Θετικά νέα για το εμβόλιο της Moderna κατά της παραλλαγής Όμικρον

Προκάλεσε οκτώ φορές περισσότερα αντισώματα για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Ομικρον από μια τέταρτη δόση του αρχικού σκευάσματος.

Από τη Moderna ανακοινώθηκε ότι το νέο εμβόλιο που παρασκεύασε και στοχεύει στη μετάλλαξη Όμικρον, αυξάνει την ανοσία, εξέλιξη που ενισχύει τις ελπίδες της εταιρείας να το κυκλοφορήσει ως τέταρτη δόση στα τέλη του καλοκαιριού.

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας είναι η πρώτη που δημοσιοποίησε προκαταρκτικά αποτελέσματα από κλινική δοκιμή του εμβολίου που στοχεύει στην κυρίαρχη αυτή τη στιγμή μετάλλαξη, επισημαίνεται στους Financial Times. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας δήλωσαν ότι η δοκιμή έδειξε ότι το σκεύασμα, που περιέχει τον γενετικό κώδικα της παραλλαγής Όμικρον και το αρχικό στέλεχος του ιού, είναι ασφαλές και καλά ανεκτό.

Το εμβόλιο δημιούργησε οκτώ φορές περισσότερα αντισώματα για την αντιμετώπιση της παραλλαγής Όμικρον από μια τέταρτη δόση του αρχικού σκευάσματος, όταν μετρήθηκε ένα μήνα μετά τη χορήγησή του, είπαν οι εκπρόσωποι της Moderna. Αντιμετώπισε το αρχικό στέλεχος εξίσου καλά, αλλά δεν αποδείχτηκε ότι ήταν ανώτερο.

Η ενισχυτική δόση θα πρέπει να παρέχει πιο ανθεκτική προστασία έναντι παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία, πρόσθεσαν. Ο Darius Hughes, γενικός διευθυντής της εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η εταιρεία ήταν “πολύ, πολύ ευχαριστημένη” με τα αποτελέσματα, τα οποία έδειξαν ότι το νέο εμβόλιο θα προσφέρει “πολύ καλύτερη προστασία για την ‘αναμνηστική’ εμβολιαστική εκστρατεία του φθινοπώρου και του χειμώνα”.

Πολλές κυβερνήσεις δεν έχουν αποφασίσει ακόμη σε ποιον θα πρέπει να χορηγηθεί τέταρτη δόση το φθινόπωρο και εάν αυτή θα πρέπει να στοχεύει στην Όμικρον. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη προσφέρει τέταρτες δόσεις σε ορισμένες από τις πιο ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων. Τον Απρίλιο, οι ρυθμιστικές αρχές στην ΕΕ δήλωσαν ότι ήταν πολύ νωρίς για να συστήσουν τέταρτες δόσεις για τον γενικό πληθυσμό.

Οι ειδικοί παραμένουν διχασμένοι σχετικά με το εάν θα απαιτηθούν ετήσιοι εμβολιασμοί που στοχεύουν παραλλαγές για την καταπολέμηση της Covid, με ορισμένους να σημειώνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια συνεχίζουν να προσφέρουν ισχυρή προστασία έναντι σοβαρών ασθενειών και νοσηλείας. Ωστόσο, άλλοι λένε ότι μια ενισχυτική δόση θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει την ανοσία έναντι της παραλλαγής Όμικρον, που συνεχίζει να εξαπλώνεται γρήγορα σε κύματα σε όλο τον κόσμο.

Η Pfizer προωθεί επίσης την ανάπτυξη ενός ενισχυτικού εμβολίου ειδικά για την Όμικρον, που μπορεί να παρέχει καλύτερη προστασία έναντι νέων παραλλαγών, αλλά έχει αναγνωρίσει την αυξανόμενη κόπωση των ανθρώπων απέναντι στον εμβολιασμό.

 

 

Πηγή: https://www.iatronet.gr/