Η κορτιζόνη στα μαλλιά ως δείκτης πιθανού κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο [μελέτη]

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα γλυκοκορτικοειδών στα μαλλιά μακροχρόνια, είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις και παθήσεις του κυκλοφορικού,.

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας (17-20 Μαΐου) υποδεικνύει ότι τα επίπεδα γλυκοκορτικοειδών που υπάρχουν στα μαλλιά  ανθρώπων μπορεί να υποδεικνύουν ποιοι από αυτούς είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν καρδιαγγειακά νοσήματα στο μέλλον.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα γλυκοκορτικοειδών στα μαλλιά μακροχρόνια, είναι πολύ πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις και παθήσεις του κυκλοφορικού, δήλωσε η Δρ. Eline van der Valk από το Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ.

Τα μακροπρόθεσμα επίπεδα κορτιζόλης στα μαλλιά και η ανενεργή μορφή της, η κορτιζόνη των μαλλιών, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως βιοδείκτες που αντιπροσωπεύουν την αθροιστική έκθεση σε γλυκοκορτικοειδή κατά τους προηγούμενους μήνες.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι οι ορμόνες του στρες, κορτιζόλη και κορτιζόνη, επηρεάζουν τον μεταβολισμό και την κατανομή του σωματικού λίπους. Αλλά τα δεδομένα σχετικά με αυτά τα επίπεδα ορμονών του στρες και την επίδρασή τους στα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα καρδιαγγειακής νόσου είναι λίγα.

Για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα κορτιζόλης και κορτιζόνης σε 6.341 δείγματα μαλλιών ενηλίκων (ηλικίας 18 ετών και άνω) που εγγράφηκαν στο Lifelines – μια μελέτη που περιλαμβάνει πάνω από 167.000 συμμετέχοντες από την Ολλανδία.

Τα μαλλιά των συμμετεχόντων εξετάστηκαν και οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 5-7 χρόνια με σκοπό να αξιολογηθεί η μακροπρόθεσμη σχέση μεταξύ των επιπέδων κορτιζόλης και κορτιζόνης και της εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπήρξαν 133 καρδιαγγεικά συμβάντα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με υψηλότερα μακροπρόθεσμα επίπεδα κορτιζόνης είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο, και αυτό τριπλασιαζόταν σε άτομα ηλικίας 57 ετών και κάτω.

Ωστόσο, στο γηραιότερο μισό των περιπτώσεων καρδιαγγειακής νόσου (ηλικίας 57 ετών και άνω), η κορτιζόνη και η κορτιζόλη των μαλλιών δεν συνδέονταν στενά με την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

“Ελπίζουμε ότι η ανάλυση μαλλιών μπορεί τελικά να αποδειχθεί χρήσιμη ως εξέταση που μπορεί να βοηθήσει τους κλινικούς ιατρούς να προσδιορίσουν ποια άτομα ενδέχεται να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο”. δήλωσε η Elisabeth van Rossum.

Οι ερευνητές αναγνωρίζουν αρκετούς περιορισμούς της μελέτης, συμπεριλαμβανομένου του ότι είναι μελέτη παρατήρησης και δεν αποδεικνύει αιτιατή σχέση.

 

 

Πηγη: https://www.iatronet.gr/