ΙΣΘ: «Μαγική εικόνα» της Υγείας παρουσιάζει η Αριστοτέλους

Επίπλαστη χαρακτηρίζουν οι γιατροί της Θεσσαλονίκης την πραγματικότητα στο χώρο της Υγείας, που παρουσίασαν οι επικεφαλής του Υπουργείου, κατά την επίσκεψη τους στην πόλη.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, επιχειρήθηκε να αποδομηθεί η εικόνα της Υγείας που παρουσίασαν Υπουργός και Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θ. Εξαδάκτυλος προειδοποίησε πως αν γίνει προβολή αυτής της εικόνας στο μέλλον «θα δούμε ένα σύστημα υγείας πολύ χειρότερο κι ακριβότερο! Θα το πληρώσουμε δε όλοι με χρήμα που -όπως μάθαμε τα τελευταία χρόνια- δεν πέφτει από τον ουρανό και μάλιστα από τις 21 Αυγούστου κοστίζει και… 4,5%, γιατί τόσο κοστίζει αν χρειαστούμε και πάλι δανεικά».

Αφού επεσήμανε ότι η παρούσα ηγεσία της Αριστοτέλους είναι η μόνο που δεν έχει συνομιλήσει με τον ΙΣΘ από όταν ανέλαβε, ο κ. Εξαδάκτυλος υποστήριξε ότι ο Ανδρέας Ξανθός «προσεκτικά και με πλάγιο τρόπο ανακοίνωσε συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων».

Ο πρόεδρος των γιατρών της Θεσσαλονίκης υπογράμμισε, δε, ότι το δημόσιο σύστημα χτίζεται από όποιον διαθέτει δημόσιο χρήμα και δημόσιο χρήμα δεν υπάρχει. «Το ΕΣΠΑ, οι δωρεές ιδρυμάτων και οργανισμών, τα ανταποδοτικά από τον ΤΑP, τα προγράμματα και τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ κλπ δεν είναι δημόσιο χρήμα! Είναι χρήμα περιορισμένης διάρκειας και για δράσεις επίσης περιορισμένης διάρκειας».

Σε ό,τι αφορά την εικόνα του συστήματος υγείας και των παρεχόμενων υπηρεσιών για τον κ. Εξαδάκτυλο, όσα παρουσιάστηκαν από τους κ. Ξανθό και Πολάκη δεν αντανακλούν την πραγματικότητα.

«Όπως αποδεικνύει έρευνα του Πανεπιστημίου των Αθηνών και στην οποία σημειώνεται ότι το 20% των μη εχόντων και κατεχόντων τα δύο τελευταία χρονιά «απολαμβάνει» χειρότερες υπηρεσίες υγείας απ’ ότι πριν! Παρόμοια στοιχεία αναδεικνύονται και από την πρόσφατη ετήσια δημοσκόπηση του ΙΣΘ», ανέφερε.

Αποδίδοντας στον απολογισμό κομματικό και προπαγανδιστικό χαρακτήρα ανέφερε πως ακούστηκε ότι «ξοδεύονται πολλά χρήματα κι όμως αυτά τα χρήματα των φορολογουμένων δεν έχουν βελτιώσει την κατάσταση. Αυτό συμβαίνει γιατί ξοδεύονται σε μπαλώματα ενός κουρελιασμένου κουστουμιού όπως είναι αυτό του εθνικού συστήματος υγείας. Δεν επιδέχεται πλέον επιδιορθώσεις. Το σύστημα είναι κουρασμένο και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών. Πρέπει να αλλάξει άρδην. Να ξαναραφτεί από πιο γερό ύφασμα για να αντέξει περισσότερο για τους πολίτες, για τους λειτουργούς υγείας που κι αυτοί καλύπτουν κενά, λάθη και παραλείψεις των κυβερνώντων και για τις οικονομικές δυνατότητες της χώρας σήμερα».

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να κλείσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, πρόταση που είχε υποβάλλει από το 2012. «Όχι να αλλάξει τη στελέχωση του, διορίζοντας τους δικούς τους», υπογράμμισε, εκτιμώντας ότι «τις αρμοδιότητες που έχει και το έργο που επιτελεί μπορούν να τις αναλάβουν οι επτά ιατρικές σχολές της χώρας και μάλιστα χωρίς οικονομική επιβάρυνση». Για τις προμήθειες, ο κ. Εξαδάκτυλος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη απ ότι παλιότερα. «Ωστόσο, πάλι από το 2012 ζητάμε να αναγράφεται σε όλες τις προμήθειες η εργοστασιακή τιμή αλλά δεν εισακούγεται. Να ξέρουμε με πόσα χρήματα βγήκαν από τον τόπο παραγωγής τους ώστε να υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία. Όσο για τα φάρμακα από το 2012 λέμε ότι πρέπει να εφαρμοστεί το σύστημα της Σουηδίας που εξοικονομεί πόρους για άλλες ανάγκες».

Σε ό,τι αφορά τη νέα ΠΦΥ, ο γενικός γραμματέας του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας διερωτήθηκε «γιατί στήνεται ένα σύστημα πάνω σε γενικούς -οικογενειακούς- γιατρούς τη στιγμή που δεν τους διαθέτει; Προχωρούν σε εξαγγελίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις διαχρονικές και μόνιμες ανάγκες» είπε ο κ Νίτσας στηλιτεύοντας τον αναγκαστικό τρόπο συμμετοχής στα ΤΟΜΥ».

«Γιατί δεν αξιοποιούν τις δυνατότητες των γιατρών και γιατί τους οδηγούν στη μετανάστευση… Η Ελλάδα έχει πολλούς ειδικούς συναδέλφους εν αντιθέσει με άλλες χώρες», σημείωσε.

Αντιθέτως, «με 1000 γιατρούς σκοπεύουν να διαχειριστούν τα προβλήματα… 11.000.000 Ελλήνων κι άλλων τόσων και περισσοτέρων τους καλοκαιρινούς μήνες;», αναρωτήθηκε  ο κ Νίτσας εκτιμώντας πως «αυτό θα το πετύχει η ηγεσία του υπουργείου στην ΠΦΥ μόνο με… κλωνοποίηση γιατρών, διαφορετικά είναι ανθρωπίνως αδύνατο».

Το πρόβλημα της στελέχωσης της νέας ΠΦΥ είναι εμφανές, κατά τον κ. Νίτσα, στην πορεία λειτουργίας των νέων ΤΟΜΥ.

«Το υπουργείο έχει εγκαινιάσει, όχι σε πλήρη λειτουργία, μερικές μόνο νέες δομές, όπου απαιτούνται 4 γιατροί και ξοδεύοντας τον ένα περίπου από τα δύο χρόνια του προγράμματος ΕΣΠΑ που τα χρηματοδοτεί, παραδίδοντας ελάχιστα σε σχέση με το αρχικό σχέδιο τους, το οποίο αλλάζει ανάλογα με τις επικοινωνιακές τους ανάγκες. Και όταν κοπεί η χρηματοδότηση σε αυτά τα δύο χρόνια, τι θα γίνει μετά; Θα αυτοσχεδιάσουν πάλι; Αυτό το κρατάνε για τον εαυτό τους και δεν το λένε πουθενά… Στο μεταξύ δημιουργεί συνεχώς νέες προσδοκίες και ψευδαισθήσεις σε πολίτες και επιστήμονες…», κατέληξε.

 

Πηγη:https://virus.com.gr