Η μακροζωία έχει μικρή σχέση με τα γονίδια!

Αν και η μακροζωία τη συναντάμε σε οικογένειες, η γενετική έχει πολύ μικρότερη επιρροή στη διάρκεια της ζωής απ’ ότι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέα ανάλυση περισσότερων από 400 εκατομμυρίων ανθρώπων!

Προηγούμενες εκτιμήσεις για την επίδραση της κληρονομικότητας στη διάρκεια της ανθρώπινης ζωής κυμάνθηκαν από 15 έως 30%. Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης δείχνουν ότι είναι πολύ μικρότερη από τις εκτιμήσεις του παρελθόντος. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Calico Life Sciences και την Ancestry και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό GENETICS, Genetics Society of America.

«Μπορούμε να μάθουμε πολλά πράγματα για τη βιολογία της γήρανσης από την ανθρώπινη γενετική, αλλά εάν η κληρονομικότητα της διάρκειας της ζωής είναι μικρή, μετριάζει τις προσδοκίες μας για τα είδη των πραγμάτων που μπορούμε να μάθουμε και πόσο εύκολο θα είναι», λέει ο κύριος ερευνητής Δρ. Graham Ruby, ο οποίος συνεργάζεται με την εταιρεία Calico Life Sciences

Η εταιρεία χρησιμοποίησε δεδομένα από την Ancestry, μία εταιρεία που προσφέρει στοιχεία για το γενεαλογικό δένδρο διεθνώς. Τελικά, μετά από πολύπλοκες αναλύσεις, βασίστηκαν σε δεδομένα από 400 εκατ. ανθρώπους από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκή καταγωγή και τελικά επικεντρώθηκαν σε συγγενείς που γεννήθηκαν τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα.

Όπως παρατηρήθηκε και σε προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές βρήκαν ότι η διάρκεια ζωής των συζύγων τείνει να συσχετίζεται – ήταν στην πραγματικότητα περισσότερο όμοιες από ό, τι στα αδέλφια του αντίθετου φύλου. Γεγονός που δείχνει ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν σημαντικότερο ρόλο από την κληρονομικότητα.

Μετά τη στάθμιση διαφόρων παραγόντων, που παίζουν ρόλο στη μακροζωία, όπως π.χ. το διαθέσιμο εισόδημα και το μορφωτικό επίπεδο, η ανάλυση έδειξε ότι η επίδραση της κληρονομικότητας στη μακροζωία είναι πιθανόν να μην υπερβαίνει το 7%, ίσως και λιγότερο!

Βέβαια, αυτό οδηγεί σε ένα πολύ θετικό συμπέρασμα: Το πόσο θα ζήσετε έχει να κάνει κατά 90% με τον τρόπο ζωής σας και όχι με τα γονίδια, που κληρονομήσατε από τους προγόνους σας… Αξιοποιήστε το

 

ΠΗΓΗ:https://virus.com.gr