Η κακή διατροφή σκοτώνει περισσότερους από το κάπνισμα!

Περισσότεροι από 500.000 Αμερικανοί και 90.000 Βρετανοί πεθαίνουν ετησίως από υπερβολικό κρέας και λίγα λαχανικά, σύμφωνα με μελέτη του ιδρύματος Bill Gates.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση σκότωσε 10,4 εκατ. ενήλικες το 2017 και το κάπνισμα άλλους 8 εκατ. Η κακή διατροφή σκότωσε 10,9 εκατ. παγκοσμίως, περισσότερους από ότι το κάπνισμα ή η υπέρταση.

Περισσότεροι από 130 επιστήμονες από σχεδόν 40 χώρες συνέβαλαν στην πιο ολοκληρωμένη ανάλυση αυτού του είδους και τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Οι ειδικοί κατηγορούν τη μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης τροφίμων όπως ξηροί καρποί, σπόροι, γάλα και δημητριακά ολικής άλεσης και την αύξηση στο μεταποιημένο κρέας, το αλάτι και τη σόδα.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτός ο τύπος διατροφής τροφοδοτεί τους πιο μεγάλους δολοφόνους: καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη. Οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στην Ινδία, την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

«Η κακή διατροφή είναι ένας δολοφόνος των ίσων ευκαιριών», δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνητών Δρ Ashkan Afshin, από το Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. «Είμαστε αυτό που τρώμε και οι κίνδυνοι επηρεάζουν ανθρώπους ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο και οικονομική κατάσταση».

Ο καθηγητής Christopher Murray, διευθυντής του Ινστιτούτου δήλωσε: «Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που πολλοί σκέφτονται εδώ και αρκετά χρόνια – ότι η κακή διατροφή είναι υπεύθυνη για περισσότερους θανάτους από οποιαδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου στον κόσμο. Ενώ το αλάτι, η ζάχαρη και το λίπος αποτέλεσαν το επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων τις τελευταίες δύο δεκαετίες, η εκτίμησή μας υποδηλώνει ότι οι σημαντικότεροι παράγοντες διατροφικού κινδύνου είναι η χαμηλή πρόσληψη υγιεινών τροφών, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, σπόροι και λαχανικά».

 

 

Πηγη:https://virus.com.gr