Η ανάπτυξη της χώρας σε όλα τα επίπεδα βασίστηκε και σε εξειδικευμένες, καινοτόμες γνώσεις από επιστήμονες με στοχοπροσήλωση και δημιουργικότητα, που προέρχονταν από την τριτοβάθμια εκπαίδευσή μας. Πολλά από όσα θεωρήθηκαν στην εποχή τους πρωτοποριακές εφαρμογές ή προτάσεις, προήλθαν από τα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα ή «ξεπήδησαν» από πανεπιστημιακά εργαστήρια και κλινικές.
Μετά τη δραματική πολυετή οικονομική κρίση που όλοι βιώσαμε, είναι απαραίτητη η συμβολή της πολιτείας για την προσέλκυση και διατήρηση σταθερού αριθμού καθηγητών και λοιπού διδακτικού προσωπικού, ερευνητών, τεχνικού προσωπικού υψηλής εξειδίκευσης και ικανού διοικητικού προσωπικού. Η εξασφάλιση από την πολιτεία του ορθού αριθμού διδασκόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι σημαντική, διότι σύμφωνα με την έκθεση ποιότητας της ανώτατης εκπαίδευσης από την ΑΔΙΠ που δημοσιεύθηκε προσφάτως:
Επομένως, για να μπορέσουμε να προσφέρουμε ποιοτική εκπαίδευση στη νεολαία μας, αλλά και ταυτόχρονα οι διδάσκοντες να αντεπεξέρχονται με επιτυχία στο εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κλινικό τους έργο, ταυτοχρόνως με τη διεθνή τους παρουσία, θα πρέπει ο αριθμός των διδασκόντων να πλησιάζει στον μέσον όρο της Ε.Ε.
Εκτός από τις προφανείς αναλογίες διδασκόντων/φοιτητών με την Ε.Ε. που έχουν επίπτωση και στη φυγή των νέων στο εξωτερικό, τα οφέλη της στήριξης της πολιτείας στα πανεπιστήμια είναι πολλαπλάσια όσον αφορά την αντιστροφή του «brain drain». Και αυτό διότι:
Είναι επομένως απολύτως αναγκαίο για τον μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό να είναι γνωστό το δυναμικό κάθε πανεπιστημίου, σε κάθε επίπεδο και βαθμίδα, που σύμφωνα με όλες τις εξωτερικές αξιολογήσεις και τις σχετικές πιστοποιήσεις δεν πλεονάζει, και το οποίο θα μπορεί να ανανεώνεται τουλάχιστον με ρυθμό ίδιο με τις αποχωρήσεις. Ταυτοχρόνως, είναι σημαντική η συνεισφορά του ανθρώπινου δυναμικού των πανεπιστημιακών νοσοκομείων και των κλινικών του Πανεπιστημίου Αθηνών στην καθημερινή λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καλύπτοντας ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του συνολικού ιατρικού έργου που προσφέρεται στην Αττική. Επομένως, και στον χώρο των πανεπιστημιακών εργαστηρίων και κλινικών, το ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να αντικαθίσταται άμεσα, προτού κενωθούν οι θέσεις λόγω αφυπηρέτησης.
Σήμερα, στην αυγή μιας νέας δεκαετίας, επειδή η μεγαλύτερη επένδυση στη χώρα είναι η επένδυση στην Παιδεία, καθοριστικός παράγοντας θα είναι και πάλι το ανθρώπινο δυναμικό. Η εξοικονόμηση πόρων της τελευταίας δεκαετίας είναι ευκταίο να ακολουθηθεί από νέα πολιτική στην Παιδεία, με εξασφάλιση από την πολιτεία συνθηκών ανάπτυξης σε όλα τα πεδία και σε νέα επιστημονικά αντικείμενα, που θα οδηγήσουν και στην προσέλκυση των νέων από το εξωτερικό. Οπως είπε και ο Σωκράτης: «Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει».
* Ο κ. Θάνος Δημόπουλος είναι πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων.
Πηγή: https://medlabgr.blogspot.com/