροπή HTA.

«Στο πλαίσιο κάθε ενεργούμενης αξιολόγησης, οι εξωτερικοί αξιολογητές επιλέγονται με κριτήριο την επιστημονική ειδίκευση τους και τις αποδεδειγμένες επιστημονικές ικανότητές τους στη θεραπευτική κατηγορία στην οποία ανήκει το υπό αξιολόγηση φάρμακο. Η Επιτροπή Αξιολόγησης μπορεί να αναθέσει την προεισήγηση για την αξιολόγηση του φαρμάκου και σε πανεπιστημιακούς ή ερευνητικούς φορείς».

Ο ρόλος τους θα αναφέρεται και στην ΥΑ για τον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας της Επιτροπής, στο άρθρο 6 σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει στη διάθεση του το Virus. Το προσχέδιο του Κανονισμού και όλα τα συνοδευτικά έγγραφα συζητήθηκαν άλλωστε σήμερα σε συνάντηση μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των φαρμακευτικών εταιριών, με τις τελευταίες να καταθέτουν επισημάνσεις και πιθανές αλλαγές. Βέβαια, στελέχη της αγοράς εμφανίζονται προβληματισμένοι και για το κείμενο του Κανονισμού και τη διαδικασία αξιολόγησης, καθώς τα εν λόγω κείμενα φέρονται να είναι μια σύνθεση κειμένων από αντίστοιχες επιτροπές του εξωτερικού (Πορτογαλία και Νορβηγία έχουν αναγνωρίσει παράγοντες της αγορά) και ανησυχίες εκφράζονται για τη δυνατότητα εφαρμογής τους από τους Έλληνες αξιολογητές.

Και έμεινε μια…

Η Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελεί τη δεύτερη από τις τρεις επιτροπές, τη δημιουργία των οποίων προέβλεπε το πολυνομοσχέδιο των προαπαιτούμενων. Η πρώτη που ιδρύθηκε ήταν η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων. Αυτή που μένει πια είναι η Επιτροπή Αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα …

Μόνο που αυτή η Επιτροπή μοιάζει να έχει καταντήσει «μπαλάκι» μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, κακή επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών έχει παγώσει τη διαδικασία σύστασης της, παρότι όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία δημιουργίας της Επιτροπής.

Η Επιτροπή θα αναλάβει να κλείσει και το θέμα του νέου συστήματος διαρκούς καταγραφής της γλυκόζης, για την αποζημίωση του οποίου έχουν επίσης συμφωνήσει όλες οι πλευρές. Ο νέος ΕΚΠΥ μπορεί να θέτει το πλαίσιο για την ένταξη των νέων τεχνολογιών, αλλά η Επιτροπή είναι απαραίτητη για να κλείσει η τιμή αποζημίωσης. Φόβοι εκφράζονται ότι ίσως η δημιουργία της Επιτροπής μετατεθεί μετά τον Οκτώβρη, όταν και θα ισχύσει ο νέος ΕΚΠΥ, αφήνοντας περισσότερο χαμένο χρόνο για τους ασθενείς και όχι μόνο…

ΕΠΙΤΡΟΠΗ HTA

 

Πηγη:https://virus.com.gr