Η θαυµατουργή µέθοδος του ΑΠΘ για τα άνω άκρα – Δίνουν ζωή σε παράλυτους

Nα ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους µε προβλήµατα στα άνω άκρα, ακόµα και τετραπληγικούς και παραπληγικούς, µπορεί να δώσει µέθοδος «τενοντοµεταθέσεων» που αναπτύσσει εργαστήριο του ΑΠΘ
Περισσότεροι από 36 γιατροί απ’ όλο τον κόσµο παρακολουθούν το εξειδικευµένο σεµινάριο που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται αύριο.
Γιατροί από την Αγγλία, την Ιορδανία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία και τη Ρουµανία ήρθαν στη Θεσσαλονίκη στο Τµήµα Ιατρικής της Σχολής Επιστηµών Υγείας του ΑΠΘ για να εκπαιδευτούν, µαζί µε Ελληνες συναδέλφους τους, στο σεµινάριο «τενοντοµεταθέσεων άνω άκρου σε νωπά πτωµατικά παρασκευάσµατα» που πραγµατοποιείται στο Εργαστήριο Περιγραφικής Ανατοµικής και στο Κέντρο ∆ιάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσµάτων του ΑΠΘ. Το σεµινάριο Τενοντοµεταθέσεων γίνεται µε πρωτοβουλία του καθηγητή Ορθοπαιδικής του ΑΠΘ, Παναγιώτη Κ. Γκιβίση.
Οπως είπε στο «Εθνος» ο κ. Γκιβίσης, το σεµινάριο «είναι µοναδικό στο είδος του σε όλη την Ευρώπη, και έχει ήδη καθιερωθεί ως θεσµός στη διεθνή ιατρική κοινότητα. Καταξιωµένοι Ελληνες και ξένοι καθηγητές πλαισιώνουν κάθε χρόνο τις εργασίες του, προσφέροντας την πολύτιµη γνώση και εµπειρία τους στους εκπαιδευόµενους, οι οποίοι σε ένα µεγάλο ποσοστό, περίπου 60%, είναι από το εξωτερικό».
Πάνω από 36 γιατροί απ’ όλο τον κόσµο παρακολουθούν το εξειδικευµένο σεµινάριο «τενοντοµεταθέσεων»
Οπως τόνισε, η µέθοδος που παρουσιάζεται στο φετινό εργαστήριο είναι µοναδική, αφού µπορεί να δώσει λύση στα κινητικά ή άλλα προβλήµατα που έχει κάποιος στα άνω άκρα εξαιτίας οποιουδήποτε περιστατικού, ενός ατυχήµατος, µιας ρήξης ή ενός εγκεφαλικού ή άλλης πάθησης. Για ασθενείς κάθε ηλικίας «Η τενοντοµετάθεση είναι η µεταφορά ενός τένοντα από την αρχική θέση του σε µία άλλη, έτσι ώστε να επιτελεί πλέον µια λειτουργία διαφορετική από την αρχική. Οι τενοντοµεταθέσεις αποτελούν µοναδική λύση για ασθενείς όλων των ηλικιών που για κάποιο λόγο (τροχαίο, εγκεφαλική βλάβη, µαιευτική παράλυση, τραυµατισµός κ.ά.) έχουν υπολειµµατική λειτουργία στο άνω άκρο. Είναι επεµβάσεις οι οποίες, εφόσον πραγµατοποιηθούν από έµπειρους χειρουργούς, µπορούν να δώσουν οριστικές λύσεις, βελτιώνοντας τη λειτουργικότητα του άνω άκρου» τόνισε ο κ. Γκιβίσης.
Η µέθοδος µπορεί να δώσει λύση στα προβλήµατα που αντιµετωπίζουν ακόµα και παραπληγικοί ή τετραπληγικοί επεσήµανε στο «Εθνος». Στο σεµινάριο θα εκπαιδευτούν, σε 13 πτωµατικά παρασκευάσµατα, 36 ιατροί. Κάθε χρόνο 250.000 έως 500.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσµο µένουν παράλυτοι. Πρόκειται για νέα, υγιή και δραστήρια άτοµα, ηλικίας 20-40 ετών…
Πηγη:medispin.blogspot.com