Συμπληρωματικές θεραπευτικές εφαρμογές στην κλασσική Ιατρική θεωρούνται η Ιαματική Ιατρική και ο Βελονισμός.
Η διαμόρφωση του Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος Σπουδών στην Ιαματική Ιατρική ως Συμπληρωματική Ιατρική, σκοπό έχει να παρέχει προηγμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μετεκπαίδευση, με έμφαση στην ασφάλεια και στην ποιότητα. Οι μετεκπαιδευθέντες Ιατροί σε διεθνές ή εθνικό επίπεδο, με την υψηλού επιπέδου μετεκπαίδευση και τα απαραίτητα επιστημονικά προσόντα θα προσφέρουν υπηρεσίες Ιαματικής Ιατρικής πάντα συμπληρωματικά στην Κλασσική Ιατρική με τη σύμφωνη γνώμη του Ειδικού θεράποντος Ιατρού.
Ιαματική Ιατρική και βελονισμός συμπληρώνουν την κλασσική Ιατρική
Λόγω του ενδιαφέροντος πολλών χωρών για την εισαγωγή της Ιαματικής Ιατρικής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είναι απαραίτητο οι εθνικές υγειονομικές αρχές να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την ικανότητα των Ειδικών Ιατρών Ιαματικής Ιατρικής, σύμφωνα με το αντίστοιχο Μετεκπαιδευτικό Πρόγραμμα.
Η απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη Α. και της Αν. Υπουργού Γκάγκα Α. για την αναγνώριση της Ιαματικής Ιατρικής ως Συμπληρωματικής Ιατρικής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, βασίζεται στη σύγχρονη Δυτική Ιατρική, συμπληρώνοντας τις θεραπευτικές δυνατότητες της Ιαματικής Ιατρικής σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.
Η Ιαματική Ιατρική με επιστημονική τεκμηρίωση αποδεικνύει τις ιαματικές, μηχανικές, χημικές και ιδιαίτερα τις βιολογικές και ανοσολογικές επιδράσεις των θεραπευτικών φυσικών πόρων και έχει αναδειχθεί ως συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος της Κλασικής Ιατρικής.
Οι θεραπευτικές μέθοδοι της Ιαματικής Ιατρικής είναι: Eξωτερική υδροθεραπεία, ποσιθεραπεία, εισπνοθεραπεία, πηλοθεραπεία, θαλασσοθεραπεία, σπηλαιοθεραπεία και βιομετεωρολογική θεραπεία.
Η Ιαματική Ιατρική, η οποία εξελίχθηκε από το εμπειρικό στάδιο στην επιστημονική τεκμηρίωση με νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα από το 2006, παρέχει θεραπευτική δράση σε διάφορες παθήσεις του μυοσκελετικού, νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, γαστρεντερολογικού και ενδοκρινικού συστήματος καθώς και σε δερματολογικά, γυναικολογικά, αλλεργικά και ωτορινολαρυγγικά νοσήματα.
Οι θεραπευτικές εφαρμογές της Ιαματικής Ιατρικής στις διάφορες ειδικότητες εφαρμόζονται πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του θεράποντος ιατρού ευεργετώντας την ανάρρωση και την αποκατάσταση της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας, αλλά και προληπτικά στην αργυρή (Silver Age, 55+), τη χρυσή άνω των 82 ετών (Golden Age) και την πλατινένια ηλικία άνω των 100 ετών (Platinum Age), εφαρμόζοντας πρότυπα μακροζωίας και ευζωίας (wellbeing).
Η απόφαση των Υπουργών Υγείας για ένταξη του Βελονισμού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ένα σύστημα που συνδυάζεται με τη σύγχρονη Δυτική Ιατρική συμπληρώνει τις θεραπευτικές δυνατότητες του Βελονισμού σύμφωνα με τις οδηγίες του Π.Ο.Υ.
Η εφαρμογή του Βελονισμού στη σύγχρονη Δυτική Ιατρική σε διάφορες κλινικές παθήσεις και σύνδρομα έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετική, με την επιλογή ασθενών, την αξιολόγηση και το σχεδιασμό της θεραπείας, καθώς και με την εφαρμογή στα κατάλληλα σημεία των βελονών.
Το πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα γνωστικά αντικείμενα και τις επιμέρους τεχνικές όπως ωτοβελονισμός, ηλεκτροβελονισμός, laser βελονισμός, κρανιοβελονισμός, κοιλιακός βελονισμός, χρήση μόξας και βεντουζών.
Κωνσταντίνος Κουσκούκης,
Kαθηγητής Δερματολογίας – Nομικός,
Πρόεδρος της Eλληνικής Aκαδημίας Iαματικής Iατρικής
Πρόεδρος Eλληνικού Συνδέσμου Tουρισμού Yγείας
Πρόεδρος Παγκόσμιας Aκαδημίας Kινέζικης και Συμπληρωματικής Iατρικής
Πηγη: https://healthstories.gr/