Θεσσαλονίκη: Απολογισμός μίας δύσκολης περιόδου στη ΜΕΘ Παίδων

Δραματική αύξηση νοσηλειών παιδιών με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια στο Ιπποκράτειο το περασμένο 6μηνο. Κυρίαρχοι RSV και γρίπη, επιπλοκές, υποστήριξη μετά την έξοδο από τη ΜΕΘ.

Το εξάμηνο Οκτώβριος 2022 – Μάρτιος 2023 ήταν η πιο δύσκολη περίοδος των τελευταίων ετών για τη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Ο αριθμός των παιδιών που νοσηλεύτηκαν με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια το συγκεκριμένο εξάμηνο ήταν υπερδιπλάσιος σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων 4 ετών (28 έναντι 12), με αποτέλεσμα να δοκιμαστεί η αντοχή του συστήματος. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα η πληρότητα ήταν 100% στη μοναδική παιδιατρική ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας και αρκετά περιστατικά χρειάστηκε να διακομιστούν στην Αθήνα. Το γεγονός ήταν αποτέλεσμα της “έκρηξης” ιογενών λοιμώξεων στα παιδιά, που παρατηρήθηκε κατά τους χειμερινούς μήνες, η οποία οφείλεται κυρίως στην περιορισμένη έκθεση των παιδιών σε ιούς κατά την περίοδο της πανδημίας.

Ο αναλυτικός απολογισμός του δύσκολου εξαμήνου, όπως καταγράφηκε στο πλαίσιο αναδρομικής επιδημιολογικής μελέτης, παρουσιάστηκε σε επιστημονική ημερίδα για την επείγουσα και εντατική θεραπεία παίδων που διοργάνωσε η ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου.

28 νοσηλείες παιδιών

Σύμφωνα με την παιδίατρο – εντατικολόγο, Επιμελήτρια Β’ της Μονάδας, Βασιλική Αβραμίδου, τις προηγούμενες τέσσερις χειμερινές περιόδους (Οκτώβριος – Μάρτιος), από το 2018 ως το 2022, η ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκράτειου νοσήλευσε κατά μέσο όρο 12 ασθενείς λόγω οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας, ένα ποσοστό που αντιστοιχούσε περίπου στο 25% των εισαγωγών. Τη φετινή χρονιά οι εισαγωγές ασθενών με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια αυξήθηκαν δραματικά: Οι νοσηλείες έφτασαν τις 28, σε ένα ποσοστό 70% των εισαγωγών.

Νοσηλείες παιδιών με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια τις τελευταίες πέντε χειμερινές περιόδους (ΜΕΘ Παίδων, Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης)

Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν 27 ασθενείς, μέσης ηλικίας 5,2 ετών, εκ των οποίων τα 16 αγόρια, με τους περισσότερους να έχουν ηλικία κάτω του ενός έτους και τα μεγαλύτερα παιδιά να αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα.

Το 1/3 των παιδιών εισήχθησαν στην κλινική τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2022, άλλο 1/3 στο peak της περιόδου των ιώσεων, τον Δεκέμβριο, και το υπόλοιπο 1/3 τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2023.

“Είναι γεγονός ότι υπήρξε ένα μεγάλο διάστημα στο οποίο η Μονάδα Παίδων είχε πληρότητα 100%, και υπήρξε περίοδος που όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύαμε έπασχαν από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια”, ανέφερε η κ. Αβραμίδου.

Οι ασθενείς εισήχθησαν στη Μονάδα την 4η με 5η ημέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων τους. Σε ό,τι αφορά το ιστορικό τους, οκτώ ασθενείς είχαν ιστορικό προωρότητας και ένα ποσοστό πάνω από 80% είχαν υποκείμενο νόσημα – νευρολογικό, καρδιολογικό ή υποτροπιάζον αναπνευστικό. Όμως, ένα ποσοστό 15% δεν είχε υποκείμενο νόσημα, ωστόσο και με μια λοίμωξη αναπνευστικού κατέληξε στη Μονάδα με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

Στο πλαίσιο της μελέτης εκτιμήθηκαν τα χαρακτηριστικά των ασθενών, τα αίτια νόσησης, η διάρκεια μηχανισμού και νοσηλείας, οι επιπλοκές, οι συνθήκες απογαλακτισμού από τον μηχανικό αερισμό, καθώς και η έκβαση.

