Η ομαλιζουμάμπη είναι η μόνη αδειοδοτημένη θεραπευτική επιλογή για την ΧΑΚ

Οι νέες παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρόνια κνίδωση (ΧΑΚ) συνιστούν την ομαλιζουμάμπη, η οποία ενδείκνυται ως συμπληρωματική θεραπεία για την αντιμετώπιση της χρόνιας αυθόρμητης κνίδωσης (ΧΑΚ), στους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα αντιισταμινικά. Η ομαλιζουμάμπη είναι η μόνη αδειοδοτημένη θεραπευτική επιλογή για την ΧΑΚ, έναν τύπο ΧΚ, για τους ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα αντιισταμινικά.

Η ΧΚ, συμπεριλαμβανομένης της ΧΑΚ, είναι μία σοβαρή νόσος που προκαλεί , επίμονους πομφούς ή/και επώδυνο οίδημα. Οι κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν την ομαλιζουμάμπη ως τη μόνη αγωγή με πολύ καλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια στην ΧΑΚ. Οι κατευθυντήριες οδηγίες εγκρίθηκαν από τις κυριότερες δερματολογικές και αλλεργιολογικές επαγγελματικές ιατρικές ενώσεις όλου του κόσμου.

Ο Marcus Maurer, MD, Καθηγητής Δερματολογίας και Αλλεργιολογίας και Διευθυντής Έρευνας στο Τμήμα Δερματολογίας και Αλλεργιολογίας, Allergie-Centrum-Charité, του Charité – Universitätsmedizin στο Βερολίνο της Γερμανίας δήλωσε: «Καλωσορίζω θερμά τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες, καθώς ενισχύουν την ενημέρωση του κοινού για τη νόσο και την αντιμετώπισή της. Επίσης, παρέχουν σαφείς κατευθύνσεις στους γιατρούς για τον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών που πάσχουν από αυτή την υποθεραπευόμενη και εξουθενωτική νόσο. Η πιο σημαντική φράση είναι: Η θεραπεία της νόσου μέχρι να εξαφανιστεί».

«Αυτές οι κατευθυντήριες οδηγίες είναι ενθαρρυντικά νέα για τους ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα τα οποία είναι δύσκολο να ελεγχθούν », δήλωσε ο Shreeram Aradhye MD, Chief Medical Officer και Global Head Medical Affairs της Novartis Pharmaceuticals. «Η σύσταση ενισχύει εκ νέου τον σημαντικό ρόλο της ομαλιζουμάμπης για την παροχή αποτελεσματικού ελέγχου των συμπτωμάτων της ΧΑΚ όταν τα αντιισταμινικά αποδεικνύονται ανεπαρκή. Η ομαλιζουμάμπη είναι ο μόνος βιολογικός παράγοντας που φαίνεται να είναι αποτελεσματικός στην ΧΑΚ».

Στόχος των νέων κατευθυντήριων οδηγιών είναι η επίτευξη του πλήρους ελέγχου των συμπτωμάτων των ασθενών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ΧΑΚ, εάν δεν ελέγχεται καθόλου ή είναι τμηματικά ελεγχόμενη, έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου,την κοινωνική ζωή και την εργασία των ασθενών. Οι ασθενείς που έλαβαν αγωγή με ομαλιζουμάμπη για 12 εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική βελτιώση της ποιότητας ζωής κατά 78% (έναντι 44% του εικονικού φαρμάκου, p<0,0001), όπως μετρήθηκε βάσει του Δείκτη Ποιότητας Ζωής στη Δερματολογία (DLQI).

Επιπλέον, τα δεδομένα δείχνουν ότι σχεδόν 90% των πασχόντων από ΧΑΚ που ανταποκρίθηκαν καλά στην αρχική θεραπεία με την ομαλιζουμάμπη επανέκτησαν τον έλεγχο των συμπτωμάτων εντός των 12 εβδομάδων της επαναθεραπείας με ομαλιζουμάμπη μετά από διακοπή της θεραπείας, βάσει των κριτηρίων της Εβδομαδιαίας Βαθμολογίας Ενεργότητας της Κνίδωσης (UAS7) (UAS7≤6). Επί του παρόντος, η ομαλιζουμάμπη είναι εγκεκριμένη μόνο για την ΧΑΚ. Επίσης, η ομαλιζουμάμπη είναι εγκεκριμένη για τη θεραπεία του μέτριου έως σοβαρού ή του σοβαρού επίμονου αλλεργικού άσθματος.

Σχετικά με τη χρόνια κνίδωση και τη ΧΑΚ

Η χρόνια κνίδωση (ΧΚ) είναι μία σοβαρή νόσος που χαρακτηρίζεται από την επανεμφάνιση επίμονων πομφών ή/και ορισμένες φορές επώδυνου βαθύτερου οιδήματος του δέρματος για 6 εβδομάδες ή περισσότερο. Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ο επιπολασμός της ΧΚ είναι έως 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και έως και τα δύο τρίτα των ασθενών αυτών πάσχουν από ΧΑΚ8 – μία μορφή της νόσου που μπορεί να εμφανιστεί απρόβλεπτα χωρίς κάποιον ανιχνεύσιμο εκλυτικό παράγοντα. Οι ασθενείς με ΧΚ παραμένουν συμπτωματικοί κατά μέσο όρο για περίπου 5 έτη, αλλά σε ορισμένους ασθενείς τα συμπτώματα μπορεί να επιμένουν για δεκαετίες. Παρόλο που η ΧΚ έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, η έρευνα ανέδειξε ότι ορισμένοι ιατροί την παραβλέπουν, θεωρώντας τη μία ήσσονος σημασίας πάθηση.

Σχετικά με την ομαλιζουμάμπη

Η ομαλιζουμάμπη είναι μία στοχευμένη θεραπεία που δεσμεύεται στην ανοσοσφαιρίνη E (IgE). Σε αλλεργικές νόσους και στο άσθμα, η δέσμευση της IgE από την ομαλιζουμάμπη μειώνει τα συμπτώματα, καταστέλλοντας πολλαπλούς μηχανισμούς ενεργοποίησης των κυττάρων, μεταξύ των οποίων και ορισμένους που οδηγούν σε απελευθέρωσης ισταμίνης. Η έρευνα για την κατανόηση του μηχανισμού δράσης της ομαλιζουμάμπης στην ΧΑΚ συνεχίζεται και θα μπορούσε να οδηγήσει στη βαθύτερη κατανόηση του τρόπου ανάπτυξης της νόσου.

Η ομαλιζουμάμπη είναι εγκεκριμένη για τη θεραπεία της ΧΑΚ σε περισσότερες από 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τη χρόνια ιδιοπαθή κνίδωση (ΧΙΚ), όπως είναι γνωστή στις Η.Π.Α. και στον Καναδά.

Πηγη:http://www.iatropedia.gr