Η πρόβλεψη της Moderna για το τέλος της πανδημίας

“Από σήμερα σε ένα χρόνο” προβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Inc, Στεφάν Μπανσέλ, το τέλος της πανδημίας, εξηγώντας πως “θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν της γρίπης”.

Ο κ. Μπανσέλ μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα Neue Zuercher Zeitung, είπε ότι η αυξημένη παραγωγή εμβολίων διασφαλίζει τις παγκόσμιες προμήθειες και πρόσθεσε:

“Αν δείτε την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας σε επίπεδο βιομηχανίας τους τελευταίους έξι μήνες, αρκετές δόσεις θα πρέπει να είναι διαθέσιμες ως τα μέσα του επόμενου έτους ώστε όλοι σε αυτήν την Γη να μπορούν να εμβολιαστούν. Οι ενισχυτικές δόσεις θα μπορούν επίσης να γίνουν στην έκταση που απαιτείται”. Eκτίμησε δε ότι ο εμβολιασμός θα είναι δυνατός ακόμη και για τα νήπια σύντομα.

Για το θέμα των ανεμβολίαστων εξήγησε πως όπως εκτιμά “θα ανοσοποιηθούν μόνοι τους φυσικά, διότι η παραλλαγή Δέλτα είναι πολύ μεταδοτική. Με αυτόν τον τρόπο θα καταλήξουμε σε μια κατάσταση παρόμοια με αυτήν της γρίπης. Θα μπορεί κάποιος είτε να εμβολιαστεί και να έχει έναν καλό χειμώνα, είτε να μην το κάνει και να κινδυνεύσει να αρρωστήσει και πιθανώς ακόμη και να καταλήξει στο νοσοκομείο”, πρόσθεσε. Ο κ. Μπανσέλ προσδιόρισε χρονικά την επιστροφή στην κανονικότητα από το δεύτερο εξάμηνο του ερχόμενου έτους.

Κληθείς να σχολιάσει τι πρέπει να γίνει με τους ήδη εμβολιασμένους και τις αναμνηστικές δόσεις ο CEO της Moderna δήλωσε πως αναμένει οι κυβερνήσεις να εγκρίνουν τις ενισχυτικές δόσεις, διότι ασθενείς που κινδυνεύουν και εμβολιάστηκαν το περσινό φθινόπωρο χρειάζονται “αναμφίβολα” αναμνηστική δόση.

Η ενισχυτική έχει τη μισή δόση της αρχικής, κάτι το οποίο σημαίνει ότι περισσότερες από αυτές θα είναι διαθέσιμες. “Ο όγκος των εμβολίων είναι ο μεγαλύτερος περιοριστικός παράγοντας. Με μισή δόση, θα έχουμε 3 δισεκατομμύρια δόσεις διαθέσιμες παγκοσμίως για το ερχόμενο έτος αντί για μόλις 2 δισεκατομμύρια”, σημείωσε.

Όσον αφορά τις έρευνες που για τις παραλλαγές της Δέλτα, ο Μπανσέλ είπε:

“Αυτήν την περίοδο εξετάζουμε βελτιστοποιημένες παραλλαγές της Δέλτα σε κλινικές δοκιμές. Αυτές θα αποτελέσουν τη βάση για την ενισχυτική δόση για το 2022. Επίσης δοκιμάζουμε την Δέλτα συν την Βήτα, την επόμενη μετάλλαξη που πιστεύουν οι επιστήμονες ότι είναι πιθανή”.

Η Moderna μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπάρχουσες γραμμές παραγωγής για τις επόμενες παραλλαγές όπως έγινε για το αρχικό εμβόλιο κατά της COVID-19, ενώ η τιμή του εμβολίου θα παραμείνει η ίδια, κατέληξε.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/