Η παχυσαρκία βλάπτει το ήπαρ ακόμα και σε παιδιά 8 ετών

Περίπου το 35% των παχύσαρκων οχτάχρονων είχαν αυξημένo δείκτη, ALT, σε σύγκριση με 20% των παιδιών με φυσιολογικό βάρος.

Η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική νόσο, σε παιδιά ακόμα και 8 ετών, αναφέρει νέα έρευνα.

Η μακροχρόνια έρευνα σε 635 παιδιά στη Μασαχουσέτη, ανακάλυψε ότι μεγαλύτερη περίμετρος μέσης στην ηλικία  των 3 ετών αυξάνει τις πιθανότητες ένα παιδί να έχει δείκτη ηπατικής βλάβης και μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος μέχρι την ηλικία των 8.

Ο δείκτης ονομάζεται ALT. Μέχρι την ηλικία των 8, το 23% των παιδιών που μελετήθηκαν είχε αυξημένα επίπεδα στο αίμα. Όσα είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης στην ηλικία των 3 και όσα είχαν μεγαλύτερες αυξήσεις στην παχυσαρκία μεταξύ 3-8 ετών ήταν πιο πιθανό να έχουν αυξημένη ALT στην ηλικία των 8.

Περίπου το 35% των παχύσαρκων οχτάχρονων είχαν αυξημένη ALT, σε σύγκριση με 20% των παιδιών με φυσιολογικό βάρος, σύμφωνα με την έρευνα του Columbia University.

Η Dr. Jennifer Woo Baidal, δήλωσε ότι με την άνοδο της παιδικής παχυσαρκίας βλέπουμε περισσότερα παιδιά με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος στην πρακτική ελέγχου του βάρους των παιδιών.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι ο καλύτερος τρόπος για παιδιά και ενήλικες να καταπολεμήσουν τη νόσο του λιπώδους ήπατος είναι να χάσουν βάρος, τρώγοντας λιγότερες κατεργασμένες τροφές και κάνοντας τακτικά άσκηση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Pediatrics.

Πηγές: Journal of Pediatrics.

http://www.iatronet.gr