Η τεχνητή νοημοσύνη τώρα και στη νευρολογία με ακριβείς διαγνώσεις

Σε περίπου δυο χρόνια θα μπει στην κλινική πράξη νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο σε ελάχιστο χρόνο θα ανιχνεύει νευρολογικά συμπτώματα.

Το νέο σύστημα δοκίμασαν με επιτυχία ερευνητές στις ΗΠΑ. Το εντυπωσιακό είναι ότι χρειάζεται μόλις 1,2 δευτερόλεπτα για να εξετάσει τομογραφίες εγκεφάλου και να διαγνώσει οξείες εγκεφαλικές παθήσεις, όπως εγκεφαλικά, αιμορραγίες και υδροκεφαλισμό.

Επιστήμονες και γιατροί της Ιατρικής Σχολής και του Νοσοκομείου Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τον Έρικ Όερμαν του Τμήματος Νευροχειρουργικής.

«Με χρόνο διάγνωσης μόνο 1,2 δευτερόλεπτα, το σύστημα μπορεί να προειδοποιήσει έγκαιρα τους γιατρούς για ένα κρίσιμο εύρημα, το οποίο αλλιώς θα παρέμενε σε αναμονή για λεπτά ή και ώρες. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε ιατρική τεχνητή νοημοσύνη, που θα επιλύει κλινικά προβλήματα και θα βελτιώνει τη φροντίδα των ασθενών», δήλωσε ο Δρ. Όερμαν  στο ιατρικό περιοδικό Nature Medicine.

Είναι η πρώτη μελέτη που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να ανιχνεύσει μια ευρεία γκάμα οξέων νευρολογικών περιστατικών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 37.236 τομογραφίες εγκεφάλου για να εκπαιδεύσουν ένα νευρωνικό δίκτυο βαθιάς μάθησης, ώστε να κάνει διαγνώσεις. Στη συνέχεια το σύστημα δοκιμάστηκε σε μια τυφλή, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κλινική δοκιμή, όσον αφορά στην ταχύτητα ορθής διάγνωσης, σε σύγκριση με έμπειρους ακτινολόγους.

Διαπιστώθηκε ότι ο μέσος χρόνος διάγνωσης από τον υπολογιστικό αλγόριθμο ήταν κατά μέσο όρο 150 φορές μικρότερος σε σχέση με τους γιατρούς.

Πηγη:http://healthmag.gr