Η συμβολή των θεραπειών CAR-T στο Πολλαπλό Μυέλωμα

Τη σημασία της προσθήκης των «χρυσών» θεραπειών CAR-T στην αντιμετώπιση αιματολογικών κακοηθειών, όπως το Πολλαπλό Μυέλωμα, αναφέρθηκε ο Δρ. Ευάγγελος Τέρπος, από το βήμα του 3ου Health Innovation Conference.

Ο  Καθηγητής Αιματολογίας στη Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του μίλησε για τις εξελίξεις στην Aνοσοθεραπεία και τις εφαρμογές της τεχνολογίας CAR-T κυττάρων στο Πολλαπλούν Μυέλωμα. Η εν λόγω κακοήθεια είχε, έως τη δεκαετία του ’90, μέση επιβίωση 1,5 με 2 έτη, γιατί η μόνη επιλογή ήταν η χημειοθεραπεία, η οποία πλέον είναι σχεδόν εκτός.

«Τώρα έχουμε ανοσοτροποποιητές και μονοκλωνικά αντισώματα και στη συνέχεια προστέθηκαν και οι λεγόμενες κυτταρικές θεραπείες, αντισώματα που στοχεύουν τόσο στο αντιγόνο στην επιφάνεια του καρκινικού κυττάρου όσο και σε ένα αντιγόνο στην επιφάνεια του Τ- λεμφοκυττάρου (αυτό που μπορεί να «σκοτώσει» τον όγκο). Ακόμη, έχουμε τα εμβόλια και φυσικά τις κυτταρικές θεραπείες τελευταίας γενιάς, με τα CAR-T λεμφοκύτταρα», ανέφερε ο κ. Τέρπος.

Πρόκειται για μια εξατομικευμένη θεραπεία με Τ λεμφοκύτταρα, που χρησιμοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του ασθενούς, για να καταπολεμήσει κάποιες κακοήθειες, μεταξύ αυτών και το Πολλαπλό Μυέλωμα. Ειδικότερα, τα Τ λεμφοκύτταρα του ασθενούς επαναπρογραμματίζονται, χρησιμοποιώντας έναν ιό που εισάγει το αντιγόνο στο λεμφοκύτταρο. Αυτή η διαδικασία τους επιτρέπει να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα.

Βασικά πλεονεκτήματα της διαδικασίας αυτής είναι:

  • Η μια έγχυση
  • Η καθολική εφαρμογή
  • Η απουσία κινδύνου απόρριψης, αφού προέρχεται από τα λεμφοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς

Βασικά μειονεκτήματα, όμως, είναι:

  • Κυρίως η πρόκληση Συνδρόμου Απελευθέρωσης Κυτταροκινών, λόγω του πλήθους των επιτιθέμενων λεμφοκυττάρων (στην 1η εβδομάδα)
  • Η νευροτοξικότητα (στις πρώτες δύο εβδομάδες).

Η θεραπεία, όμως, χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα απόκρισης στην πλειονότητα των ασθενών, με ποσοστά ύφεσης 80% έως και 100%. Ωστόσο αυτά τα ποσοστά συνοδεύονται και από υψηλά ποσοστά εμφάνισης του συνδρόμου (80%). Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, η βελτίωση της διαχείρισης του έχει μειώσει τον αριθμό των ασθενών που οδηγούνται σε ΜΕΘ. Από 1 στους 3, πλέον μόλις 1 στους 10 φθάνουν στη ΜΕΘ. «Για αυτό, άλλωστε, αυτή η θεραπεία θα πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς που έχουν άμεση πρόσβαση σε τέτοιες Μονάδες, σημείωσε ο κ. Τέρπος».

Η τεχνολογία αυτή σε κάποιες κακοήθειες, οδηγεί στην ίαση, ενώ στο πολλαπλό μυέλωμα, σε ασθενείς που δεν θα είχαν ελπίδα, μπορεί να οδηγήσει σε ένα μέσο διάστημα ελεύθερο νόσου 12 έως και 18 μηνών. Πληθώρα εταιρειών αναπτύσσουν CAR T τεχνολογία, η οποία όμως είναι ιδιαιτέρως ακριβή. Η πρώτη της τιμή κυμαινόταν μεταξύ 400 και 500 χιλιάδων δολαρίων. «Βαίνει όμως μειούμενη», σημείωσε.

 

Πηγη:https://virus.com.gr