Η φυματίωση δεύτερη πιο θανατηφόρα λοιμώδης νόσος στην Ευρώπη, μετά την Covid-19

Παρά τη θεαματική μείωση των περιστατικών και των θανάτων, η φυματίωση είναι σήμερα η δεύτερη πιο θανατηφόρος λοιμώδης νόσος μετά την Covid-19 στην Ευρώπη!

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης, την τελευταία πενταετία, τα κρούσματα φυματίωσης μειώθηκαν στην Ευρώπη κατά 19%, ενώ το 2019 η θνησιμότητα ήταν 9,4% χαμηλότερη από το 2018.

Ανησυχητικά στοιχεία 

Δύο παράγοντες ανησυχούν την Ευρώπη στη μάχη κατά της φυματίωσης: Η αντοχή του βάκιλλου στα φάρμακα και ο κίνδυνος «αμέλειας» της νόσου εξαιτίας της πανδημίας.

Με αυτά τα δεδομένα, η Ευρώπη φαίνεται πως έχει ακόμη πολλή δουλειά για να πετυχαίνει το στόχο εξάλειψης της φυματίωσης μέχρι το 2030.

20.000 θάνατοι

Το 2019, καταγράφηκαν στην Ευρώπη 20.000 θάνατοι από φυματίωση και 216.000 νέα περιστατικά της νόσου. Ο αριθμός αντιστοιχεί σε 2,2 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμού.

Από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της φυματίωσης, οι 3.560 εντοπίζονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (0,7 θάνατοι ανά 100.000).

Το 83% των περιστατικών φυματίωσης συγκεντρώνονται σε 18 χώρες. Μόνον 5 από αυτές ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υπόλοιπες αφορούν την ανατολική Ευρώπη.

Πολυανθεκτική φυματίωση

Παγκόσμιως είναι πλέον πιο εύκολη η πρόσβαση σε ποιοτικές αντιφυματικές θεραπείες. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των θεραπειών στην ευρωπαϊκή ήπειρο θα μπορούσαν να είναι και καλύτερα.

Το 2019 λιγότεροι από 8 στους 10 ασθενείς  (77%) ολοκλήρωσαν επιτυχώς την αντιφυματική αγωγή. Το ποσοστό απέχει σχεδόν δέκα μονάδες από τον παγκόσμιο μέσο όρο (85%).

Η πολυανθεκτική φυματίωση – που προκαλείται από στέλεχος του βάκιλλου το οποίο δεν αναταποκρίνεται στα διαθέσιμα φάρμακα – είναι ένας από τους κύριους λόγους του χαμηλού ποσοστού θεραπείας στην Ευρώπη.

Παγκοσμίως, στόχος είναι να καταπολεμάται το 75% των περιπτώσεων πολυανθεκτικής φυματίωσης. Όμως στην Ευρώπη το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 43% έως 59%…

«Η φυματίωση εξακολουθεί να απειλεί την Ευρώπη και να επηρεάζει ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική θεραπεία και φροντίδα των ασθενών παραμένουν τα “κλειδιά” για την εξάλειψη της νόσου», δήλωσε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη.

 

 

Πηγή: https://healthstories.gr/