Η ομιλία του ΓΓΥΥ, Γιώργου Γιαννόπουλου:Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και στην Πρόληψη του Νεανικού Αιφνιδίου Θανάτου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ

 

Αθήνα, 2/4/2019

 

Ομιλία

του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Υγείας

Γιώργου Γιαννόπουλου, με θέμα:

«Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και

στην Πρόληψη του Νεανικού Αιφνιδίου Θανάτου»

στο πλαίσιο της δημόσιας εκδήλωσης που διοργανώνουν

το Υπουργείο Υγείας, ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ

και η Γενική Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας

 (2/4/2019, Αμφιθέατρο «Λ. Ζέρβας», Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών)

 

Κύριε Υπουργέ,

Κυρία Γενική Γραμματέα,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με μεγάλη χαρά παρευρίσκομαι εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας στη σημερινή εκδήλωση που αποτελεί την αρχή μιας διαδικασίας για την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργίας Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία, που είναι η δεύτερη μετά την δημιουργία του Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας για τον Καρκίνο και στις οποίες (διαδικασίες) το Υπουργείο Υγείας έχει ενεργή εμπλοκή σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Με δεδομένο ότι οι αιφνίδιοι θάνατοι από κληρονομικά καρδιολογικά νοσήματα αποτελούν σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας, η συγκρότηση του Δικτύου Ιατρικής Ακρίβειας στην Καρδιολογία και την πρόληψη του Νεανικού Αιφνιδίου Θανάτου, έρχεται να ολοκληρώσει μια ιδιαίτερα σημαντική προσπάθεια που έχει εκφραστεί με την Κάρτα Υγείας Αθλητή, σε συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το Εθνικό Κέντρο Αθλητικών Ερευνών και οι Πρώτες Βοήθειες στην Κοινότητα, μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Το Δίκτυο θα στηρίζεται σε δύο πυλώνες, που θα είναι από τη μία το Κέντρο Καταγραφής Αιφνιδίων Θανάτων και από την άλλη τα Κέντρα Διενέργειας Γονιδιακών Ελέγχων Οικογενειών με ανάλογο ιστορικό, που θα είναι Νοσοκομεία και υπηρεσίες δημόσιου χαρακτήρα. Πέρα από αυτό, υπάρχει η πρόβλεψη της διαλειτουργικότητας των συστημάτων καταγραφής των Κέντρων αυτών, με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.).  Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια πολύ καλά μελετημένη και ολοκληρωμένη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, μέσω των ερευνητικών του Κέντρων και του Υπουργείου Υγείας, μέσω τριτοβάθμιων Νοσοκομείων και των φορέων με τους οποίους συνεργάζεται, όπως η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.ΔΙ.Κ.Α.), και βέβαια με το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό, τη συμμετοχή επιστημόνων υψηλού κύρους.

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Η υποστήριξη του Υπουργείου Υγείας στο Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας για τον Καρκίνο, στο Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Καρδιολογία και την πρόληψη του Νεανικού Αιφνιδίου Θανάτου, καθώς και στα Δίκτυα Ιατρικής Ακριβείας που πρόκειται να δημιουργηθούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, υποδεικνύουν την πρόθεση του Υπουργείου να είναι ενεργά παρόν σε αυτήν την νέα εποχή για την ιατρική· μια εποχή που δημιουργούνται νέα πρότυπα ιατρικής πρακτικής, σύμφωνα με τα οποία οι αποφάσεις είναι προσαρμοσμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά συγκεκριμένων ασθενών, χαρακτηριστικά που διαπιστώνονται με τη βοήθεια γονιδιακών/μοριακών ελέγχων.

Είμαστε απόλυτα θετικοί στην προοπτική του να γίνει η χρήση των βιοδεικτών, καθημερινότητα στην ιατρική πρακτική, με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο. Και αυτό, πέραν από τις συνέργειες μας με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, θα εκφραστεί και στην αποζημιωτική μας πολιτική.

Βρισκόμαστε λοιπόν, σε μια εποχή που μπορούμε να ομαδοποιούμε τους ασθενείς με βάση την προδιάθεση, την πρόγνωση και την ανταπόκριση σε συγκεκριμένες θεραπείες. Πρόκειται με άλλα λόγια, για την είσοδο σε μια εποχή που καταλαβαίνουμε καλύτερα την υγεία και τη νόσο.

Το Υπουργείο Υγείας έχει τη διάθεση να συμβάλει στην εμπέδωση κάθε πρωτοβουλίας που οι ασθενείς, οι ερευνητές και οι επαγγελματίες υγείας, στηριγμένοι πάνω στις εξελίξεις της τεχνολογίας, θα νοιώθουν πιο κοντά ο ένας στον άλλο και πιο δυνατοί απέναντι στην αρρώστια.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Πηγη:http://www.moh.gov.gr/