εχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκτιμηθεί αν ένα άτομο πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες μέσω της ανάλυσης της φωνής πρότυπα του θέματος, επισημαίνοντας και την επεξεργασία τυχόν μεταβολές να προβλέψει την ιατρική διάγνωση. Η έρευνα δεν είναι μόνο χρήσιμη σε κοντινή απόσταση, αλλά προσφέρει επίσης μια πιθανή τηλεϊατρική προσέγγιση που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση των ασθενών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και μακριά από εξειδικευμένες ιατρικές εγκαταστάσεις.
Η μελέτη προέρχεται από τη Σχολή Ιατρικής της NYU Langone Health και NYU, όπου οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα υπολογιστή για να αξιολογήσουν τα επίπεδα στρες των βετεράνων αναλύοντας τις φωνές τους. Τα βασικά ευρήματα παρουσιάστηκαν στη διάσκεψη της Ένωσης Διεθνών Ομιλιών Επικοινωνίας. Συνήθως μετατραυματική διαταραχή άγχους με κλινικές συνεντεύξεις ή αυτοαξιολόγηση. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί μια χρονοβόρα και μεταβλητή διαδικασία, η οποία ήταν εν μέρει ο λόγος για την κατάρτιση της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και για τους απομακρυσμένους ιατρικούς λόγους.
Για την ανάπτυξη της τεχνολογίας, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα εργαλείο στατιστικής και μηχανικής μάθησης που ονομάζεται «τυχαίο δάσος». Αυτή η μορφή τεχνητής νοημοσύνης έχει τη δυνατότητα να “μαθαίνει” πώς να ταξινομεί άτομα βασισμένα σε μαθησιακά παραδείγματα και χρησιμοποιώντας κανόνες λήψης αποφάσεων μαζί με μαθηματικά μοντέλα.
Το πρώτο βήμα με την ανάπτυξη της τεχνολογίας αφορούσε την καταγραφή τυπικών μακροπρόθεσμων διαγνωστικών συνεντεύξεων (οι οποίες ταξινομούνται ως έλεγχοι κλινικών με PTSD ) με 53 Αμερικανούς βετεράνους από εκστρατείες στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι οποίοι εκτιμήθηκαν ότι πάσχουν από διάφορες μορφές μηνύματος Διαταραχή του τραυματικού στρες. Αυτοί συγκρίθηκαν με συνεντεύξεις με 78 μη άρρωστους βετεράνους.
Κάθε μία από τις ηχογραφήσεις προστέθηκε στο φωνητικό λογισμικό και αυτό έδωσε συνολικά 40.526 μικρές φωνές ομιλίας. Αυτά χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης. Μόλις εκπαιδεύτηκε, η τεχνολογία δοκιμάστηκε έπειτα με ένα νέο σύνολο θεμάτων, τα οποία ήταν γνωστά στους ερευνητές και μερικά από τα οποία είχαν εκτιμηθεί ως έχοντα διαταραχή μετατραυματικού στρες. Ο επόμενος στόχος είναι να εισαχθεί η τεχνητή νοημοσύνη στο κλινικό περιβάλλον.
Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο επικεφαλής επιστήμονας Dr. Charles R. Marmar σημειώνει : «Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα χαρακτηριστικά ομιλίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση της ασθένειας αυτής και με περαιτέρω εκπαίδευση και επιβεβαίωση μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κλινική στο εγγύς μέλλον». Το αποτέλεσμα της μελέτης έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Depression and Anxiety, με την ερευνητική μελέτη με τίτλο “Οπτικοί δείκτες για διαταραχή μετατραυματικού στρες σε βετεράνους των ΗΠΑ”.
Πηγη:https://www.healthweb.gr/