Η παχυσαρκία χτυπά τις αγροτικές περιοχές και όχι τις πόλεις!

Νέα παγκόσμια έρευνα δείχνει ότι η παχυσαρκία αυξάνεται ταχύτερα στις αγροτικές περιοχές του κόσμου παρά στις πόλεις!

Η μελέτη ανέλυσε τα δεδομένα ύψους και βάρους περισσότερων από 112 εκατομμυρίων ενηλίκων σε αστικές και αγροτικές περιοχές 200 χωρών μεταξύ 1985 και 2017.

Το βασικό εύρημα είναι ότι, από το 1985, ο μέσος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) αυξήθηκε κατά 2,1 kg /m2 (άνδρες και γυναίκες) στις αγροτικές περιοχές, ενώ στις πόλεις η αύξηση ήταν μόνο 1,3 kg / m2 και 1,6 kg / m2 στις γυναίκες και τους άνδρες αντίστοιχα.

Η έρευνα έγινε από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής το Imperial College του Λονδίνου και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature. Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας αύξησης σε αυτά τα 33 χρόνια οφειλόταν σε αυξήσεις του ΔΜΣ στις αγροτικές περιοχές.

«Τα αποτελέσματα της μεγάλης μελέτης ανατρέπουν την κοινή αντίληψη ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν στις πόλεις είναι η κύρια αιτία της παγκόσμιας αύξησης της παχυσαρκίας», εξηγεί ο κύριος ερευνητής Majid Ezzati της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επανεξετάσουμε πώς αντιμετωπίζουμε αυτό το παγκόσμιο πρόβλημα υγείας».

Σημαντικό εύρημα ακόμη ότι υπήρξε σημαντική διαφορά μεταξύ των χωρών με υψηλό, μεσαίο και χαμηλό εισόδημα. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, η μελέτη έδειξε ότι ο ΔΜΣ ήταν γενικά υψηλότερος στις αγροτικές περιοχές από το 1985, ειδικά για τις γυναίκες.

Ίσως λόγω των μειονεκτημάτων που αντιμετωπίζουν όσοι ζουν μακριά από τις πόλεις: χαμηλότερο εισόδημα και εκπαίδευση, περιορισμένη διαθεσιμότητα και υψηλότερες τιμές υγιεινών τροφίμων και λιγότερες εγκαταστάσεις αναψυχής και αθλητισμού. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Wellcome Trust, το Medical Research Council και τη Royal Society and the Academy of Medical Sciences.

 

Πηγη:https://virus.com.gr/