Η κοινή επιστολή οργανώσεων για τον καρκίνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Περισσότερες από 290 διεθνείς, εθνικές και τοπικές οργανώσεις για τον καρκίνο σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τους Ασθενείς με Καρκίνο (ECPC) και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Καρκίνου (ECO) δημοσίευσαν μία κοινή επιστολή για την COVID-19 και τον Καρκίνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου.

Η επιστολή παρουσιάστηκε σε μία διαδικτυακή εκδήλωση και έχει διανεμηθεί στις πολιτικές ηγεσίες παγκοσμίως.

Ο κορονοϊός έχει προκαλέσει ζημιές σε όλα τα Συστήματα Υγείας αλλά κυρίως έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο σε άτομα που νοσούν από άλλες ασθένειες, όπως ο κορονοϊός. Ως εκ τούτου έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις διαγνώσεις και τις θεραπείες τωρινών και μελλοντικών ασθενών με καρκίνο, διακόπτοντας την παρακολούθηση της ασθένειας και καθυστερώντας τη θεραπεία.

Ειδικότερα, μέσα στο 2020 έχει σημειωθεί πτώση της τάξεως του 40% στις διαγνώσεις καρκίνου.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή αναφέρεται ότι για τη βελτίωση της κατάστασης για τους ασθενείς με καρκίνο, οι κυβερνήσεις πρέπει:

  1. να διασφαλίσουν την ασφαλή πρόσφατή στη διάγνωση και τη θεραπεία
  2. να αναγνωρίσουν το αντίκτυπο της πανδημίας στις υπηρεσίες καρκίνου και να βρουν λύσεις για να περιορίσουν το πρόβλημα
  3. να βοηθήσουν τις υπηρεσίες καρκίνου μακροπρόθεσμα

«Οι οργανώσεις καρκίνου είναι ενήμερες για την τεράστια πίεση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα Συστήματα Υγείας. Είναι απαραίτητο να απευθυνθούν κατευθείαν κέντρα φροντίδας του καρκίνου για να υποστηρίξουν τις κυβερνήσεις στις προσπάθειες να βοηθήσουν τους ασθενείς με καρκίνο παγκοσμίως. Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με τις πολιτικές ηγεσίες για να βελτιώσουμε την κατάσταση» εξήγησε η γραμματέας του Συμβουλίου του ECPC, Jacqueline Daly.

H κοινή επιστολή παραμένει ανοιχτή μέχρι τις 21 Απριλίου του 2021 για να προωθηθεί στα ενδιαφερόμενα μέρη συμπεριλαμβανομένων των κοινοτήτων ασθενών, ακαδημίες, οργανώσεις και τη βιομηχανία. Η πρωτοβουλία μπορεί να υποστηριχθεί μέσα από αυτό το σύνδεσμο.

 

 

 

Πηγή: https://www.news4health.gr/