Η πρώτη συμφωνία στην Ευρώπη για νέα θεραπεία του καρκίνου

Οι ενήλικες ασθενείς με καρκίνο στην Αγγλία θα είναι οι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη, που αποκτούν πρόσβαση σε μία πρωτοποριακή θεραπεία τύπου CAR-T, που έχει αναπτυχθεί από την αμερικανική εταιρεία Gilead.

Πρόκειται για τη θεραπεία με την εμπορική ονομασία Yescarta (Axicabtagene ciloleucel), που προσφέρει νέα ελπίδα σε ενήλικες ασθενείς, των οποίων το λέμφωμαέχει επιστρέψει ή έχει σταματήσει να ανταποκρίνεται σε προηγούμενη θεραπεία. Οι κλινικές δοκιμές του Yescarta έχουν δείξει ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει το 40% των ενηλίκων ασθενών.

Η συμφωνία ανάμεσα στο αγγλικό ΕΣΥ και την Gilead ακολουθεί μία παρόμοια, που ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα και αφορούσε παιδιά και νέους με μία σπάνια μορφή λευχαιμίας. Όπως ανακοίνωσε ο Simon Stevens, Διευθύνων Σύμβουλος του αγγλικού ΕΣΥ (NHS England), «η θεραπεία κυττάρων CAR-T είναι μία από τις πιο ελπιδοφόρες νέες θεραπείες για το λέμφωμα και τη λευχαιμία και σχεδιάζεται για κάθε ασθενή ξεχωριστά».

Η θεραπεία παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας τα ίδια τα Τ κύτταρα του ασθενούς (έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων) τα οποία στη συνέχεια τροποποιούνται γενετικά στο εργαστήριο, έτσι ώστε να δημιουργούν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται χιμαιρικός υποδοχέας αντιγόνου (CAR). Όταν η θεραπεία επιστρέφεται στον ασθενή, αυτός ο υποδοχέας επιτρέπει στα τροποποιημένα Τ κύτταρα να προσκολληθούν και να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα, βοηθώντας έτσι στην απομάκρυνση του καρκίνου από το σώμα μας.

Η Hilary Hutton-Squire, Γενική Διευθύντρια Gilead σε Ηνωμένο Βασιλείου και Ιρλανδία δήλωσε: «Είμαστε σε ευχάριστη θέση που καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με το NHS England και το NICE που μας επιτρέπει να φέρνουμε αυτή τη νέα γενιά εξατομικευμένης θεραπείας καρκίνου στους ασθενείς. Η ταχύτητα με την οποία έγινε η διαπραγμάτευση δείχνει πώς οι εταιρείες βιοεπιστημών και το NHS μπορούν να συνεργαστούν προς όφελος των ασθενών στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Ο Δρ Alasdair Rankin, Διευθυντής Ερευνών στο ίδρυμα Bloodwise, δήλωσε: «Οι θεραπείες CAR-T έδειξαν τεράστια υπόσχεση για τη θεραπεία ασθενών με λέμφωμα, που δεν έχουν άλλη πιθανότητα θεραπείας. Είναι αξιοθαύμαστο ότι το NHS έκανε αυτή την πρωτοποριακή θεραπεία διαθέσιμη τόσο γρήγορα, δίνοντας ελπίδα σε εκατοντάδες ασθενείς και τις οικογένειές τους. Οι θεραπείες CAR-T θα συνεχίσουν να βελτιώνονται και να γίνονται πιο αποτελεσματικές κατά την επόμενη δεκαετία και θα ωφελήσουν τους ασθενείς με άλλα είδη καρκίνου».

Έως 200 ασθενείς ετησίως θα λάβουν τη θεραπεία μετά την διαπραγμάτευση από το NHS England και την εμπιστευτική συμφωνία με την Gilead. Η θεραπεία κοστίζει ονομαστικά περίπου 300.000 λίρες ανά ασθενή αλλά η διαπραγμάτευση της εταιρείας με το NHS England επέτρεψε στο NICE να εγκρίνει την είσοδό της στο NHS England’s Cancer Drugs Fund. Σε πρώτη φάση, η νέα θεραπεία θα είναι διαθέσιμη σε 5 μεγάλα νοσοκομεία: ΜπέρμιγχαμΜπρίστολΛονδίνοΜάντσεστερ και Νιούκαστλ.

 

Πηγη:https://virus.com.gr