Η κάνναβη καταστρέφει τη μνήμη των εφήβων

Οι έφηβοι που σταμάτησαν το κάπνισμα κάνναβης είδαν μια τεράστια ώθηση στη λειτουργία της μνήμης μέσα σε ένα μήνα, όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η κάνναβη, που είναι πλέον νόμιμη σε πολλές χώρες, προκαλεί προβλήματα στον εγκέφαλο, ειδικά στην εφηβεία. Η μελέτη περιλάμβανε 88 άντρες και αγόρια ηλικίας 16 έως 25 ετών, που κάπνιζαν μαριχουάνα τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα και οι οποίοι έπρεπε είτε να περιορίσουν τη χρήση είτε να διακόψουν οριστικά.

Όσοι διέκοψαν τη χρήση τελείως, είχαν καλά αποτελέσματα στα τεστ μνήμης μέσα σε μόλις μια εβδομάδα και βελτιώθηκαν ακόμα περισσότερο μετά από ένα μήνα. Η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι ψυχοδραστικές χημικές ουσίες της κάνναβης επηρεάζουν τη μνήμη, αλλά μπορεί να αντιστραφούν οι συνέπειες με τη διακοπή.

Η επικεφαλής των ερευνητών, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην ιατρική σχολή του Χάρβαρντ Δρ. Randi Melissa Schuster δήλωσε: «Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η αποχή από την κάνναβη βοηθά τους νέους να μάθουν, ενώ η συνέχιση της χρήσης κάνναβης μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία μάθησης».

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η χρήση κάνναβης μεταξύ των εφήβων είναι συχνή, καθώς πάνω από το 13% των μαθητών μέσης και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρουν ότι η χρήση κάνναβης σε πρόσφατη έρευνα και τα ποσοστά καθημερινής χρήσης αυξάνονται μετά την ηλικία των 15 ετών.

Αλλά η εφηβεία είναι μια κρίσιμη στιγμή για την ωρίμανση του εγκεφάλου, ειδικά για τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι περισσότερο ευάλωτες στις συνέπειες της κάνναβης. Μια μελέτη του 2016 από την ίδια ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι χρήστες κάνναβης ηλικίας κάτω των 16 ετών είχαν δυσκολία στην εκμάθηση νέων πληροφοριών, ένα πρόβλημα που δεν παρατηρήθηκε σε χρήστες ηλικίας 17 ετών και άνω.

 

Πηγη:https://virus.com.gr