«Θαυματουργά» νέου τύπου βλαστοκύτταρα

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέου τύπου βλαστοκύτταρα που θα μπορούσαν να θεραπεύσουν ακόμη και βλάβες του εγκεφάλου! Η ανακάλυψη θα μπορούσε να βοηθήσει τον εγκέφαλο να αποκατασταθεί από τραυματισμούς ή ακόμα και εκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος Αλτζχάιμερ.

Ο νέος τύπος βλαστοκυττάρων ονομάζεται “G2 quiescent stem cell” και είναι ένας από τους πολλούς τύπους αδρανών βλαστοκυττάρων στον εγκέφαλο. Η διαφορά του είναι ότι δείχνει περισσότερες δυνατότητες αναγέννησης από ό, τι οι υπόλοιποι. Όπως και άλλα βλαστοκύτταρα, μπορεί να παράγει κύτταρα όλων των ειδών, που έχει ανάγκη το σώμα μας.

«Ο εγκέφαλος δεν είναι καλός στην επισκευή, αλλά αυτά τα νεοεμφανιζόμενα βλαστοκύτταρα υποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρξει ένας τρόπος για να βελτιωθεί η ικανότητά του», λέει ένας από τους ερευνητές, ο μοριακός βιολόγος Andrea Brand, ο οποίος εργάζεται στο πανεπιστήμιο του Cambridge. «Αυτά τα βλαστικά κύτταρα βρίσκονται σε αδρανή κατάσταση, αλλά μόλις ξυπνούν, έχουν την ικανότητα να παράγουν βασικά εγκεφαλικά κύτταρα».

Αυτό φαίνεται να είναι και το κλειδί για την ανάπτυξη νέων θεραπειών πίσω από την ανακάλυψη. Αν αυτά τα αδρανή βλαστοκύτταρα ενεργοποιηθούν και παράγουν νέα κύτταρα. Αυτή τη στιγμή δεν είναι σαφές πώς ακριβώς μπορεί να γίνει αυτό, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Science (https://goo.gl/pF9YZm).

Πάντως, τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι θετικά. Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι αυτά τα βλαστοκύτταρα μπορούν να ξυπνούν γρήγορα από τη χειμερία νάρκη και παράγουν νευρώνες και γλοία, τους κυτταρικούς τύπους κυττάρων στον εγκέφαλο!

Μεγάλο μέρος της θεωρίας βασίζεται στη μελέτη της Drosophila (μικρή μύγα φρούτων), της οποίας το γενετικό υλικό μοιράζεται πολλές ομοιότητες με το δικό μας. Με το 60% των ανθρώπινων γονιδίων που σχετίζονται με ασθένειες να υπάρχουν και στη μύγα των φρούτων, οι επιστήμονες τις βλέπουν ως χρήσιμα μοντέλα δοκιμών.

Στην έρευνα της φρουτόμυγας, λοιπόν, ένα γονίδιο γνωστό ως tribblesαναγνωρίστηκε ως ικανό να ελέγχει τα βλαστοκύτταρα G2 – μια διαδικασία που πιστεύουν οι επιστήμονες ότι θα μπορούσαν να αντιγράψουν με περισσότερη δουλειά στον ανθρώπινο εγκέφαλο!

«Βρήκαμε το γονίδιο που κατευθύνει αυτά τα βλαστοκύτταρα για να γίνουν αδρανή», λέει ένας άλλος από τους ερευνητές, ο Leo Otsuki από το ίδιο πανεπιστήμιο. «Το επόμενο βήμα είναι να εντοπιστούν τα πιθανά μόρια που θα εμποδίζουν αυτό το γονίδιο και θα ξυπνούν τα βλαστοκύτταρα ενός ατόμου».