Η Synchron ετοιμάζει μεγάλης κλίμακας δοκιμή εμφυτευμάτων εγκεφάλου

Που θα συμπεριλαμβάνει ασθενείς με παράλυση από ALS, εγκεφαλικό και σκλήρυνση κατά πλάκας
Η Synchron, ανταγωνιστής της startup εμφυτευμάτων εγκεφάλου Neuralink του
Elon Musk, ετοιμάζεται να στρατολογήσει ασθενείς για μια μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή που απαιτείται για την έγκριση της συσκευή της, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Η Synchron σχεδιάζει την επόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει ένα ηλεκτρονικό μητρώο για ασθενείς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη δοκιμή που θα περιλαμβάνει δεκάδες συμμετέχοντες. Περίπου 120 κέντρα κλινικών δοκιμών έχουν δηλώσει ενδιαφέρον για να βοηθήσουν στη διεξαγωγή της μελέτης, δήλωσε ο CEO Thomas Oxley σε συνέντευξή του. «Μέρος αυτού του μητρώου είναι να δώσει τη δυνατότητα στους τοπικούς γιατρούς να μιλούν με ασθενείς με κινητική αναπηρία», είπε. «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον, επομένως δεν θέλουμε να υπάρξει κώλυμα πριν από τη μελέτη που θα διεξάγουμε». Η Synchron με έδρα τη Νέα Υόρκη βρίσκεται σε πιο αρχικά στάδια στη διαδικασία δοκιμής του εμφυτεύματος του εγκεφάλου του σε σχέση με τη Neuralink. Και οι δύο εταιρείες στοχεύουν αρχικά να βοηθήσουν παράλυτους ασθενείς να πληκτρολογούν σε υπολογιστή χρησιμοποιώντας συσκευές που ερμηνεύουν τα σήματα του εγκεφάλου.

Η Synchron έλαβε την έγκριση των ΗΠΑ για προκαταρκτικές δοκιμές τον Ιούλιο του 2021 και έχει εμφυτεύσει τη συσκευή της σε έξι ασθενείς. Προηγούμενη δοκιμή σε τέσσερις ασθενείς στην Αυστραλία δεν έδειξε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ανέφερε η εταιρεία. Η Synchron θα αναλύσει τα δεδομένα των ΗΠΑ για να προετοιμαστεί για τη μεγαλύτερη μελέτη, ενώ θα περιμένει την έγκριση από τον FDA των ΗΠΑ για να προχωρήσει, δήλωσε o Thomas Oxley. Η Synchron και ο FDA αρνήθηκαν να σχολιάσουν το πότε εκτιμούν ότι θα ληφθεί αυτή η έγκριση. Η εταιρεία στοχεύει να συμπεριλάβει ασθενείς με παράλυση λόγω της νευροεκφυλιστικής νόσου ALS (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση), εγκεφαλικού επεισοδείου και σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας.

Το Mount Sinai στη Νέα Υόρκη, το τμήμα νευροχειρουργικής στο πανεπιστήμιο του Buffalo και το Ιατρικό Κέντρο στο Πανεπιστήμιο του Pittsburgh (UPMC) συνεργάζονται στην προκαταρκτική μελέτη.

Η Synchron είπε ότι ελπίζει ότι αυτά τα κέντρα να πάρουν μέρος και στη μεγαλύτερη δοκιμή. Ο Δρ David Lacomis, επικεφαλής του Νευρομυϊκού Τμήματος του UPMC, δήλωσε ότι η ομάδα του εξακολουθεί να συμμετέχει στις προκαταρκτικές δοκιμές σε ανθρώπους «και η μελέτη πηγαίνει καλά». «Οι συμμετέχοντες συνεχίζουν να παρακολουθούνται για ασφάλεια και συλλέγεται εκτενής όγκος δεδομένων από τη χρήση του εμφυτεύματος στον εγκέφαλο», ανέφερε. «Μια πολύ μεγαλύτερη κρίσιμη δοκιμή βρίσκεται στα στάδια σχεδιασμού».

Το Τμήμα Νευροχειρουργικής στη Σχολή Ιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών Jacobs στο Πανεπιστήμιο του Buffalo έχει δύο ασθενείς στη μικρή δοκιμή.

Υπενθυμίζεται ότι σχετικά πρόσφατα, ο ιδρυτής της εταιρείας Neuralink, ο Elon Musk δήλωσε ότι ο ασθενής στον οποίο έχει εμφυτευτεί ένα εγκεφαλικό τσιπ της εταιρείας μπορεί πλέον να ελέγχει ένα ποντίκι υπολογιστή μόνο με τη σκέψη του. Ο Musk, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Tesla, δήλωσε ότι η Neuralink προσπαθεί να αντικαταστήσει «όσο το δυνατόν περισσότερα πατήματα κουμπιών από τη σκέψη» για τους ασθενείς – δέκτες

 

Πηγη:HealthDaily