Οι αλλαγές συσχετισμών, η νομοθεσία για το ΗΤΑ και ο αγώνας κατά του καρκίνου
Οι εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι βέβαιο ότι θα ανακινήσουν σημαντικά ζητήματα στον κλάδο της υγείας, καθώς οι νεοεκλεγμένοι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να καταλάβουν τις θέσεις στις σχετικές επιτροπές, μετά από την αναχώρηση ορισμένων βασικών μελών. Παράλληλα, υπάρχει ένα αξιοσημείωτο κενό, αναφορικά με έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους φακέλους που θα νομοθετηθεί από το Ευρωκοινοβούλιο, τη νομοθεσία για την αξιολόγηση της τεχνολογίας της υγείας (ΗΤΑ) – καθώς πολλοί από τους εισηγητές του θέματος βρίσκονται πλέον εκτός Ευρωβουλής. Η εισροή υποψηφίων από τα κόμματα των Πρασίνων πιθανότατα θα αυξήσει την πίεση στη φαρμακοβιομηχανία και θα πιέσει για σύνδεση μεταξύ περιβαλλοντικών και υγειονομικών θεμάτων. Τα τέσσερα βασικά θέματα που θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα, όπως τα αξιολογεί το Politico, είναι τα εξής:
1. Οι Πράσινοι θα ζητήσουν από την ΕΕ να κάνει περισσότερα για την υγεία
Με τα πράσινα κόμματα να συγκεντρώνουν μεγαλύτερη δύναμη σε αριθμό και να πιέζουν για αλλαγές στην ατζέντα της δημόσιας υγείας, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν αιτήματα για πιέσεις στη φαρμακοβιομηχανία, στη βιομηχανική γεωργία και στον χημικό τομέα, όπως άλλωστε δήλωσε και ο ολλανδός ευρωβουλευτής Bas Eickhout, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής. Οι Πράσινοι έχουν ζητήσει πιο δραστήριο ρόλο της ΕΕ στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ορισμού ενός αντιπροέδρου της Επιτροπής για την υγεία σε όλες τις πολιτικές.
2. Το HTA χρειάζεται κάποιον νέο εισηγητή
Στις εκλογές σημειώθηκε μαζική έξοδος των εισηγητών της νομοθεσίας για την αξιολόγηση της τεχνολογίας της υγείας. Οι κενές θέσεις ενδέχεται να καλυφθούν από την ευρωβουλευτή των Πρασίνων της Γαλλίας, Mich�le Rivasi, η από τον ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Cristian-Silviu BuŞoi, ο οποίος οδήγησε στη γνωμοδότηση της ΕΤΠ για την Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών. Σημαντικό ρόλο ενδέχεται να παίξει και ο Γερμανός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Peter Liese, ο οποίος επανεκλέχθηκε επίσης.
3. Οι εκκρεμότητες για τους κανονισμούς ιατρικών συσκευών παραμένουν .
Πολλοί από τους ευρωβουλευτές που εργάστηκαν για τους τελευταίους κανονισμούς αναφορικά με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα στο Ευρωκοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένου του Liese, βασικού εισηγητή του σχετικού φακέλου.
Ενώ οι νέοι κανόνες συμφωνήθηκαν το 2017, ορισμένοι βουλευτές του ΕΚ και εκπρόσωποι του Συμβουλίου επεσήμαναν ότι η Κομισιόν αργοπορεί σημαντικά σχετικά με την εφαρμογή τους και δεν έχει κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει τα απαραίτητα, ενόψει και της προθεσμίας του 2020 που πλησιάζει. Η βιομηχανία ήδη βρίσκεται σε συναγερμό, καθώς υπάρχουν μόνο δύο πιστοποιημένοι οργανισμοί που μπορούν να εξασφαλίσουν την ποιότητα των συσκευών βάσει του νέου κανονισμού, ωστόσο η Επιτροπή προς το παρόν αρνείται να δεχθεί την ανάγκη να υπάρξει «Plan B».Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, οι βουλευτές του ΕΚ και στην παρούσα φάση θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην Επιτροπή.
4. Το μέλλον του αγώνα για την καταπολέμηση του καρκίνου στην Ε.Ε.
Αρκετές πολιτικές για την υγεία εκφράστηκαν από συγκεκριμένους βουλευτές, που ταυτίστηκαν με αυτές τις πολιτικές μέσα από τον αγώνα τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Αρκετοί από αυτούς τους βουλευτές σήμερα είτε έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς είτε δεν επανεξελέγησαν. Σημαντικότεροι από τους παραπάνω είναι δυο επιζώντες καρκίνου που χρησιμοποίησαν τις προσωπικές τους εμπειρίες για να υποστηρίξουν δυναμικά τη χρηματοδότηση και την καταπολέμηση του καρκίνου σε επίπεδο ΕΕ: ο Σλοβένος ευρωβουλευτής Alojz Peterle και ο Βέλγος βουλευτής ALDE Wierinck. Ο Peterle, πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας, ήταν πρόεδρος της ομάδας βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά του καρκίνου. Ο Βέλγος Wierinck εργάστηκε σε θέματα όπως το ΗΤΑ, η αντιμικροβιακή αντοχή και η χρηματοδότηση της έρευνας. Παράλληλα, ο Ευρωπαίος βουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Jos� Inácio Faria, ο οποίος πίεζε σημαντικά για θέματα όπως ο καρκίνος, οι τιμές των ογκολογικών φαρμάκων και η έλλειψη φαρμάκων για τους ογκολογικούς ασθενείς, δεν θα επιστρέψει, καθώς το κόμμα του δεν κατάφερε να κερδίσει αρκετές ψήφους για μια θέση. Ο Τσέχος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Pavel Poc, αντιπρόεδρος της επιτροπής ENVI που συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση σχετικά με τη ρύθμιση των χημικών ουσιών που μπορούν να διαταράξουν τα ορμονικά συστήματα, έχασε επίσης τη δυνατότητα επανεκλογής του. Σε εκκρεμότητα συνεπώς παραμένει το θέμα του καρκίνου και των πολιτικών που θα αναληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πηγη:HealthDaily