Η μη ενσωμάτωση της κοινωνία στο νέο ICD-11 συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στις ζωές των τρανς ανθρώπων.
Η χώρα μας ακόμη δεν έχει ενσωματώσει τον νέο ταξινομητικό κατάλογο ICD-11, ούτε έχει προχωρήσει σε άλλες αλλαγές που συνδέονται με αυτόν και τούτο έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στις ζωές των τρανς προσώπων που αναλύονται παρακάτω.
Σύμφωνα με τον κ. Μελικέρτη που υπογράφει το συγκεκριμένο άρθρο, από τον Ιούνιο 2018 έως και σήμερα η Ελλάδα ΟΥΤΕ έχει ενσωματώσει το νέο ταξινομητικό κατάλογο ICD-11 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που έχει αποψυχιατρικοποιήσει την τρανς κατάσταση, αφαιρώντας τις κατηγορίες F64 και F65 και οποιαδήποτε αναφορά σε «διαταραχή ταυτότητας φύλου» από το κεφάλαιο των ψυχικών διαταραχών, ΟΥΤΕ έχει τροποποιήσει το Προεδρικό Διάταγμα 11/2014 (ΦΕΚ Α’-17), το οποίο έχει αναφορά σε «διαταραχή ταυτότητας φύλου», το οποίο λειτουργεί ως κριτήριο αποκλεισμού των τρανς ανθρώπων από τα σώματα ασφαλείας αλλά και από μία σειρά επαγγελμάτων.
Δεν είναι όμως τα μοναδικά προβλήματα που φέρνει αυτή η ανικανότητα πολιτικών λύσεων, καθώς πέραν του κοινωνικού στίγματος και του αποκλεισμού από τα σώματα ασφαλείας τα τρανς πρόσωπα αποκλείονται επίσης από διαγωνισμούς ΑΣΕΠ, προγράμματα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης Δ.ΥΠ.Α (πρώην ΟΑΕΔ) και γενικότερα οποιαδήποτε θέση απασχόλησης στο δημόσιο που περιλαμβάνει ως προϋπόθεση το υποψήφιο άτομο να έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή να έχει απαλλαγεί νόμιμα από αυτές.
Για παράδειγμα μια τρανς γυναίκα που δεν έχουν μεταβληθεί τα στοιχεία των εγγράφων της βάσει Ν.4491/2017 νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου και έχει τα στοιχεία που καταγράφηκε κατά την γέννηση, δηλαδή άρρεν στοιχεία, καθώς και ένας τρανς άνδρας του οποίου όμως τα στοιχεία έχουν μεταβληθεί βάσει του Ν.4491/2017 και από θήλυ έχει πλέον άρρεν στοιχεία, θα καλεστούν στη στρατολογία για να πάρουν διετής αναβολή όπως ορίζει και το Προεδρικό Διάταγμα 11/2014 (ΦΕΚ Α’-17).
Αυτό σημαίνει πως για 2 έτη τα τρανς πρόσωπα που έχουν πάρει αναβολή ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ από προκηρύξεις που έχουν ως προϋπόθεση τις εκπληρωμένες στρατιωτικές υποχρεώσεις ή νόμιμη απαλλαγή, αντιμετωπίζοντας επιπλέον αποκλεισμό και περιθωριοποίηση στην εύρεση εργασίας τους.
Και στο κομμάτι της νόμιμης απαλλαγής θα πρέπει να διευκρινιστεί κατά πόσο μετά τα τρανς πρόσωπα θα έχουν δυνατότητα συμμετοχής σε θέσεις εργασίας, καθώς η νόμιμη απαλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος 11/2014 (ΦΕΚ Α’-17) αφορά ψυχιατρικό κομμάτι και όχι παθολογικό.
Πηγη: https://www.news4health.gr/