Η μεσογειακή διατροφή κάνει καλό και στην οστεοπόρωση

Μία διατροφή μεσογειακού τύπου θα μπορούσε να μειώσει την απώλεια οστικής μάζας σε άτομα με οστεοπόρωση, σύμφωνα με μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The American Journal of Clinical Nutrition έδειξε ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, καρύδια, ακατέργαστα δημητριακά, ελαιόλαδο και ψάρια μπορεί να μειώσει την οστική απώλεια του ισχίου μέσα σε μόλις 12 μήνες!

Είναι η πρώτη μακρόχρονη, πανευρωπαϊκή κλινική μελέτη που εξετάζει τις επιδράσεις μιας μεσογειακής διατροφής στην υγεία των οστών σε ηλικιωμένους ενήλικες. Συμμετείχαν 1.142 άνθρωποι ηλικίας 65 – 79 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: μία που ακολούθησε μια διατροφή μεσογειακού τύπου και μια, που δεν το έπραξε.

Η πυκνότητα των οστών μετρήθηκε στην αρχή και μετά από 12 μήνες. Η δίαιτα δεν είχε εμφανή επίδραση στους συμμετέχοντες με φυσιολογική οστική πυκνότητα, αλλά είχε επίδραση σε εκείνους με οστεοπόρωση.

Οι άνθρωποι που δεν ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή συνέχισαν να βλέπουν τη συνηθισμένη ηλικιακή μείωση της οστικής πυκνότητας, αλλά εκείνοι που ακολούθησαν τη μεσογειακή διατροφή εμφάνισαν αύξηση της οστικής πυκνότητας στο ισχίο.

Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο για την οστεοπόρωση, καθώς η απώλεια οστού στο μηριαίο λαιμό είναι συχνά η αιτία θραύσης του ισχίου, που είναι συνηθισμένη στους ηλικιωμένους με οστεοπόρωση. Η οστική μάζα χρειάζεται πολύ χρόνο για να σχηματιστεί, οπότε η 12μηνη μελέτη, αν και μία από τις μεγαλύτερες έως σήμερα, ήταν ακόμα σχετικά σύντομη χρονική περίοδος για να δείξει οφέλη. Έτσι το γεγονός ότι μπορέσαμε να δούμε μια έντονη διαφορά μεταξύ των ομάδων ακόμη και σε αυτό το χρονικό διάστημα είναι εξαιρετικά σημαντικό».

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε., με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, και οι εθελοντές προέρχονταν από 5 χώρες: ΙταλίαΗνωμένο ΒασίλειοΚάτω ΧώρεςΠολωνία και Γαλλία. Τώρα οι ερευνητές σχεδιάζουν μία μελέτη με μεγαλύτερο αριθμό ατόμων και σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να εξετάσουν αν τα οφέλη στα οστά αφορούν και άλλα σημεία του σώματος

 

Πηγη:https://virus.com.gr