Η παρηγορική φροντίδα είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Νέες προκλήσεις και ανάγκες λόγω Covid-19

Ανάγκη επιτακτική αποτελεί η  υποστηρικτική-παρηγορική φροντίδα των ασθενών. Σύμφωνα με στοιχεία περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται παρηγορική φροντίδα, το 78% από αυτούς ζουν σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ωστόσο μόλις  το 14% λαμβάνει, τελικά, τη φροντίδα που χρειάζεται.  Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο σήμερα,  καθώς η προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο για τον περιορισμό της διασποράς της Covid-19, δυσχεραίνει την πρόσβαση των ατόμων στις υπηρεσίες παρηγορικής φροντίδας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ξενώνων και Παρηγορικής Φροντίδας, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο το δεύτερο Σάββατο του Οκτωβρίου, φέτος έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία και τονίζει την ανάγκη παρεμβάσεων και την ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε οι ασθενείς να έχουν πρόσβαση   σε υπηρεσίες παρηγορικής φροντίδας .

 

Η παρηγορική φροντίδα είναι ανθρώπινο δικαίωμα 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι η παρηγορική φροντίδα είναι ανθρώπινο δικαίωμα και ότι απαιτούνται εθνικές πολιτικές, ολοκληρωμένα προγράμματα και εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση των ασθενών σε αυτήν.

Οι ανάγκες θα αυξάνονται συνεχώς λόγω της γήρανσης των πληθυσμών, καθώς και λόγω της αύξησης του επιπολασμού μη μεταδοτικών, αλλά και κάποιων μεταδοτικών νόσων.

 

Τα οφέλη της παρηγορικής φροντίδας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η παρηγορική φροντίδα βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους που βρίσκονται αντιμέτωποι με απειλητικές για τη ζωή τους ασθένειες, προλαμβάνοντας και ανακουφίζοντάς τους από την ταλαιπωρία και την έντονη καταπόνηση που υφίστανται. Αυτό επιτυγχάνεται με την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων – σωματικών (ανακούφιση από τον πόνο, διαχείριση παρενεργειών από τη θεραπευτική αγωγή κ.α.), αλλά και ψυχο-κοινωνικών και πνευματικών.

Η άμεση πρόσβαση στην παρηγορική φροντίδα, εκτός από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, εξοικονομεί πόρους και στα Συστήματα Υγείας, αφού περιορίζει τις εισαγωγές και τις νοσηλείες.

Η παρηγορική Φροντίδα είναι απαραίτητη για ένα ευρύ φάσμα ασθενών

Πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία διεξήχθη το 2019 μεταξύ 194 κρατών-μελών, έδειξε ότι η χρηματοδότηση για την παρηγορική περίθαλψη ήταν διαθέσιμη στο 68% των χωρών, ενώ μόνο το 40% των χωρών ανέφερε ότι οι υπηρεσίες έφτασαν σε τουλάχιστον τους μισούς ασθενείς που την είχαν ανάγκη.

Η παρηγορική φροντίδα, παρόλο που αποτελεί ένα κεφάλαιο τεράστιας σημασίας για τα άτομα που βρίσκονται στα τελευταία στάδια σοβαρών ασθενειών, αλλά και για τους οικείους και τους φροντιστές των ατόμων αυτών, στη χώρα μας δεν είναι όσο διαδεδομένη θα έπρεπε.

Η παρηγορική φροντίδα είναι απαραίτητη για ένα ευρύ φάσμα ασθενών. Η πλειονότητα των ενηλίκων που την έχουν ανάγκη υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις (38,5%), καρκίνο (34%), αναπνευστικές παθήσεις (10,3%), AIDS (5,7%) και διαβήτη (4,6%). Επιπλέον, είναι πολλές φορές απαραίτητη σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια ηπατική νόσο, σκλήρυνση κατά πλάκας, Πάρκινσον, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.α..

 

Νέες προκλήσεις λόγω Covid-19

Η πανδημία ανέδειξε νέες προκλήσεις και ανάγκες στο κομμάτι της παρηγορικής φροντίδας. Το γεγονός ότι οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι, το τμήμα δηλαδή του  πληθυσμού που έχει ανάγκη την παρηγορική φροντίδα, είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στον νέο ιό, σε συνδυασμό με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, τα αυξημένα μέτρα προστασίας, αλλά και την πίεση που ασκείται στα Συστήματα Υγείας, δημιουργούν επιπλέον προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών. Επιπλέον, και οι ασθενείς με Covid-19 και οι οικείοι τους χρειάζονται  τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Οι παγκόσμιοι φορείς τονίζουν ότι κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να πεθαίνει μόνος και χωρίς την απαραίτητη φροντίδα στο τελευταίο στάδιο της ζωής του, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν νέα μέσα (τηλεϊατρική, έξυπνες εφαρμογές κ.α.), ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα προέκυψαν λόγω πανδημίας.

 

Πηγη: https://www.amna.gr/