Αιτία δεν ήταν η COVID-19

Την “κορώνα” των κυρίαρχων ιώσεων φέτος δεν την είχε ο κορωνοϊός, αλλά κυρίως ο RSV, με 8 ασθενείς εισαχθέντες στη Μονάδα, και δευτερευόντως η γρίπη με 6 ασθενείς (4 με γρίπη Τύπου Α και 2 με γρίπη Τύπου Β). Πέντε ασθενείς εισήχθησαν με ρινοϊό/εντεροϊό, δύο με parainfluenza και άλλοι δύο με COVID. Το σύνολο των ασθενών με COVID-19 που νοηλεύτηκαν στη Μονάδα καθ΄ όλη τη διάρκεια της πανδημίας δεν ξεπερνούν τα 14.

Τρεις από τους 27 ασθενείς εμφάνισαν δευτεροπαθώς βακτηριακή επιμόλυνση με πνευμονιόκοκκο, γεγονός που επιδείνωσε ακόμη περισσότερο την κατάστασή τους.

Το 85% των ασθενών χρειάστηκαν διασωλήνωση και υποστήριξη με επεμβατικό μηχανικό αερισμό, ενώ 3 κατάφεραν να εξέλθουν από τη Μονάδα χωρίς να διασωληνωθούν. “Ορισμένοι ασθενείς πέρασαν βαρύτατη αναπνευστική ανεπάρκεια με εξαιρετικές δυσκολίες μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, με σοβαρή υποξεία, παρά τις υψηλές παραμέτρους υποστήριξης”, επεσήμανε η παιδίατρος – εντατικολόγος, προσθέτοντας πως το 67% των ασθενών βοηθήθηκαν και από τον μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό (high flow) σε κάποια φάση της νοσηλείας τους.

Επιπλοκές και έκβαση

Ένα 75% των ασθενών εμφάνισαν κάποια επιπλοκή. Περίπου 30% είχαν σύνδρομα διαφυγής (πνευμοθώρακα, πνευμονοσοπνευμόνιο, υποδόροιο εμφύσημα), ένα 7% αντιμετώπισε VAP (πνευμονία του αναπνευστήρα), 22% εμφάνισε critical myopathy (μυοπάθεια), περίπου 15% είχαν σηψαιμία οφειλόμενη σε κεντρικό φλεβικό καθετήρα, ενώ μικρότερα ποσοστά είχαν άλλες επιπλοκές όπως οξεία νεφρική βλάβη.

Όσον αφορά την έκβαση, ένας ασθενής δυστυχώς κατέληξε. Δύο διακομίστηκαν διασωληνωμένοι στο Ωνάσειο γιατί αντιμετώπιζαν καρδιοπάθειες και ήταν αναγκαίο να χειρουργηθούν. Τρεις ασθενείς που είχαν ήδη τραχειοστομία αναγκαστικά χρειάστηκαν αναπνευστήρα, 5 ασθενείς τραχειοτομήθηκαν, 3 ασθενείς βγήκαν με μηχάνημα θετικής πίεσης αέρα BiPAP, 5 με high flow και 7 με απλή μάσκα οξυγόνου. Ένα ποσοστό περίπου 60% εξακολουθούσε να χρειάζεται υποστήριξη με κάποια από αυτές τις μεθόδους ακόμα και μετά την έξοδο από τη ΜΕΘ.

Οι ασθενείς έμειναν διασωληνωμένοι κατά μέσο όρο 28 μέρες. Οι γιατροί εξέτασαν αν το ιστορικό προωρότητας, το παθογόνο αίτιο και το υποκείμενο νόσημα μπορούσαν να προβλέψουν τη διάρκεια του μηχανικού αερισμού. “Το μόνο που βρέθηκε στατιστικά σημαντικό ήταν ότι οι ασθενείς χωρίς ιστορικό προωρότητας άρχισαν να βελτιώνονται κατά 7 μέρες νωρίτερα”, παρατήρησε η κ. Αβραμίδου.

 

 

 

πΗΓΗ: https://www.iatronet.gr/