Ιδιωτικές κλινικές: Προσέγγιση νέων ασθενών με νέο ασφαλιστικό πρόγραμμα

Συζητήσεις με τις ασφαλιστικές εταιρίες κατά τη Γενική Συνέλευση του κλάδου

Ένα νέο μέσο για την πληρέστερη κάλυψη των ασθενών που επιλέγουν ιδιωτικές κλινικές, προωθείται με τη συνεργασία των μικρών και μεσαίων ιδιωτικών κλινικών και των ασφαλιστικών εταιριών.

Η συνεργασία στοχεύει σε ένα κοινό πρόγραμμα το οποίο θα κοστίζει περί τα 400-500 ευρώ ετησίως και θα στοχεύει στην πλήρη κάλυψη (συμπεριλαμβανομένων και χειρουργικών περιστατικών), με απευθείας πληρωμή του παρόχου υπηρεσίας υγείας, για ασθενείς από ολόκληρη τη χώρα.

Το νέο αυτό πρόγραμμα παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στις ιδιωτικές κλινικές, κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να σταλεί στα μέλη της Ένωσης προκειμένου να εγκριθεί από μία – μία τις κλινικές, για να μπορέσει να λειτουργήσει για ολόκληρο τον κλάδο.

Για την κατάρτισή του, χρησιμοποιήθηκαν τα 700 περίπου ήδη υπάρχοντα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια, για το καθένα από τα οποία υπήρξε μια ανάπτυξη 4 ή 5 αντίστοιχων νοσηλίων που υπάγονται στο αρχικό και τα οποία αναφέρονται σε οποιουδήποτε είδους διαφορετικό χειρισμό για την αντιμετώπιση της πάθησης του ασθενή, ανάλογα με την βαρύτητα της νόσου, της πορεία της νοσηλείας και ανάλογα με τις επιπλοκές που ενδέχεται να παρουσιαστούν.

Στα περίπου 2.500 κλειστά ενοποιημένα νοσήλια που προέκυψαν και έχουν κοστολογηθεί από τις υπάρχουσες ελεγκτικές εταιρίες, ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες έγκρισης της κάλυψης του ασθενή, περιλαμβάνονται η αμοιβή του θεραπευτηρίου, η αμοιβή του γιατρού, τα χρησιμοποιούμενα υλικά και φάρμακα. Με τον τρόπο αυτό η κλινική θα ορίζει το ΚΕΝ που χρησιμοποιείται και θα είναι γνωστό το κόστος της νοσηλείας μέχρι την έξοδο του ασθενή. Αν υπάρχουν στην πορεία επιπλοκές θα γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις για την απ΄ ευθείας πληρωμή του παρόχου από την ασφαλιστική.

Σημειώνουμε ότι η κάλυψη του πληθυσμού με ιδιωτικές ασφάλειες είναι εξαιρετικά περιορισμένη και φτάνει το 11% του πληθυσμού στην Αθήνα, το 2% στη Θεσσαλονίκη και το 1% στην υπόλοιπη χώρα. Για το λόγο αυτό, το προτεινόμενο πρόγραμμα αναμένεται να καλύψει πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού πανελλαδικά, με προσιτό τρόπο, καθώς λόγω οικονομικής κρίσης πολλοί ασθενείς αναβάλλουν τα θέματα της περίθαλψής τους, αλλά και ταυτόχρονα να ενισχύσει τόσο τον κλάδο των ασφαλειών, όσο και τον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών.

Στο μεταξύ, στον προγραμματισμό της διοίκησης της ΠΕΙΚ για τη νέα χρονιά, εντάσσεται και η έναρξη των διαπραγματεύσεων με τον ΕΟΠΥΥ για την υπογραφή νέας σύμβασης με τον κλάδο, μετά και την έγκριση την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή του νέου προέδρου Βασίλη Πλαγιανάκου.

Πηγη:http://healthmag.gr/