Θεοδωρίδου: Νέα δεδομένα για τα οφέλη της 3ης δόσης του εμβολίου

Συντριπτικά είναι τα νέα δεδομένα για τα οφέλη της αναμνηστικής δόσης, όπως αναδείχθηκε σε μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ, στην οποία πήραν μέρος 5.000 εθελοντές. Στην ομάδα που έλαβε την 3η δόση είχαμε μόλις 6 άτομα που νόσησαν, ενώ στην άλλη, που έλαβε εικονικό φάρμακο είχαμε 123 νοσήσαντες!

“Η μελέτη αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να γίνει η 3η δόση σε όλους τους ενήλικες άνω των 18 ετών και ειδικά τα άτομα άνω των 50 ετών”, σημείωσε η καθηγήτρια κα Μαρία Θεοδωρίδου, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη του υπουργείου Υγείας. Στη μελέτη αυτή βασίστηκε ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων (FDA), προκειμένου να δώσει το πράσινο φως στην αναμνηστική δόση στον ενήλικο πληθυσμό.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη από τη μελέτη δεν προέκυψε αύξηση των ανεπιθύμητων ενεργειών από τον εμβολιασμό με την τρίτη δόση. Ειδικά, για τη μυοκαρδίτιδα και τη περικαρδίτιδα, ο κίνδυνος βρέθηκε ότι είναι 2 περιπτώσεις στο εκατ. 

Η καθηγήτρια αναγνώρισε ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, αλλά οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές, σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Έτσι κι αλλιώς πάντως, ουδέποτε είχε τεθεί στόχος στην ανάπτυξη των εμβολίων, η μείωση στη μετάδοση του ιού.

Όσον αφορά τη φυσική νόσηση – επειδή κάποιοι την επιδιώκουν για να αναπτύξουν ανοσία – η κα Θεοδωρίδου αναφέρηικε σε ευρήματα νέας μελέτης, που δείχνει ότι η παραλλαγή Δέλτα επαναμόλυνε άτομα που είχαν νοσήσει από την αρχική μορφή του ιού. Συνεπώς, είπε η φυσική νόσηση δεν προστατεύει από τις μεταλλάξεις !

Τέλος, επανήλθε στο θέμα της γρίπης, αναφέροντας ότι οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές έχουν ήδη καταγράψει 965 στελέχη της γρίπης, περίπου υπερδεκαπλάσια σε αριθμό σε σχέση με το 2020. Η κα Θεοδωρίδου είπε με νόημα ότι όλα δείχνουν πως η φετινή χρονιά δεν θα έχει καμία σχέση με την περσινή.

Ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε ότι αύριο γύρω στις 12.00 το μεσημέρι θα ανακοινωθούν αναλυτικές οδηγίες για το τι θα γίνει με την αναμνηστική δόση σε όσους έχουν ήδη νοσήσει. Μέχρι σήμερα, 2.827.574 είναι δικαιούχοι της 3ης δόσης και ήδη έχουν εμβολιαστεί 922.000 άτομα (ποσοστό 32,5%) και 700.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (ποσοστό 24,4%). Με άλλα λόγια, το 43% όσων έχουν εμβολιαστεί πλήρως δεν έχουν καν προγραμματίσει ραντεβού για την 3η δόση.

Ακόμη, έδωσε νεότερα στοιχεία για τους εμβολιασμούς. Μέχρι και τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, είχαν πραγματοποιηθεί 13.860.000.

  • Περίπου 6.910.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί στο 65,8% του γενικού πληθυσμού και το 75,3% των ενηλίκων. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ε.Ε. είναι 70% και 81,3%.
  • Περίπου 6.450.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως, που αντιστοιχεί στο 62,3% του γενικού πληθυσμού και στο 71,8% των ενηλίκων. Στην Ε.Ε. τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 66,6% και 76,5%.

Η χώρα μας είναι στην 3η θέση στον κυλιόμενο μέσο εμβολιασμών τις τελευταίες 7 ημέρες και στην 17η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς.

 

 

Πηγή: https://virus.com.gr/