Θολό τοπίο για την Υγεία χιλιάδων ασφαλισμένων

Σύγχυση σε πολλούς Βολιώτες έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ότι από την 1η Ιουλίου θα καταργηθούν οι 200 επισκέψεις στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς και θα λειτουργεί νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), μέσω του οποίου θα απευθύνονται σε γιατρούς του ΤΟΜΥ και στους οικογενειακούς γιατρούς. Το ζήτημα είναι πως αυτή τη στιγμή αφενός δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί, αφετέρου οι γιατροί στις ΤΟΜΥ είναι ελάχιστοι για να εξυπηρετήσουν 200.000 ασφαλισμένους.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας δεχόμενος πολλά ερωτήματα από τους ασφαλισμένους εξέδωσε χθες ενημερωτική ανακοίνωση για τους ασφαλισμένους της περιοχής μας λέγοντας πως «δεν λειτουργεί πλήρως το νέο σύστημα Π.Φ.Υ. που επιθυμεί να εφαρμόσει το υπουργείο Υγείας. Αυτό συμβαίνει, διότι οι νέες συμβάσεις με οικογενειακούς ιατρούς (παθολόγους, γενικούς ιατρούς και παιδιάτρους), αλλά και η πλήρης ανάπτυξη των προβλεπόμενων Τ.Ο.Μ.Υ δεν έχουν προχωρήσει, λόγω μειωμένης στελέχωσης από ιατρούς.
Ως εκ τούτου εξακολουθούν να ισχύουν οι προηγούμενες συμβάσεις με τους ιατρούς που προβλέπει τις 200 επισκέψεις μηνιαίως, αφού δεν έχουμε ενημερωθεί επισήμως ότι λήγουν αυτές οι συμβάσεις μέχρι τέλους Ιουνίου 2018.
Δεν αντιλαμβανόμαστε λοιπόν την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας που προτρέπει τους ασφαλισμένους να δηλώσουν οικογενειακούς ιατρούς από τον Ιούλιο του 2018, χωρίς να διευκρινίζει πού θα το δηλώσουν, καθώς και ποιους ιατρούς θα δηλώσουν, εφόσον δεν έχουν καλυφθεί, όπως αναφέρουμε, οι θέσεις των προβλεπόμενων οικογενειακών ιατρών.
Ελπίζουμε οι αρμόδιοι, υπό την πίεση των δανειστών, να μην προχωρήσουν στη λήξη των υφιστάμενων συμβάσεων των ιατρών, χωρίς προηγουμένως να έχει λειτουργήσει το νέο σύστημα Π.Φ.Υ., για το οποίο έχουμε εκφράσει τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις μας, διότι αυτό θα σημαίνει ουσιαστικά απασφάλιση του πληθυσμού με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Ευθύμης Τσάμης επισήμανε πως «είναι εντελώς θολό, αν από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσει νέο σύστημα για την ΠΦΥ. Εμείς δεν έχουμε ενημερωθεί ότι θα καταργηθούν οι 200 επισκέψεις με τους συμβεβλημένους γιατρούς από την 1η Ιουλίου. Μπορεί βέβαια η κυβέρνηση να το κάνει, αλλά θα προκαλέσει πολλά προβλήματα, αφού δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί και πολλοί γιατροί στις ΤΟΜΥ για να εξυπηρετήσουν τους 200.000 ασφαλισμένους του νομού».
Ο ίδιος επισήμανε πως «οι ασφαλισμένοι βλέπουν τα σποτ του υπουργείου Υγείας ότι από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσει νέο σύστημα ΠΦΥ και είναι σε σύγχυση. Δεν ξέρουν τι θα αντιμετωπίσουν».
Οι 200 επισκέψεις με συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ ισχύουν από το 2012 και σε έναν βαθμό εκτόνωσαν τις ανάγκες. «Το 70% των επισκέψεων σε παθολόγους, γενικούς γιατρούς, καρδιολόγους και άλλες ειδικότητες πρώτης γραμμής, εξαντλείται στις συνταγογραφήσεις. Εμείς θα θέλαμε να είναι περισσότερες οι επισκέψεις για να μπορούν να εξετάζονται και περισσότεροι. Επίσης θα μπορούσαν να μπουν και άλλοι γιατροί σε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος έχει να κάνει νέες συμβάσεις εδώ και πέντε χρόνια. Πάντως το νυν σύστημα κάπως εκτόνωσε τις ανάγκες και λειτούργησε. Όμως με το νέο σύστημα οι πολίτες θα μεταβαίνουν σε οικογενειακούς γιατρούς και γιατρούς στις ΤΟΜΥ που θα είναι πολύ λίγοι για την κάλυψη των αναγκών και αυτοί θα κρίνουν αν θα παραπέμπουν τα περιστατικά σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως καρδιολόγους, οφθαλμίατρους και άλλους. Βέβαια θα υπάρχει ένα πλαφόν στις παραπομπές. Η κυβέρνηση το κάνει αυτό για να μειώσει το κόστος από τις 200 επισκέψεις, αλλά θα προκαλέσει τριβές ανάμεσα στους γιατρούς και τους ασθενείς, αφού οι δεύτεροι δεν θα εξυπηρετούνται. Έτσι θα καταφεύγουν στους ιδιώτες βάζοντας το χέρι στην τσέπη».
Στη Μαγνησία οι συμβεβλημένοι γιατροί ανέρχονται στους 130 περίπου, ενώ υπάρχουν ορισμένες ειδικότητες που δεν έχουν καμία σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Πηγη:http://medispin.blogspot.com