Η εποχή της COVID-19: Χαρακτηρίστηκε από επικίνδυνα και δόλια προϊόντα υγιεινής

Ο σχεδιασμός αυτών των προϊόντων ενέχει ιδιαίτερο κίνδυνο για τα παιδιά, τα οποία ενδέχεται να πίνουν κατά λάθος από τα απολυμαντικά μπουκάλια.

Η εποχή της COVID-19: Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) δημοσίευσε μια ανασκόπηση των ζητημάτων δημόσιας υγείας που σχετίζονται με τα φαρμακευτικά προϊόντα και την υγειονομική περίθαλψη. Σε αυτήν την έκθεση υπάρχει μια ένδειξη της έκτασης των ανησυχιών που εγείρονται σε σχέση με δόλια ή επικίνδυνα προϊόντα απολύμανσης χεριών. Πολλά τέτοια προϊόντα διατέθηκαν στο εμπόριο από αδίστακτους κατασκευαστές κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας COVID-19.

Η έκθεση προέρχεται από το Γραφείο Συμμόρφωσης του FDA και υπογραμμίζει βασικές πρωτοβουλίες που είχαν άμεσο αντίκτυπο στην ασφάλεια των ασθενών, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19.

Άλλοι τομείς εστίασης περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της κρίσης των οπιοειδών, την ποιότητα των σύνθετων φαρμάκων, την ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού ναρκωτικών, τα δόλια και μη ασφαλή ναρκωτικά, μεταξύ άλλων καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021.

Με το θέμα των απολυμαντικών χεριών, το 2020, ο FDA έβαλε περισσότερα από 200 προϊόντα σε αυτήν τη λίστα, πιο συχνά για μόλυνση μεθανόλης και προπανόλης.

Το 2021, ο οργανισμός πρόσθεσε άλλα 46 προϊόντα στη λίστα με τα απολυμαντικά χεριών που δεν πρέπει να χρησιμοποιούν οι καταναλωτές.

Ο σχετικά υψηλός αριθμός δείχνει την έκταση της δόλιας δραστηριότητας, που αναλαμβάνεται με σκοπό την παραπλάνηση ή ακόμη και τη βλάβη των καταναλωτών.

Η μεγαλύτερη ανησυχία ήταν προϊόντα με υψηλά επίπεδα βακτηρίων που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις και με προϊόντα μολυσμένα με βενζόλιο.

Ως τοξίνη, το βενζόλιο προκαλεί επιβλαβείς επιπτώσεις στον μυελό των οστών και μπορεί να προκαλέσει μείωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, οδηγώντας σε αναιμία. Συγκεκριμένα, ο FDA έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να προειδοποιήσει τους καταναλωτές να μην χρησιμοποιούν προϊόντα απολύμανσης χεριών από τα artnaturals της Gardena, CA.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όταν ο FDA εξέτασε ορισμένα απολυμαντικά χεριών χωρίς άρωμα, διαπίστωσε απαράδεκτα επίπεδα βενζολίου, ακεταλδεΰδης και ακετάλης.

Με το ζήτημα της βακτηριακής μόλυνσης, τον Μάρτιο του 2021 ο FDA ανέλαβε δράση για να προειδοποιήσει τους καταναλωτές σχετικά με τα Αντιμικροβιακά Διαλύματα Χεριών Durisan.

Αυτό οφειλόταν σε μικροβιακή μόλυνση με τα βακτήρια Burkholderia cepacia complex και Ralstonia pickettii. Αυτά τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές λοιμώξεις εάν εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος μέσω γρατζουνιάς ή πληγής, ειδικά σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η δραστηριότητα του FDA οδήγησε την εταιρεία να αποσύρει τα επηρεαζόμενα προϊόντα.

Για να βοηθήσει με την εισαγωγή πιο ισχυρών διασφαλίσεων, ο FDA  εξέδωσε οδηγίες που περιγράφουν πολιτικές για τους κατασκευαστές φαρμάκων να ελέγχουν την αλκοόλη ή την ισοπροπυλική αλκοόλη για μόλυνση με μεθανόλη πριν από τη χρήση της αλκοόλης για την παραγωγή φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων απολύμανσης χεριών.

Ένας διαφορετικός τύπος ρυθμιστικής δραστηριότητας προέκυψε λόγω των προσπαθειών προστασίας των ανθρώπων από τυχαία κατανάλωση απολυμαντικού χεριών.

Ο κίνδυνος υπήρχε από ένα δοχείο που έμοιαζε με μπουκάλι νερού, όπου ορισμένα απολυμαντικά χεριών υπήρχαν σε δοχεία των 16 ουγγιών και των 20 ουγγιών που έμοιαζαν με μπουκάλια νερού.

Ο σχεδιασμός αυτών των προϊόντων ενέχει ιδιαίτερο κίνδυνο για τα παιδιά, τα οποία ενδέχεται να πίνουν κατά λάθος από τα απολυμαντικά μπουκάλια.

 

 

Πηγη:https://www.healthweb.gr/